Geri Dönüştürülmüş Bakır Cepheli Bir Genel Merkez Binası

CF Møller Architects, Danimarka’nın başkenti Kopenhag'da bulunan Carlsberg Grubu için bira ve bira üretim malzemelerine atıfta bulunan, geri dönüştürülmüş bakır cepheye ve altın metal köprüye sahip yeni bir genel merkez tasarladı.

Kopenhag’ın merkezindeki Valby Bakke’de bulunan Carlsberg Genel Merkezi içerisinde yer alan bira fabrikası, 1847’de açıldığından beri bira üretiyor. Uluslararası mimarlık firması CF Møller Architects, şirket için yeni bir genel merkez tasarladı. Dört kat yüksekliğindeki bina, büyük bir atriyum, ofisler, toplantı odaları ve geçici iş istasyonlarını barındıran üç kanattan oluşuyor. CF Møller Architects ortağı mimar Lone Wiggers’ın “derin üç boyutlu nervürlü ağ yapısı” olarak tanımladığı bir tasarım oluşturmak için yapı büyük açılı ve çok yönlü hacimlerden oluşuyor.

Binanın cephesi eski bira üretim ekipmanlarını anımsatan geri dönüştürülmüş bakır çıtalarla kaplanmış. Binanın malzeme seçiminde dayanıklı ve sürdürülebilir olmalarına özen gösterilmiş.

Yüzeyler kimyasal müdahale olmaksızın işlenmeden bırakılırken, akustik yansıtma sağlamak için mikro delikli ahşap kaplama kullanılmış.

Valby Bakke merkezinin tarihi çevresine uyacak şekilde tasarlanan bina, bölgenin girişini belirleyen üç yeni yoldan biri üzerindeki bir köprüyle Carlsberg Şehir Bölgesi’ne açılan bir kapı olarak tasarlanmış.

Köprünün alt tarafı, hem biraya hem de zeminlerin üzerine oturduğu tatlı su alanına atıfta bulunmak için karbonatlı kabarcık tasarımıyla süslenmiş altın delikli metal levhalarla kaplanmış. Çatıda güneş panelleri ve cephe, iç mekan iklimini optimize eden düşük enerjili havalandırma sistemleriyle donatılmış.

Genel merkezin içi, balıksırtı bambu zeminler ve büyük cam duvarlarla birleştirilmiş pirinç detaylardan oluşan İskandinav malzeme paletiyle donatılmış. Binanın tüm alanları, katları birbirine bağlayan beyaz beton zeminlere sahip büyük bir merkezi atriyum etrafında düzenlenmiş. Atriyumda bahçelere bakmak için minderlerle donatılmış büyük amfi tiyatro tarzı basamaklar tasarlanmış. Bu sayede ziyaretçiler ile çalışanlar için sosyalleşme alanı oluşturulmuş.

Etiketler

Bir cevap yazın