Göbeklitepe Ören Yeri’nin Açılışı Yapıldı

UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde bulunan ve "tarihin sıfır noktası" olarak nitelendirilen Şanlıurfa'daki Göbeklitepe Ören Yeri'nin resmi açılışı 8 Mart Cuma günü yapıldı.

Göbeklitepe Ören Yeri’nin açılış töreni, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ve Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’un katılımıyla yapıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, törende yaptığı konuşmada, Göbeklitepe’nin, insanların inançlarının peşinden giderek yerleşik hayata geçtiklerinin ipuçlarını verdiğini söyledi. 

Göbeklitepe’nin 2018 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girdiğini hatırlatan Bakan Ersoy, Türkiye’nin tarihi zenginliğine sahip çıkma ve değerlendirme noktasında atılan kararlı adımların sürdürüleceğini vurguladı. Bakan Ersoy şunları söyledi:

“1 Mart 2019 tarihinde 122 yerli çalışma içerisinden 20 ayrı kazı başkanlığı ile kazı faaliyetlerinin yıl boyunca devam etmesine ilişkin protokolleri imzaladık. “Harran Ören Yeri” bu ilk 20 yerden biri. Göbeklitepe Anadolu’nun bize hem armağanı hem de emanetidir. Bu eserlerin toprak altından çıkarılması işin sadece bir ayağı. Bütün diğer arkeolojik değerlerimiz gibi onu korumak, değerlendirmek ve gelecek nesillere ulaştırmak sorumluluğundayız.”

Göbeklitepe Ziyaretçi ve Canlandırma Merkezi’nin Tasarımı Kreatif Mimarlık’a Ait


Göbeklitepe’nin Ziyaretçi ve Canlandırma Merkezi’nin tasarımcıları Aydan Volkan ve Selim Cengiç, NTV canlı yayınında Korhan Varol’un sorularını yanıtladı. Yayını buradan izleyebilirsiniz. 

Etiketler

Bir yanıt yazın