Göbeklitepe büyüledi

12 bin yıllık tarihiyle dünyanın en eski tapınağı sayılan Şanlıurfa'daki Göbeklitepe National Geographic'in haziran sayısına 'Dinin Doğuşu' başlığıyla kapak oldu.

Tarihi Gize Piramitleri nden 7 bin yıl öncesine uzanan Göbeklitepe nin dünya tarihini değiştirdiği düşünülüyor.Şanlıurfa’nın dünyaca ünlü tapınağı Göbeklitepe, bu kez dünyaca ünlü National Geographic dergisine kapak oldu. Fotoğraflarla işlenen konu derginin Amerika ve Avrupa edisyonlarında haziran ayında yayımlanacak.

Şanlıurfa’da bulunan Göbeklitepe’nin yaklaşık 12 bin yıl öncesine ait olduğu düşünülüyor. Dergide tarihi Mısır’daki Gize Piramitleri’nden 7 bin yıl öncesine uzanan Göbeklitepe’nin dünya tarihini değiştirdiğini ifade eden dergide Kazı Başkanı Klaus Schmidt’le yapılmış bir de söyleşi yer alıyor. 1960 yılında ABD’li arkeologların ilgi göstermediği Göbeklitepe’yi yıllar sonra kendisinin incelediğini ifade eden Schmidt, “Bölgeyi incelediğimde çakmaktaşı gördüm. Kazıya başladık. Her yıl yeni bulgular elde ediyorduk. Yıllar geçtikçe 50’ye yakın Alman ve Türk arkeologla kazılar devam etti. İlerledikçe tıpkı bir puzzle’ın parçaları gibi kayıp parçaları bulmaya başladık, sonra da bunları bir araya getirdik” diyor.

National Geographic’in haziran sayısında derginin ödüllü fotoğrafçısı Frans Lanting’in imzasını taşıyan başka kareler de var. Işık oyunları ve doğanın büyüleyici ayrıntıları, fotoğraflara bakan kişide, karelerin neredeyse bir stüdyoda kurgulanarak çekilmiş olduğu hissini uyandırıyor. Çarpıcı fotoğraflar arasında pembe flamingolar ve Namibya’daki Namib Çölü’nde gezinen filler de bulunuyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın