Gerilla Bahçeler ile Yollardaki Çukurlar Çiçek Açıyor

Göze hoş görünmeyen çatlakları ve çukurları, küçük güzel bahçelere dönüştürmeyi amaçlayan çiçek protest sanatı ile her an karşılaşabilirsiniz.

Günümüzde pek çok çağdaş sanatçı ve tasarımcı kentlerdeki estetik problemlere yaratıcı çözümler geliştiren işler üretiyor.


Fotoğraflar: Paige Breithart

Bu yaratıcı bireyler tarafından olumlanan aksaklıklar zarar görmüş eserlere ve unutulmuş objelere ek olarak artık kamusal mekanları ve ihmal edilmiş yollarda oluşan çukurlar gibi sorunlar barındıran sokakları da içeriyor.

Şimdilerde süreksiz sanat üzerine odaklanan özgün bir dönüş hamlesiyle insanlar, göze hoş görünmeyen çatlakları ve çukurları, küçük güzel bahçelere dönüştürmeye başladı.

Kendi çiçek protest sanatlarını oluşturmak için “gerilla bahçıvanlar” işe çukurları toprakla doldurarak başlıyıp sonrasında nergis ve menekşe gibi renkli çiçekleri bu geçici saksıya ekiyorlar.

Çabalar sonucu sokaklar estetik açıdan zenginleşmiş olacak. 


Fotoğraf: Mt Hood Summer Ski Camp

Ek olarak yollarda eşine sık rastlanır şekilde böyle çukurların bulunması, yayalar, sürücüler ve yetkililerin dikkatini çekmesi açısından vurgulanmış olacak.


Fotoğraf: Life of Dad

“Çukur çiçekleri” Şikago’dan Londra’ya kadar dünyanın çeşitli noktalarında karşınıza çıkabilir.


Fotoğraf: cyclemor3

Pek çok insan akımı desteklese de bu ilgi çekici kamusal eserlerin sürücülerin dikkatini dağıtacağından endişe edenler de bulunmakta.


Fotoğraf: Paige Breithart

Yine de isimsiz bireysel bir not olarak, boş çukurların da birer tehdit oluşturduğu söylenebilir.


Fotoğraf: Paige Breithart

Minik bahçeler uzun ömürlü olmasa da oluşumun arkasındaki insanlar, bu minyatür enstalasyonların geçici olmalarına rağmen amacına ulaştığına ve kamuya hizmet ettiğine inanıyor.


Fotoğraf: Jim Bachor

Bazı çağdaş sanatçılar “çukur sanatını” canlı çiçeklerin yanısıra mozaikler, renkli iplikler ve kil gibi diğer araçlarla da üretiyor.


Fotoğraf: Jim Bachor


Fotoğraf: Juliana Santacruz Herrera


Fotoğraf: NeSpoon

Etiketler

Bir yanıt yazın