Gökçek Sanayi Esnafına Merkezi İş Alanları (MİA) Projesini Anlattı

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, şehir içindeki esnafın İvedik Organize Sanayi bölgelerine taşınmasının ardından boşalan yerlere yapılacak Merkezi İş Alanları Projesini (MİA) sanayi esnafına anlattı.

Sanayi esnafı ile Kocatepe Kültür Merkezi’nde bir araya gelen Gökçek, sinevizyon eşliğinde anlattığı MİA-1 MİA-2 Projesine, Büyükşehir Belediyesi’nin başarıyla gerçekleştirdiği kentsel dönüşüm projeleri nedeniyle yoğun ilgi olduğunu söyledi.

MİA-1 projesinin Büyük Sanayi (Kazıkiçi Bostanları), MİA-2 Projesinin İskitler’de yapılacağını belirten Gökçek, bu alanda yapılacak kentsel dönüşüm projesiyle bölgenin değerinin iki katına çıkarak, önünün açılacağını belirtti.

MİA Kentsel Dönüşüm Projesinin, gelişim alanı itibariyle Ankara’nın yeni kent merkezi olmaya aday olduğunu belirten Gökçek projeye ilişkin şunları söyledi: “Bu projenin 10 yıllık bir geçmişi bulunmaktadır. Bu bölgedeki sanayi esnafının İvedik ve Ostim sanayi bölgesine taşınması esnasında büyük sıkıntılar yaşadık.

Her projeye başlamadan önce olduğu gibi bu projeye başlamadan öncede tepkiler aldık. Ama yaptığımız projelerin ardından her seferinde haklılığımız ortaya çıktı. Ulus ve Kızılay gibi merkezlerde ticaretin dağınık hale gelmesi park gibi zorluklar nedeniyle buraların pazar olma özelliği çoktan ortadan kalkmıştır. Biz MİA projesi kapsamında yapılacak yeni iş alanları ile Avrupa’da da örnekleri olduğu gibi küçük esnafı bir araya getireceğiz. Bir sokağa girdiğinizde orda sadece avizeciler olacak, başka bir sokakta kuyumcular, tekstilciler, ayakkabıcılar olacak. Alışverişe gelen herkes burada istediğini bulacak. Buranın şu anki izbe ve kötü görüntüsü yerine çağdaş modern yeni iş alanları olacak.”

Belediye Katalizör Görevi Görecek
Gökçek, projenin hayata geçirilmesinden dolayı belediyenin herhangi bir ekonomik beklentisinin olmadığını, sadece katalizör görevi göreceğini ayrıca belediyenin proje alanın alt yapısını ücretsiz yaparak katkıda bulunacağını belirterek, “Projenin yapımında Ankara Ticaret Odası (ATO) kooperatif kuracak. Hak sahipleri isterlerse kendileri de kooperatif kurarak projeye ve plana uygun olarak kendi binalarını yapabilirler. Buradaki işler kooperatiflerle yürütülecek. Ayrıca bizim Esenboğa yolunda yapımını sürdürdüğümüz ‘Kuzey Ankara Girişi Kentsel Dönüşüm Projesi’nin’ deneyimlerinden faydalanılacak ve buradaki yönetici arkadaşlarımızda bu projeye destek verecekler.”

MİA projesi kapsamında hiç kimseye haksızlık yapılmasının söz konusu olmadığını, hak sahiplerinin arazisi büyüklüğü ve değerinde pay sahibi olacağını belirten Gökçek projenin hedefleri hakkında şu bilgileri verdi: “Kent içinde kötü ve çirkin bir görünüme sahip olan bir alanın modern ve yeşil bir alana çevireceğiz. Projeyle kentsel rant eşit olarak dağıtılacak. Buradaki binalar dört katlı olacak. Birinci kat daha değerli olduğu için, üst katlara çıkıldıkça dükkanların metrekaresi artacak ve değerleri denk olacak. Arazisi küçük olanlar ortak olacak fiyat tesbiti yapacağız ve durumunu kendi değerlendirecek. Mevcut plan çerçevesinde yıkılması mümkün olmayan büyük binalar duruma uygun hale getirilecek, arazisi büyük olanlar plana uygun olarak binalarını kendileri yapabilecek. “

“Karşılıklı Anlayışla Bu Projeyi Yapmak İstiyoruz”

Bizim gönlümüzden geçen MİA Projesini karşılıklı anlayışla tamamlamaktır. İnanıyorum ki bu projeye yüzde 95 oranında gönül rahatlığı ile destek verirken yüzde beş oranında da sorun çıkaranlar olacaktır diye konuşan Gökçek, “Ben bu projeyi sizin beddualarınızla değil dualarınızı alarak yapacağım. Ben burada sizin istemediğiniz bir şeyi yapmam” dedi.

“Bedesten Projesi”

Küçük esnafın her zaman yanında olduklarını ve bu esnafı ayağa kaldıracak başka projeler üzerinde de çalıştıklarını belirten Başkan Melih Gökçek, bu kapsamda yapmayı planladıkları Bedesten Projesi hakkında da bilgi verdi.

Ankamall karşısında 87 bin metrekarelik bir alan üzerinde 2400 dükkanın yer alacağı BEDESTEN projesinde küçük esnafın 24 metrekarelik dükkanlar için 50 milyar liralık bir sermaye ile iş yapabilecekleri bir çarşı kuracaklarını söyledi.

Sunumun ardından esnafın sorularına cevap veren Gökçek, ilk önce salonda bulunanlara ” projenin oylamasını yaptırdı”
Toplantıya katılanların büyük bir çoğunluğu MİA projesine destek verirken, bazı esnaf ise iş alanlarıyla birlikte bölgede konut yapılması önerisinde bulundu.

Konut yapılması önerisine de sıcak baktığını belirten Gökçek, önümüzdeki günlerde esnafla yapılacak bir anket sonucuna göre projede değişiklikler yapılabileceğini söyledi.

Etiketler

Bir yanıt yazın