Gören Yürekler Ritim Atölyesi

TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi 10 yıldır mimarlık kültürünü çocuk kültürüyle buluşturuyor. Cer Modern ile birlikte her ay dezavantajlı çocuklarla atölye çalışmaları gerçekleştiriliyor.

Mayıs ayında gerçekleşen atölyenin içeriği: görme engelli çocuklarla kentlerdeki sesler üzerinden farkındalık yaratılmasıydı. Gören Kalpler Özel eğitim Merkezi’nin işbirliğinde gerçekleşen atölye çalışmasına 21 çocuk katıldı. Atölye yürütücülüğünü; Ece Yoltay, Namık Kemal Kaya ve Nilay Oğultürk’ün üstlendiği çalışmada, çocuklara ev eşyalarından oluşturulmuş çeşitli ritim aletleri dağıtıldı. Çalışmanın ilk yarısında, ritim çalışması önce basit düzenli ve akıcı seslerin tekrarıyla başladı. Çocuklardan duydukları ritmi kendilerine verilen aletlerle tekrarlamaları istendi. Sonrasında verilen her ritim birleştirilerek bir orkestra kuruldu. Aletlerden çıkan sesler özelliklerine göre gruplandırıldı ve bu gruplar belli bir düzen içinde ritimler oluşturdu.

Çalışmanın 2. yarısında ise yürütücüler tarafından sorulan yönlendirici sorular ile çocuklardan, yaşadıkları çevrede (evde, sokakta) duydukları sesleri taklit etmeleri ve bunları bir ritme dönüştürmeleri istendi.

Çalışmanın sonunda çocukların kendi yarattıkları ritimleri gönüllerince çaldı.

Etiketler

Bir yanıt yazın