Gökçek: AOÇ Muhteşem Bir Park Olacak

Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi, Atatürk Orman Çiftliği (AOÇ) Hayvanat Bahçesi yenileme alanını görüşmek için Başkan Melih Gökçek başkanlığında olağanüstü toplandı.

Başkan Gökçek “daha önce alınan karar, ana plana işlenecek ve alan genişleyecek. Biz buranın halka açılmasını, hizmetin halka gitmesini istiyoruz. Çalışmalar tamamlandığında, burası muhteşem bir park olacak. Atatürk Orman Çiftliği Kanunu çıkarken, sanayi, konut ve ticaret alanı olmaması için gerekli hükmü kanuna ben eklettim” dedi?

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek başkanlığında olağanüstü toplanan Belediye Meclisi’nde, Atatürk Orman Çiftliği Hayvanat Bahçesi Yenileme alanı 1/10000 ve 1/1000 ölçekli koruma amaçlı imar plan değişikliğine ilişkin Başkanlık yazısı kabul edildi. Başkan Gökçek, başkanlığındaki Meclis toplantısında, AOÇ Hayvanat Bahçesi ile ilgili tek gündem maddesi görüşüldü. Başkanlık maddesi olarak meclise gelen gündem maddesinin okunmasının ardından, Meclis üyelerinin oy birliği ile imar Komisyonu’na gönderilen yazı için oturuma ara verildi. Komisyonda görüşülen yazının yeniden meclise gelmesinin ardından toplanan üyelere konuya ilişkin açıklamada bulunan Başkan Melih Gökçek, öncelikle tüm meclis üyelerinin Cumhuriyet ve Kurban Bayramlarını kutlayarak, gündem maddesine ilişkin bilgi verdi.

AOÇ ile ilgili daha önce 1/10.000’lik planın Belediye Meclisi’nde kabul edildiğini ifade eden Başkan Melih Gökçek, “Buranın yenileme alanı olması için de bir karar almıştık ve Bakanlar Kurulu da tasdik etmişti. Bakanlar Kurulu, ilk yapmış olduğumuz planda AOÇ’deki hayvanat bahçesinin orta kısmını dar olarak vermişti ve bu nedenle burada sıkıntılar yaşadık. Biz de buranın bölüneceği ve bütünlük arz etmeyeceğini belirterek, arka tarafta kalan 400 bin metrekarelik alanın da bize verilmesini istedik. Bakanlar Kurulu da bu tarzda onay verdi” dedi. Ancak Ankara Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu ile Tabiat Varlıklarını Koruma Komisyonu’nun, bu kararın ana plana işlenmesi ve Belediye Meclisi’nde bu yönde karar alınması isteği üzerine olağanüstü olarak Meclis’i toplama gereği gördüklerini kaydeden Başkan Gökçek, bunun sebebinin ise çalışmaların bir an önce tamamlanması olduğunu söyledi. Meclis toplantısında CHP Grup Başkanı Fazıl Güleken ve MHP Grup Başkanı Hamit Yavuz’un gündem maddesine ilişkin sorularına da cevap veren Başkan Gökçek, şunları söyledi:
“CHP grup başkanı arkadaşımız o kadar yanlışlarla dolu bir konuşma yaptı ki, anlayabilmek mümkün değil. Biz AK Partili belediyeler olarak ne yaparsak yapalım, özellikle Büyükşehir Belediyesi olarak söylüyorum, CHP ona muhalefet eder. Düşünebiliyor musunuz? AOÇ seçimlerden önce bitmiş, halk geliyor hayvanat bahçesini, tema parkı ziyaret ediyor, bu puan AK Partiye gidecek. Bunu CHP olarak kabul etmeleri mümkün mü?”

AOÇ’DA SANAYİ, KONUT VE TİCARİ YAPI OLMAMASI İÇİN BEN HÜKÜM KOYDURDUM

Güleken’in konuya ilişkin değerlendirmelerini madde madde cevaplandıran Başkan Gökçek, “Şimdi birincisi AOÇ küçülüyor diyorlar. Ben geçenlerde bir açıklama yapmıştım gazetecilere. Sayın Baykal’dan AOÇ kanunu çıkarken rica etmiştim. AOÇ Kanunu’nu Sayın Ateş ve Kapusuz ile birlikte yaptık. O kanun çıkarken, ‘bu araziye sanayi, konut ticaret konamaz’ diye hüküm ve maddeyi ben teklif ettim, ben koydurdum. O günden bu yana AOÇ’ye bu tarz bir girişimde bulunulmadı. Sadece ve sadece olan tek şey planlama oldu” dedi.

MUHTEŞEM BİR PARK OLACAK

“Biz buranın halka açılmasını, hizmetin ona gitmesini istiyoruz” diyen Başkan Melih Gökçek, “Hayvanat Bahçesi’ne Ankaralı gelecek, tüm Türkiye’den gelecekler, hatta yurtdışından bir yığın turist gelecek. Hayvanat bahçesi ve tema parkını Ankara turizminin en büyük tetikleyicisi olarak görüyorum. Bitince ne olduğunu birlikte göreceğiz. Tüm dünyada bu tip çalışmalar çok fazla aktivite çekiyor” diye konuştu. Bu çalışmayı aslında özel sektörün yapması gerektiğini ancak özel sektörün buna yanaşmadığına dikkat çeken Başkan Melih Gökçek, “Ama bu iş bize düşüyor. AOÇ’de bunu yapıyoruz. Muhteşem bir park olacak” dedi. Bölgenin yapılaşmaya açılacak gibi iddiaların da asılsız olduğunun altını çizen Başkan Melih Gökçek, şunları söyledi: “2 milyon 100 bin metrekare içerisinde 40-50 bin metrekare yapılaşma olur. Bunlar da tamamen kış aylarında Lunapark, hayvanların kış şartlarında barınmaları ve benzeri durumlar için yapılacak alanlar olacak. Kalkıp da buraya bina yapmayacağız, konut yapmayacağız, işyeri yapmayacağız. Tüm tema parklarda olduğu kadar olacak. Tüm dünyada bu tür tema parklardan çıkınca özellikle çocuklar için oyuncakların olduğu satış yerleri vardır. Burada da bunlar olacak. Ayrıca araçlar için de mecburen otopark yapılacak.”

AOÇ’ye 2 MİLYON 400 BİN AĞAÇ DİKİLDİ

AOÇ içerisinde ağaçlandırmaya büyük önem verdiklerini bildiren Başkan Gökçek, yeşil alana verdikleri önemi şu cümlelerle dile getirdi: “AOÇ’ye 2 milyon 400 bin ağaç dikildi şimdiye kadar. Hayvanat Bahçesi’ne yıl sonuna kadar da yetişkin minimum 100 bin ağaç dikeceğiz. Mini çalı grubuyla falan ise bu 1 milyon olacak. Bunu bir kez daha hatırlatmakta fayda görüyorum. Ben belediye başkanı olduğumda kişi başına 2,08 metrekare yeşil alan düşüyordu. Nüfus da bunun yarısıydı. Nüfus bugün iki katına çıkmasına rağmen kişi başına düşen yeşil alan miktarı 18.3 metrekareye ulaştı. Nüfus aynı olsaydı bu rakam 36,6 metrekare olacaktı.”

ANKARA DÜNYANIN EN REFAH 31. ŞEHRİ

Birleşmiş Milletler dünya kentleşmesi ile ilgili yan örgütü Habitat tarafından hazırlanan “2012-2013 dünya şehirlerinin durumu-refah” başlıklı raporunda Ankara’nın dünyanın en refah kentleri arasında 31. sırada yer aldığını ve bu listeye Türkiye’den giren tek şehrin Ankara olduğunu kaydeden Başkan Gökçek, “Yani bizi Birleşmiş Milletler takdir eder, Avrupa Parlamentosu 4 ödül vererek takdir eder, ama bir tek CHP ‘Ankara’da hizmet yoktur, her şey yanlış’ der” diye konuştu. AOÇ ile ilgili iddiaları cevaplamaya devam eden Başkan Gökçek, birinci dereceden üçüncü derece sit alanı haline getirileceğinin de asılsız olduğunu ifade ederek, “Hayvanat bahçesi ile ilgili yine başka bir yanlış cümle de ‘tarihi çekirdek alanından çıkartılıyor’ iddiası. Planda hayvanat bahçesi aynı yerde kalıyor. Bu kararla hayvanat bahçesinin karşısındaki otopark da yol ile birlikte plana ilave ediliyor. Yol da hayvanat bahçesinin bölünmemesi için yukarıdan viyadük ile geçecek. Hemen ilerisinde de safari park oluyor. Tema park ise Anadolu Bulvarı ile İstanbul yolu arasındaki bölümde kalıyor. Çağ öncesi hayvanlar ise hayvanat bahçesinin ve tema parkın arka tarafında yer alıyor. Yani hayvanat bahçesinin ağaçlık alanı aynen kalıyor” diye konuştu. “Dolayısıyla yapacağımız yeni düzenlemeyle gayet güzel bir hizmet vermiş olacağız” diyerek konuşmasını sürdüren Başkan Gökçek, Belediye Meclisi’ni olağanüstü toplamaktaki amaçlarının, bir an önce kuruldan kararın geçmesi ve çalışmalara başlanılması olduğunu ifade ederek, meclis üyelerine teşekkür etti. Konuşmanın ardından AOÇ ile ilgili madde, meclis üyelerinin oy çokluğuyla karara bağlandı.

Etiketler

Bir yanıt yazın