Geri Dönüştürülmüş Plastik Kullanılarak Tasarlanmış Bir Butik

İspanyol tasarım ofisi Nagami, sürdürülebilir giyim markası Ecoalf’ın Madrid yakınlarındaki mağazasında neredeyse tamamen geri dönüştürülmüş plastik kullanarak tasarladı.

Las Rozas Village isimli AVM’deki mağazanın duvarları, rafları ve teşhir masalarında özellikle hastanelerden toplanan 3,3 ton geri dönüştürülmüş plastikle, eriyen buzulları hatırlatacak yarı saydam yüzeyler oluşturulmuş.

Tasarım ofisi, plastik panellerin üretimi için kompleks 3D formların baskısını yapabilen, özel ekstruderli bir robotik kol kullanmış. Tasarım ve teknolojinin birlikteliğiyle iklim krizine dikkat çekmeyi hedefleyen ofisin kurucu ortaklarından Manuel Jiménez García şöyle açıklıyor: “İklim değişikliği dolayısıyla eriyen kutup buzullarına dikkat çekmek istiyoruz. Duvarlar çatlayan bir buzulu temsil ediyor. 3D baskı doku, rüzgarın ve karın zaman içinde buz üstünde yaptığı aşınmadan referans alıyor. Amacımız, bir buzulun içinde yürürken deneyimlenecek hissi canlandırmaktı.”

Ecoalf mağazası Nagami tarafından tamamen 3D baskı ile tamamlanan ilk iç mekan. Ayrıca García da dünyada ilk tamamen geri dönüştürülmüş plastikten 3D baskı iç tasarım olduğunu söylüyor. Proje, tasarımdan inşaya 3 ay gibi kısa bir sürede gerçekleşmiş.

Ofis, tüm iç yüzeyleri oluşturan dalgalı formların robotik baskı teknolojisinin sınırlarını zorladığını belirtirken ekliyor: “Makineler tüm bu açıları oluşturmak için tam anlamıyla dans ettiler. Alışılageldik 3D baskı katmanlı çalışır. Fakat biz, robotun açısını değiştirerek bu projede gördüğünüz kavisli ve dalgalı formları ortaya çıkarabiliyoruz.”

Duvarlar panellere ayrılmış ve gizlenmeyip yapıda kendine yer bulan bağlantı elemanlarıyla birleştirilmiş. Bu yüzden parçaların doğru uyumu için çok düşük bir hata payı ile çalışılması gerekmiş. Zemindeki doğal taş karolara buzulun içinde yürüme hissini güçlendiren buz çatlakları işlenmiş. Mekanda kullanılan tüm malzemeler demonte edilip geri dönüştürülebilir ya da başka projelerde kullanılabilir niteliğe sahip. Nagami, bu plastiğin her yeni kullanımda sadece yüzde bir strüktürel kayba uğraması sebebiyle neredeyse sonsuz geri dönüştürülebilirlikte olduğunu belirtiyor.

Ecoalf, kullanım ömrü dolmuş plastik şişe, balıkçı ağı, araç lastiği, endüstriyel pamuk ve ahşap gibi geri dönüşüm malzemeleri ile giyim, ayakkabı ve aksesuar üretimi yaparken Nagami; geri dönüştürülmüş plastikle mobilya, heykel, iç mekan ve mimari elemanlar tasarlıyor.

Kurucu ortak García, 3D baskıyı stok ihtiyacı olmaması, düşük emisyonu ve çok yönlülüğü sebepleriyle en sürdürülebilir üretim yöntemlerinden biri olarak gördüklerini söylerken şöyle noktalıyor: “Gelecekte dünyanın farklı noktalarına da merkezler kurarak yerli üretim yapmayı ve karbon ayak izimizi daha da azaltmayı hedefliyoruz.”

Etiketler

Bir yanıt yazın