Gezi’nin Gazileri…

Melih Aşık'ın gündeme ilişkin yazısı.

Taksim Gezi Parkı’nda dün öğle saatleri… Uykusuz, öfkeli ama dirençli gençlerle ayaküstü sohbet ediyoruz… Sabaha karşı polis basmış parkı, çadırları parçalamış, bazılarını yakmışlar… Peşinden iş makinesi çalışmaya başlamış ama BDP Milletvekili Sırrı Süreyya Önder makinenin önüne geçince durmuş… Alanda yalnızca gençler yok. Yaşlıca delikanlılar da var. Aynı zamanda CHP Beyoğlu İlçe Üyesi olan Mustafa Kocagil anlatıyor:

– Gece buraya Kemal Kılıçdaroğlu geldi, eylemcileri ziyaret etti, sabaha karşı polisin öfkeyle gelmesinin sebebi odur…

Mustafa Bey nefeslenip devam ediyor:

– Sırrı Süreyya Bey’e teşekkür ederiz. Makineleri durdurdu. Ama onun yerinde bir CHP’li milletvekili olsaydı makineler durmaz üstüne yürürdü. İmralı sürecinden dolayı BDP’liyi karşılarına almak istemediler…

Gençler her gün saat 19:00’da orada buluşmak için çağrı yapıyor. Tabii vakti uygun olanlar gündüz de davetli… Derken Elektrik Mühendisleri Odası yönetim kurulu üyeleri meydana gelerek özelleştirmeleri protesto ediyor ve ekliyorlar:

– Bu iktidar hakkını arayan herkese düşmandır…

Yani; her kim ki bu iktidara oy vermiyor ve çıkar sağlamıyorsa… Yok sayılır.

Dün Gezi Parkı’nda kalabalık artmıştı. “Burası bizim Tahrir’imiz olabilir” dedi gençlerden biri.

Botanik cinayet

İstanbul’da, kente, doğaya ve bilime bir saldırı daha var…

Uluslararası ün ve değere sahip, 3 bini aşkın canlı bitki türüne ev sahipliği yapan İstanbul Üniversitesi Botanik Bahçesi, Müftülüğe devrediliyor.

1930’larda Türkiye’ye kaçan bilim adamlarından Prof. Alfred Heilbronn ve Prof. Leo Brauner tarafından kurulan İstanbul Üniversitesi Botanik Bahçesi neden yok edilecekmiş? Çünkü:

“Osmanlı döneminde bu alanda Şeyhülislam’lık varmış”…

Türkiye Biyologlar Derneği İstanbul Şubesi Başkanı İlbay Kahraman, kent değerlerine sahip çıkmak isteyen herkesi bu garip kararı protesto etmeye çağırarak şöyle diyor:

“Bahçenin konumu birçok müteahhidin ağzını sulandıracak bir yerdedir. AKP hükümetinin de yeşil gördüğü her yere AVM inşa etme düşüncesini dikkate alacak olursak bu kararı daha iyi anlayabiliriz.”

3 bini aşkın canlı bitki türüne ev sahipliği yapan bu bahçe yıllardır doğadan zor koşullarda ve büyük masrafla toplanan bitkilerden oluştu. Müftülük başka yere yerleşebilir. Ama bahçeyi taşıyamazsınız. Öldürürsünüz!..

Park

Şehir insanların yaşaması ve mutlu olması içindir. O yüzden yağmaya göre değil insana göre düzenlenir. Uygar kentlerin orta yeri parklara ayrılmıştır. Londra’da Hyde Park 630 dönüm, New york’ta Central Park 843 dönüm, Münih’te Englischer Garten 900 dönüm genişliğindedir… Paris’in orta yerinde en az 8 büyük park vardır… İstanbul’un orta yerinde topu topu 20 – 30 dönümlük bir tek park var, şimdi onun kavgası veriliyor. Şehir adına utanç verici…

Bugün gölgede oturabiliyorsan, yıllar önce birisi oraya ağaç diktiği içindir!

Warren Buffett

Etiketler

Bir yanıt yazın