Gökçek’in “En Yaşanabilir Kent” Ödülü Çakma Çıktı

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in büyük bir reklam kampanyasıyla duyurduğu “en yaşanabilir kent” ödülü paralı ödül çıktı. Ödülün Birleşmiş Milletler (BM) tarafından verilmediği belirlendi.

Yurt gazetesinin yayın yaşamına yeni başlayan haber dergisi Bağımsız’ın İrfan Taştemur imzasıyla verdiği habere göre; Gökçek’in Birleşik Arap Emirlikleri’nde aldığı “Ankara en yaşanabilir kent” ödülü ve çevre ödüllerinin arkasından BM Çevre Örgütü yerine İngiltere’de bir köy evinden idare edilen sıradan bir şirket var.

Uyanık İngiliz’in Şirketi

İngiltere merkezli LivCom adlı şirket, çoğu Asya ve Arap ülkelerinden olmak üzere, kredi ve finansman ihtiyaçlarında dosyalarına konulmak üzere ödüle ihtiyaç duyan belediyelere bu ödülleri para karşılığında dağıtıyor.

Başkent Ankara’ya bu yıl da ödüller veren ve BM Çevre Örgütü ile hiçbir resmi bir temsilcilik anlaşması bulunmayan LivCom ödül şirketi, İngiltere’de Reading Belediyesi’nde Park ve Bahçeler Müdürlüğü’ndeki memuriyetinden ayrılan uyanık bir İngiliz tarafından idare ediliyor.

BM’den Yetkisi Yok

Gökçek’in görkemli bir basın toplantısı ve büyük bir reklam kampanyasıyla duyurduğu ödül haberi gazetelerde, “Ankara 2012 yılı LivCom Yaşanabilir Toplumlar Ödülleri’nde hem ‘yaşanabilir kentler’ kriterinde hem de ‘projeler’ bazında en çok ödül kazanan kent oldu” ifadeleriyle yer aldı. Gökçek’in duyurduğu, Birleşmiş Milletler Çevre Programı UNEP onaylı olduğu iddia edilen LiveCom ödüllerinin ne BM’den ne UNEP’ten onayı var.

Ödül organizasyonunu yapan Alan Smith bile durumu “bir tür bağlantı” olarak tanımlıyor. Çok sıkıştırınca da bu bağlantı türünü, hiçbir resmi yetkilendirme olmadan, sadece “kriterlerde mutabakat” olarak geçiştiriyor.

Jüri Meçhul

Ödülleri kim olduğu bilinmeyen jüri üyeleri (ya da büyük ihtimal sadece Smith) dağıtıyor. Kuşkusuz bu kararda başvuru yapan belediyelerin sponsorları aracılığı ile aktardığı para da epey yardımcı oluyor.

Etiketler

3 yorum

Bir yanıt yazın