Google Kendi Ofis Alanını İnşa Ediyor

İnternet devi, şimdiye kadarki en büyük istihdam artışına hazırlanıyor ve daha önce hiç yapılmamış bir şeyi gerçekleştiriyor: kendi ofis alanını inşa ediyor.

Yeni işçi alımlarına dair yaptığı duyuruyla, tüm “Noogler (Yeni Google Çalışanı)”ların ücretlerini karşılayabilmek için büyük meblağlar harcayacak olan Google, yeni ofis alanı için üstün teknoloji ile donatılmış ve çevre dostu bir tasarım planlıyor. Bu uğurda Mountain View’de bulunan ve Shoreline Bulvarı’na yakın bir konumda yer alan yaklaşık 3,8 hektarlık araziyi kiralamak için 30 milyon Dolar ödemeyi kabul etti. Bu fiyat şehrin bu bölgesinde yer alan bir arazi için şimdiye kadar ödenmiş olan en yüksek bedel.

Menkul kıymetler verilerine göre şu anda, Mountain View’de hem mülk sahibi hem de kiracı olarak toplam 4,3 milyon m2‘lik alana sahip olan Google, toplam 600.000 m2‘lik bir alanda neler yapılabileceğine dair olarak geliştirilecek planlar için sürdürülebilirlik konusunda uzmanlaşmış ve Sidney’den Stuttgart’a birçok şehirde ödüllü yeşil tasarım projesine imza atmış olan Alman mimarlık firması Ingenhoven Architects ile anlaştı.

Google Temsilcisi Jordan Newman ise firmadan beklentilerini şu şekilde tanımlıyor: “Onlardan mümkün olan en yeşil, sürdürülebilir binayı inşa etmelerini istedik.”

Google projeye dair olarak hiçbir detayı paylaşmıyor ancak şehir yetkilileri, 2012 gibi oldukça erken bir tarihte başlayacak olan inşaatın ön planlarının bu ayın sonuna doğru askıya çıkabileceğini belirtiyor.

Daha iyi ve daha yeşil yaşam koşullarına yönelik olarak getirilen öneriler, üretilecek tasarımın yenilikçi ve göz alıcı olacağını gösteriyor. Ingenhoven Avrupa, Asya ve Avusturalya’da silindirik cam ve çelik yapı gibi malzemeleri kullanarak, Lüksemburg’da Avrupa Yatırım Bankası Merkez Binası, Stuttgart’da hiçbir ısıtma, soğutma ya da mekanik havalandırma sistemi gerektirmeyen sıfır salımlı tren istasyonu gibi birçok proje gerçekleştirdi.

Ingenhoven birçok projesini, geleceğe sahip çıkmak için jeotermal enerji gibi yenilenebilir enerji kaynakları ile birleştiriyor. Firmanın Sidney’deki 30 katlı ofis binası, boydan boya havalandırma ve aydınlatmayı sağlayabilmek için gökyüzüne açılan bir avlu içeriyor.

Google’ın isteğinin de etkisiyle, Mountain View şehri, büyüme yönünü 101 Karayolu’nun doğusuna yöneltmek için uzun dönemli kalkınma planını tekrar gözden geçiriyor. Alan, daha dengeli bir konut ve perakende dağılımının sağlanması için Google, Microsoft ve Intuit (INTU) tarafından yönlendiriliyor.

Mountain View’in Toplumsal Gelişme Kordinatörü Randal Tsuda “Google, bu dengenin sağlanması gerektiğini savunan bir çok sesten sadece biri,” diyor.

1998’de Menlo Park’da bir garajda kurulduğundan bu yana, Google’ın başarısı büyük evler için ardı arkası kesilmeyen bir başarı anlamına geldi. 2003 yılında, Google’ın başta kiralayıp daha sonra satın aldığı Silikon Vadisi’ndeki kalp şeklini oluşturan binalar kümesi “Googleplex” olarak biliniyordu ve firmanın merkez binası olarak hizmet veriyordu.

Google’ın yeni merkez bölgesi, Charleston Caddesi’nden 101. Karayolu’nun doğusuna kadar yaklaşık 1,6 km boyunca sıralanan 65 binadan oluşuyor. Menkul kıymetlerin verilerine göre Google, 2005 yılında kapladığı alanı son 6 yıl içinde 2 katına çıkardı.

Fırsat Çılgınlığı:

Bu ek taşınmazlara rağmen Google yerine sığamıyor. Firmanın küresel iş gücü 2009 yılından bu yana 6.500 çalışanlık bir artış gösterdi. Halihazırda zaten 26.000 çalışanı bulunan ve 2007 yılında 6.131 çalışanı bünyesine katan şirket, geçtiğimiz Ocak ayında bu sene her zamankinden daha fazla kişiyi istihdam etmeyi planladıklarını açıkladı. Google çalışanlarının kaçının bölge sakinlerinden oluştuğunu açıklamıyor fakat şirket Bay Area’daki iş gücünün 3’te 1’ini oluşturuyor ve bu oranın şirkete yansıtılacağını belirtiyor.

Gayrimenkul kaynakları, Google’ın 101 Karayolu’nun batısındaki Fairchild Drive’da bulunan ve vaktiyle Nokia’ya ait olan 2 bina kompleksi ile bu mevkinin yakınında yer alan eski Netscape Merkezi için anlaşma imzalamak üzere olduğunu söylese de Google yorum yapmaktan kaçınıyor.

“Eğer ki Google, şehirdeki boş ya da boşalacak olan binaları kiralamaya devam ederse bu hisse senetlerine değer katmakla birlikte, hem şehire hem de ilgili hizmetlere destek sağlayacak,” diyen Tsuda, bunun harika bir fırsat olduğunu belirtiyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın