Gökyüzüne Açılan Delik

Fransa'nın güneyindeki konut, saçağındaki dairesel ışıklık ile dikkat çekiyor.

Pascual Architect tarafından projelendirilen Fransa’daki konutun, bahçeye açılan geniş cam kapıları da içeren dış mekandaki yemek alanının üzerine büyük, dairesel bir açıklık tasarlanmış.

Yerel ofis Pascual Architect, Nimes kentindeki 180 metrekarelik konutu ve bir yüzme havuzuna sahip bahçesini, bölgenin güneşinden faydalanacak şekilde tasarlamış.

Maison 0.82 isimli tek katlı yapının güney bölümünde, açık planlı bir mutfak, hol ve yemek odası ile beton bir çatının örttüğü teras bulunuyor.

Terasa yemek masası ve diğer taraftaki ikinci bir masanın etrafını çevreleyen ahşap banklar yerleştirilmiş. Çatıdaki geniş dairesel açıklık ise, daha alçak olan ikinci masanın üzerine gün ışığı düşmesine ve konut sakinlerinin gökyüzünü izlemesine imkan verir şekilde tasarlanmış. Terastaki dairesel ışıklık, kış döneminde mutfağı da aydınlatan, konforlu ve değişken bir ışık demeti sağlıyor.

Yaşama mekanı, iç mekanı açık alanla birleştirmeyi amaçlayan ve içeriye büyük oranda gün ışı almaya imkan veren geniş cam kapılarla çevrelenmiş.

İç mekan ve dış mekan arasındaki kesintisiz bağlantı, yaşama mekanındaki, uzun, katlanır kapılar sayesinde oluşturuldu. Bu geçirgenlik, gün boyunca beton bank üzerine düşen, özel bir ışık alımına imkan veriyor.

Bahçe ve havuz boyunca basılabilecek taş bir yüzey oluşturmak amacıyla, yükseltilmiş teras boyunca iki adet basamak yerleştirilmiş. Ayrıca holün önünde güneşlenme amacıyla, dar bir beton bank tasarlanmış.

İç mekanda ise, çatının kalanı açığa çıkıyor ve çatıyı tamamlayan beyaz boyalı duvarlar, açık renk ahşap döşeme gibi doğal detaylar dikkati çekiyor.

Hafif tül perdeler güneş ışığının güçlü olduğu zamanlada cam açıklığı kaplıyorken, kuzey cephede daha düşük seviyede bulunan açıklıklar dağınık ışık alımına imkan verecek şekilde tasarlanmış.

Beton platform üzerine yerleştirilen ahşap kitaplık ise hol ve yemek odası arasındaki bölümlenmeyi vurguluyor.

Yemek odasındaki mermer yüzeyli masa ve kahverengi kanepeler gibi mobilya tercihlerinde sadelik öne çıkıyor.

Mutfağa beyaz bir bağımsız banko tasarlanmış. Mutfak duvarlarındaki dolapların kalanı ise ahşaptan yapılmış ve arkasında yatak odası, banyo gibi mekanları saklıyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın