Gezi Ruhu Moda’da

Gezi Direnişi’nin izlerini taşıyan ve adı Kadıköy Moda Caferağa semt sakinleri tarafından verilen “Gezi Bostanı”, mahallelinin gece boyu direnişine tanık oldu.

Bu direniş İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne geri adım attırdı.

Gezi Direnişinin izlerini taşıyan ve adı Kadıköy Moda Caferağa semt sakinleri tarafından verilen “Gezi Bostanı” mahallelinin direnişine tanık oldu. Caferağa Mahallesi sakinleri dün mahallelerinde kalan tek yeşil alana da dozer sokulmak istenmesiyle başladıkları nöbeti gece boyu sürdürdü. Gezi Direnişi’yle açığa çıkan kent bilinci ve dayanışmanın yeniden yaratıldığı ortamda mahalleli gece boyu sohbet etti, kent sorunlarını tartıştı ve dans etti. Gezi bostanına sahip çıkan ve imza toplayan mahalleli, “Bu alanın böyle kalmasını hatta bostanımızın genişletilmesini istiyoruz. Burayı araçlara terk etmeyeceğiz. Aynı zamanda burası mahallelinin deprem toplanma alanı. Burası otoparka dönüştürülürse biz yaşayamayız. Gezi’de nasıl kazandıysak yine kazanacağız” diye anlattı düşündüklerini. Kadıköy Belediyesi Park ve Bahçe Müdürlüğü tarafından gönderilen kiraz ağaçlarını mahalleli el birliğiyle dikti.

Deprem toplanma alanı olarak belirlenen Moda Caferağa Mahallesi Şair Nafi Sokak’taki 11 bin 775 metrekarelik yeşil alanın, Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından Hıdır Poyraz isimli kişiye kiralamasının ardından önceki gün otopark yapılmak üzere dozerler çalışma yapmak istedi. Dozerleri işe başlamak üzereyken fark eden mahalleli bu duruma karşı çıktı ve dozerler alandan çekildi. Bunun üzerine semt sakinleri sebze ekip biçtikleri Gezi bostanı için nöbete başladı. Gece boyu Gezi bostanı ve burada yaşayan sokak hayvanları yalnız bırakılmadı. Biz de mahallelinin Gezi Direnişi’nden tanıdığımız nöbetine tanıklık ettik ve gece boyu onlarla kaldık.

Kentlinin bostan mücadelesi

Çadırıyla gelen ve 2 yıldır Caferağa Mahallesi’nde yaşayan 26 yaşındaki Sidar Gürkan, Gezi Direnişi’nin ardından yerelde bir dayanışma oluşturduklarını anlattı. Gürkan,”Burayı bostana çevirmek istedik. Ektik biçtik suladık. Her gün baktık. Nisan ayında ilk çapayı vurduk. 4 aydır buradayız. Burayı yıktırmayız” sözleriyle düşüncelerini dile getirdi. Gezi bostanına desteğe gelenlerin sayısı gitgide arttı. Bisikletiyle yiyecek ve içeceklerini yanına alıp gelenler, bostanın farklı yerlerine oturup sohbete başladı.

‘Toprağa temas edebilelim’

26 yıldır Kadıköy’de yaşayan, sanat eserleri lojistiği alanında çalışan 37 yaşındaki Ercan Demir, sabah erkenden kalkıp evine uğrayıp oradan işe gideceğini söyledi. Demir mücadelesini heyecanla anlatmaya başladı: “Gezi süreciyle bu topraklar ölü toprağını kaldırdı. Gezi Parkı’ndan sonra park forumlarına oradan mahalle dayanışmalarına döndü. Düne kadar temas etmediğiniz insanlarla temas noktasını yakaladığımız için değişti bazı şeyler. En azından biz burada toprağa temas eden kentli insanlar olalım. Yaptığımız ürünlerden para kazanma gibi bir derdimiz yok. Kim gelip domates koparmak isterse koparsın.”

Yaşamak imkânsız hale gelir

Gezi bostanında yaşayan sokak hayvanlarını her gün besleyen 45 yaşındaki Gülden Karakaş, tekstil sektöründen emekli olmuş ve 20 yıldır Moda’da oturuyor. Karakaş,”Duvarların arkasında otoparkın olduğunu bilmek istemiyorum. Egzos kokusuyla uyumak dumanla, trafik sesiyle uyanmak kâbus olur benim için. Ben bu koşullarda yaşamam” diye yakındı.

‘Gezi Caferağa’da’

Caferağa Dayanışması gönüllüsü, yayıncı 55 yaşındaki Bülent Uyguner Kadıköy’ün eğlence sektörüne dönüştürüp halkın buradan uzaklaştırılmak istendiğini söyleyerek kararlılığını şöyle dile getirdi: “Biz, Kadıköy Moda semtinin mahalle özelliğinin korunmasını istiyoruz. Deprem sırasında toplanılacak başka merkez yok. Moda halkı burada köpeklerini kedilerini besliyor. Yaşlılar vakit geçiriyor. Nefes almamıza müsaade eden tek yer burası. Gezi’nin bilincinin Caferağa’da attığını hissediyorum. İnsanlar artık kamu arazilerinin kendisinden alınmasını trafiğe ve araçlara mahkûm edilmesini istemiyor. İmza topluyoruz. Hem belediyeye hem de İBB’ye vereceğiz”

Dayanışma pastası

Semt sakinleri, mücadelelerine 1 yıldır tanıklık eden Fransız fotoğrafçı Amtomim Weber için pasta kesti. Weber, Erasmus programıyla Galatasaray Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nde 2 yıl önce eğitim görmüş. İstanbul’da Gezi Direnişi ve sonrasında ortaya çıkan mahalle forumları ve işgal evleri üzerine çalıştığından bahseden Weber, “Gezi Direnişi de yeşil alanın korunması üzerine başlamıştı. Bir taraftan desteklemek için bir taraftan da fotoğraf çekmek için buradayım” dedi.

‘Zabıtalar da nöbette’

Kadıköy Belediyesi zabıtaları da alana otopark yapılmaması için gece boyu alandan ayrılmadı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi zabıtaları ise gece boyu saatte bir gelip alana otopark yapılmaması için kontrol ettiklerini söyledi. Yorucu bir gecenin ardından günün ilk ışıklarıyla Kadıköy Belediyesi Park ve Bahçe Müdürlüğü tarafından gönderilen kiraz ağaçları geldi. Mahalleli hep birlikte ağaçları dikti ve günü değerlendiren toplantılarını gerçekleştirdi. Komşular ise getirdiği yiyecek ve içeceklerle destek oldu. Gezi bostanından ayrılırken otopark yapılmaması için mahallelinin topladığı imzalar bini geçmişti.

Etiketler

Bir yanıt yazın