GL!C Buluşmaları’nın İlki Yapıldı

Grohe Türkiye ve Arkitera iş birliğiyle yapılan GL!C Buluşmaları’nın ilki 29 Mart Salı günü "Su" teması altında yapıldı.

Dünya Su Günü’nün hemen ertesinde yapılan etkinlikte, suyun baskın bir mimari öğe olarak kullanıldığı, suyun etrafında şekillenen güncel beş proje mimarları tarafından izleyicilere aktarıldı. Grohe Türkiye Ülke Müdürü Serhat Sabaz’ın açılış konuşmasının ardından söz alan Ömer Yılmaz ilk olarak Evrenol Architects’in kurucusu Mehpare Evrenol’u ilk konuşmayı yapmak üzere davet etti. Devamında sırasıyla Bünyamin Derman, Abdurrahman Çekim, Cafer Bozkurt ve Gökhan Avcıoğlu temayla ilişkilendirdikleri mimari projelerinin kısa sunumlarını yaptılar.

Mehpare Evrenol, Antrepia Projesi:

Evrenol, Gaziantep’te yaptıkları Antepia projesini anlattı. “Su Hayattır” anlayışıyla tasarımına yön veren mimar Antep’in isminin de “Hintap”, “Ayıntab” yani “suyun gözü” kelimesinden geldiğini anlattı. Bölgede tarihte birçok su kaynağı bulunduğunu, tasarımda “suyun gözü”ne nasıl dönebileceklerini düşündüklerini belirtti.

Proje için hazırladıkları eskizler üzerinden sunuma devam eden Mehtap Evrenol, arazide bulunan küçük su kaynağını 650 metre uzatıp yerleşimi suyun çevresinde kurgulayıp suyun etkisini arttırdıklarını belirtti.


Antepia

Bünyamin Derman, İstanbul Ticaret Odası ve Çevresi Düzenleme Projesi:

Daha sonra Bünyamin Derman sunumuna başlayarak İstanbul Ticaret Odası ve Çevresi Düzenleme Projesi‘ni anlattı. Tasarım aşamasında Haliç’teki yapıların tarihte denizle kurduğu ilişkileri inceleyip bunun izinde kentsel mekan analizi yaptığını belirten mimar, günümüzde yayanın denize ulaşmasının başlı başına bir problem haline geldiğini, insanların kıyı ile ilişkisini kurmak için yolun altında ya da üstünde geçitler inşa ettiklerini belirtti.

Geçmişte var olanı koruduklarını söyleyen Bünyamin Derman bu projede kıyı ile meydanlar ve çarşı arasındaki yaya hareketinin kesintisiz ve hemzemin olarak sağlanması için aldıkları kentsel kararları da anlattı. 


İstanbul Ticaret Odası ve Çevresi Düzenleme Projesi

Abdurrahman Çekim, “Maxx Royal Kemer Resort&Spa” Projesi:

Antalya’nın Kemer ilçesinde yer alan, Baraka Mimarlık’ın tasarladığı Maxx Royal Kemer Resort&Spa projesi projenin mimarı Abdurrahman Çekim tarafından sunuldu. Eğimli bir tepenin eteklerinde yer alan, sık bir orman dokusu ve iki koyla çevrelenen arazide geçmişten kalan yapı izlerini de dikkate alarak tasarladıklarını anlatan Abdurrahman Çekim; bu verilerin araziyi bölgelere ayırdığını ve tasarımda her bölgeyi kendi içinde değerlendirdiklerini vurguladı. Projenin suyla ilişkisini, yapı ve su sınırını eritip suyu yapıyla bir düşündüklerini, suyun doğayla kurduğu ilişkiyi yapıya yansıttıklarını belirtti.


Maxx Royal Kemer Resort&Spa

Cafer Bozkurt, Restorasyon Projeleri:

Cafer Bozkurt, İstanbul Su Yapıları ve Günümüzdeki İşlevleri başlıklı sunumunda restorasyonlarını yaptıkları Şerefiye Sarnıcı, Yerebatan Sarnıcı ve Kılıç Ali Paşa Hamamı projelerini ve bu projelerin suyla ilişkilerini anlattı. Hamamın restorasyon projesinde yapılmak istenenin, yapıya yeniden Mimar Sinan devri özelliklerini kazandırmak, aynı zamanda da günümüzün ihtiyaçlarına göre düzenlemek olduğunu belirtti.


Kılıç Ali Paşa Hamamı

Gökhan Avcıoğlu, Exploded House:

Gökhan Avcıoğlu sunumuna Exploded House projesini anlatarak başladı. Bodrum’da yer alan konut projesinde suyun, yapının ısısını kontrol altına almak için kullanıldığını belirtti. Binanın üzerinde yer alan havuzdaki suyun önce bir alt kademeye, oradan da çağlayarak yüzme havuzuna karıştığını, böylece bir döngü sağlandığını söyledi. Avcıoğlu yapının suyla ilişkisini anlatırken, cam cephenin elektronik olarak kontrol edilebilmesiyle havuzun içeriyi serinletip doğal havalandırma yöntemi ile mekanın soğutulabileceğini de aktardı.

Sunumunda Eskişehir Spa & Thermal HotelOne & OrtakoyKUUM Hotel & Residences, Nikki Beach Torba projelerini de anlatıp su ile ilişkilerini vurguladı.


Exploded House

GROHE Live!Center İstanbul’da yapılacak gelecek etkinliklerin tarihleri ise 24 Mayıs, 4 Ekim, 13 Aralık olarak belirlendi.

Önümüzdeki günlerde yayınlanacak olan sunum videolarına, GROHE ve Arkitera’nın sosyal medya hesaplarından ulaşabilirsiniz.

Etiketler

Bir yanıt yazın