Gökyüzünün Altında / Denizin Altında: Steven Holl Architects’ten Cité de l’Océan et du Surf

Geçtiğimiz ay sonunda açılan, Cité de l’Océan et du Surf Müzesi, Steven Holl Architects'in sörf ve deniz için bir buluşu olarak değerlendirilebilir.

Yapı, bir içbükey duvarın içerisinde yükselirken, müzenin pürüzlü beton yüzü, Biarritz sahil şeridindeki yükseltilerin yansıması görünümünde. İç mekanda ise, bu eğimli form, ana sergi biriminin tavanına, baş aşağı, dışbükey bir kavis yaparak kaynaşıyor. Amaç, bu eğimli yüzey üzerine film sergilerindeki ürünlerin yansıtılmasıyla, “deniz altında”ymış izlenimi yaratmak.

Eğimli yüzeye bağlanan, biri restoran, diğeri ise sörfçüler için yazlık konut olan iki şeffaf birim yer almakta. Bu birimler, doğal bitki örtüsünü engellemeyecek şekilde, Portekiz kaldırım taşıyla döşenmiş dış alanlar ile iç mekanları birleştiriyor. Ayrıca açık alanda, çevrede yer alan pitoresk manzarayı izleyebilmek için yükseltilmiş bir seyir terası tasarlanmış.

Oval yüzeyler, amatör ve profesyonel patencilere, yeteneklerini sergilemek için mükemmel bir fırsat sunmakla beraber, müze kompleksini dış çevreye kusursuz bir şekilde bağlayarak festival ve sosyal alanlar için klasik bir alan oluşturuyor. Steven Holl Mimarlık çalışanları: “Cité de l’Océan et du Surf’de yer alan bahçeler, mimari ve peyzajın bir füzyonu ve müze ile okyanus seviyesini birleştirme hedefiyle tasarlandı. Yapıya eşsiz profilini veren ise, konsept ve topoğrafyanın birleşimi” diyerek tasarımlarını ifade ediyorlar.

“Gökyüzünün altında/denizin altında” konseptini yakalamak için, Güney Fransa’dan agrega ile yapılmış, beyaz, dokulu yüzeylerin form verdiği dış duvarlar ve transparan bir görünüm elde etme amacıyla izole edilmiş, asit ile şekillendirilmiş katmanlarıyla cam birimler tasarlanmış. Firmanın tamamlanan çalışması denize ait imgelere dair soyut bir deney olmakla beraber, klasik müze konseptinde bir dönüm noktası niteliğinde.

Etiketler

Bir cevap yazın