Gizemli Tepenin Altındaki Ev

HW STUDIO tarafından Meksika'da tasarlanan konut projesi oldukça korunaklı, gizli bir atmosfer sunuyor.

Fotoğraflar: Dane Alonso

Bu projenin arkasındaki ilham, müşterinin koruma ve barınak arayışı olmuş. Proje bu gibi ortamlardan alınan ilhamlardan türetilmiş.

Fotoğraf: Dane Alonso

“İnsan kendini nasıl korunmuş hissedebilir? Biri kendini savunmasız hissettiğinde ne yapılabilir? Bu soruya bir görüntü ya da belki bir hatıra eşlik ediyor: Etrafında olup biteni görebilmek için dışarı bakarken kendinin hafif bir çarşafla örten korkmuş bir çocuk.

Üzerimize çarşaf çekmek, benliğimizin en temel kısmını ima eden oldukça temel bir eylem; bir yatak çarşafı, gizler, korur, sarar ve altında odayı çevreleyen herhangi bir ruh, hayalet veya şeytanı uzak tutacak kadar güvenli ve samimi bir alan yaratıyor. Mimari, bir virgül veya soru işareti gibi, bir şiirin sözcüklerinin vurgusu gibi ama asla asıl şiirin kendisi değil. Şiir zaten çamlar, meşeler, tatlı akasyalar, ateş böcekleri, yol, çit, komşunun su kuyusu, toprak, meyve bahçesi ve bülbül tarafından yazılmış.”

Fotoğraf: Dane Alonso

Dört beton duvarın ikisi, oluşan yeni tepenin arazisini taşıyor ve diğer ikisi misafirleri eve kadar eşlik ederken girişi çevreliyor.

Yol, tek başına yürünebilecek kadar geniş ancak eşlik etmekten vazgeçirecek kadar dar. Ağacın eşiğini geçtikten sonra, birkaç masif taş basamaktan inilerek ağır bir çelik kapı ile karşılaşılıyor. Çelik kapıyı açtıktan sonra, üzerinden duran yeşil örtünün yüklerini taşıyan beton bir tonoz karşılıyor. Tonoz, soğuk, karanlık fakat garip bir şekilde rahat bir mağarada olma hissi uyandırıyor.

Fotoğraf: Dane Alonso

Beton, bu yeni kayanın kaçınılmaz olarak ormanla etkileşime girip renk değiştirmesi hayalinden yola çıkarak (yeşile dönen griler, siyahlar ve sarılar…) ana malzeme olarak seçilmiş. Zemin, çam ağaçlarıyla çevrili olduğunda hissedilen ve betonun soğuk sıcaklığına denge sağlayan ahşap rengini vurguluyor; ve son olarak çelik, zamanla ve yağmurla birlikte ağaç kabuğu görünümü kazanıyor.

Fotoğraf: Dane Alonso

Mekansal organizasyona gelince, evin sol tarafındaki ortak alanlar tamamen ağaçlık bir vadiye, sağ taraftaki alanlar ise ağaç tepesi ve gökyüzü manzaralı bir avluya daha yavaş bir şekilde açılıyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın