Gir-Çık Hamamı ortaya çıktı!

Turizm gelirlerine katkı sağlayacak önemli bir eser daha günışığına çıktı. Bursa Büyükşehir Belediyesi, Bursa'nın Çekirge semtindeki Cık Cık Hamamı'nda restorasyon çalışmalarında gün sayıyor.

Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Cık Cık Hamamı’nda yaptığı incelemelerde, tarihi değerlerin birer birer gün yüzüne çıkarıldığını söyledi.

Büyükşehir Belediyesi’nin kentin kültürel mirasına sahip çıktığını söyleyen Başkan Altepe, “Bursa’nın köşe taşlarını, kent ziynetlerini öne çıkarıyoruz. Osmanlı külliyelerini teker teker restore edip, bakımlarını yapıyoruz. 2 yıldır uzun uğraşlardan sonra külliyeleri Büyükşehir Belediyesi uhdesine aldık. Bu külliyelerin eksiklerini gideren faaliyetlerimizi sürdürüyoruz.” dedi.

Başkan Altepe, hamamın tarihiyle ilgili bilgiler de vererek, hamamın Bursa’nın fethinden 30 yıl sonra 1366 yılında inşa edildiğini ve bölgedeki medrese öğrencileri ve çevredeki bekarlar tarafından kullanıldığını hatırlattı. Başkan Altepe, uzun yıllar deformasyona uğrayan hamamın komple ele alındığını ifade ederek, “Hamamın rekonstrüksiyon çalışmaları yapılıyor. Orijinaline yakın olarak dizayn edilen hamamın çevre düzenlemesinin de tamamlanmasıyla çalışmalarımız sona erecek. Son hazırlıklarımızı yapıyoruz. Gerek iç, gerekse dış mekan düzenlemesiyle kısa zamanda Cık Cık Hamamı’nı hizmete açacağız” açıklamasını yaptı.

GİR-ÇIK HAMAMI
Hüdavendigar Külliyesi’nin bir parçası olan Cık Cık Hamamı, Osmanlı Sultanı 1. Murat Hüdavendigar tarafından 1366 yılında inşa ettirildi. Hamam, 1. Murat Camii’nin medrese olarak kullanılan üst katında eğitim gören talebelerin kullanması amacıyla yaptırılır. Üretsiz olması nedeniyle ‘Gir-Çık Hamamı’ olarak adlandırılan tarihi yapının adı günümüze ‘Cık Cık Hamamı’ olarak taşınmıştır.

Caminin üst katı 1914 yılına kadar medrese olarak kullanılırken, caminin hemen yanında bulunan ve önceleri öğrencilere, daha sonraları ise bekarlara hizmet veren hamam, zaman içinde deprem ve yangınlarda kısmen yıkılır. Geçmişte hamam ve tuvalet olarak kullanılan yapıda yine hamam, tuvaletler ve abdest alma üniteleri yer alacak. Restorasyon çalışmaları kısa sürede tamamlanacak.

Etiketler

Bir yanıt yazın