Global Designing Cities Initiative, Çocuklar İçin Sokaklar Tasarlamak Rehberinin Türkçe Çevirisini Yayınladı

Global Designing Cities Initiative (GDCI - Küresel Kentleri Tasarlama Girişimi) bugün, şehir sokaklarının tasarlanmasında yeni bir küresel standart belirlemiş olan, GDCI'nın Global Street Design Guide'a (GSDG - Küresel Sokak Tasarımı Rehberi) ek olarak Çocuklar İçin Sokaklar Tasarlamak rehberinin Türkçe çevirisini yayınladı.

Çocuklar İçin Sokaklar Tasarlamak, “önce insan” yaklaşımıyla, bebekler, çocuklar ve bakım verenlerin yayalar, bisikletliler ve toplu taşıma kullanıcıları olarak dünyanın her yerinde şehirlerde oluşan belirli ihtiyaçlarına odaklanıyor.

Dünya üzerinde birçok sokağın çocuklar düşünülerek tasarlanmaması, şehirlerimizin çocuklar için güvensiz bir ortama dönüşmesine neden oluyor. Bunun bir sonucu olarak trafik çarpışmaları her yıl 1,35 milyon can alırken ve 5-29 yaş arası genç insanların birincil ölüm nedeni de trafik çarpışmalarıdır. Trafik sıkışıklığı ve araç tasarımları da ayrıca yüksek seviyede hava kirliliğine sebep olmakta ve bu nedenle her yıl beş yaş altı 127.000 çocuğun ölümüne neden olmaktadır. Bütün bunlara rağmen bu ölümlerin birçoğu önlenebilir ve bu rakamlar çocuk dostu sokak tasarımlarıyla önemli derecede düşürülebilir.

Kötü sokak tasarımı, aynı zamanda, çocukların fiziksel ve ruh sağlığı için de olumsuz sonuçlar doğuruyor. Gürültülü ve sokakları kullananlar için erişilebilir olmayan sokaklar fiziksel aktivitelerin yapılmasına engel teşkil ederken, çocukların bağımsız hareket etmesi ve egzersiz yapıp oyun oynamasına da engel oluyor.

Detaylı şemalar ve zengin grafikler sunan Çocuklar İçin Sokaklar Tasarlamak, Bogota’dan Moskova’ya kadar kullanılan küresel en iyi uygulamaları, stratejileri, programları ve politikaları içeriyor. Rehber, ticari sokaklar ve kavşaklar da dâhil olmak üzere okullar ve mahalle sokakları gibi anahtar yerlerde sokakların yeniden tasarlanmasına özellikle odaklanıyor. “Değişim Nasıl Gerçekleşir” özel bölümüyle rehber, sokakların yeniden tasarım planlarının nasıl uygulanacağını ve kapsamın nasıl genişletileceğini gösteriyor. Sokakların nasıl tasarlandığı ve kullanıldığını önemli ölçüde dönüştürebilecek olan ve genellikle çok önemsenmeyen bu yaklaşım çocukların planlama sürecine nasıl dâhil olacağı konusunda taktikler de sunuyor.

“Çocuk nüfusuyla Avrupa’nın en büyük kenti İstanbul’un çocuklarına eşit imkanların sağlanması için çalışıyoruz,” diye konuşan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, “Eşit imkanlara erişim için sokakların çocuklara ve bakım verenlerine öncelik vererek dönüşmesi çok önemli. Bu dönüşümde mühendisinden mimarına, kamudan talep oluşturacak sade vatandaşa kadar farklı kesimlere hitap eden bu rehberi çok kıymetli buluyorum.”

GDCI Direktörü Skye Duncan şunları ifade etti, “Güvenilir hareket seçenekleri ve güvenli ve sağlıklı sokaklara erişim bir insan hakkıdır ve Çocuklar İçin Sokaklar Tasarlamak bu hayati önem taşıyan kamu alanlarına eşitlikçi erişimin garanti altına alınması için uygulanabilir stratejiler sunmaktadır. Bu ödüllü yayının tercümesi ile, dünyanın her yanından milyonlarca insan bu bilgilere kendi anadillerinde erişebilecek ve daha fazla çocuğun kendi sokaklarında hayatta kalmasına ve gelişmesine yardımcı olacak.”

GDCI Direktörü ve Bloomberg Associates Müdürü Janette Sadik-Khan “Çocuklar için işlevsel bir sokak tasarlarsanız herkes için işlevsel bir sokak tasarlamış olursunuz.” dedi. “Çocuklar İçin Sokaklar Tasarlamak, şehirlerin tasarım ile her yerde insanların yaşam kalitesini arttırmak için nasıl yol gösterebileceğini gözler önüne sermektedir.”

GDCI tarafından geliştirilen Streets for Kids (Çocuklar için Sokaklar) programı Bloomberg Philanthropies, Bernard Van Leer Vakfı, FIA Vakfı ve Fondation Botnar tarafından destekleniyor. Bu rehberin Türkçe çevirisi mimarlık ofisi Superpool tarafından yapıldı. Designing Streets for Kids GlobalDesigningCities.org web sitesinde görüntülenebilir ve ücretsiz olarak indirilebilir.

Etiketler

Bir yanıt yazın