Gökdelen için Yol Kapanacak

Mimarlar Odası İzmir Şubesi Başkanı plana itiraz edeceklerini, nedenlerinden birinin de bu yolun kapanması olduğunu açıkladı.

Zorlu Holding’e Çankaya’da gökdelen yapımına olanak veren Alsancak-Kahramanlar Nazım İmar Planında, 1351 Sokak’ın 85 metresinin kapatılarak inşaat alanına katıldığı ortaya çıktı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın İzmir Mavişehir’de imar planı değişikliğiyle 2043 Sokak’ı parsele katması ve TOKI’nin bu alanı satışıyla ilgili tartışmalar sürerken, benzer bir durum daha ortaya çıktı. Bu kez İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’nde kabul edilen ve meslek odalarının itiraza hazırlandığı Alsancak-Kahramanlar Nazım İmar Planı’yla 1351 Sokak’ın 85 metresinin Zorlu Holding’in gökdelen inşa edeceği alan için kapatılacağı anlaşıldı. İtiraz edilecek Mimarlar Odası İzmir Şubesi Başkanı Hasan Topal, 1/500 ölçekli planla ilgili itiraz konularının arasında kapatılacak yolun da yer aldığını açıkladı. Topal, sokağın bir ölümünün iptal edilmesiyle, yolun kesintisizliğinin engellendiğini belirterek, Plan Yapımına Ait Esaslara Dair Yönetmelik’te imar planında devamlılığı olan bir yolun daratılamayacağı, kapatılamayacağı, çıkmaz sokak isdah edilemeyeceğine dair açık hükümler olduğunu belirtti.

“Kamu yararına aykırı”

Plan değişikliği ve planların genellikle kamu yararına yapılan işlemler olduğuna dile getiren Topal, “Bir yolun bir imar parseline dahil edilmesinin kamu yararıyla hiçbir ilişkisi olmadığı gibi aksine planlamanın eşitlik ilkesine de aykırıdır. Planlar herhangi bir parseli değil, bütünü gözeterek düzenlenirler. Bu plan, kamu yararına planlama ilkelerine açıkça aykırıdır” dedi. 

Etiketler

Bir yanıt yazın