Geri Dönüştürülmüş Ayakkabılardan Üretilen Ev Eşyaları Koleksiyonu

Brooklyn merkezli bir firma olan Particle, geri dönüştürülmüş ayakkabılardan ürettiği ev eşyaları koleksiyonunu satışa sundu.

Brooklyn merkezli Particle firması tarafından üretilen Homewares Capsule Collection ürünlerinin tümü geri dönüştürülmüş ayakkabılardan üretiliyor.

Malzeme tedariği ve atık sorunları arttıkça Particle gibi firmaların varlığı  geri dönüşüm süreçlerine doğru gerekli bir değişimi işaret ediyor. Döngüsel ekonomi ile mevcut malzemeler mümkün olduğunca yeni ürün üretim akışlarına yönlendirilerek kaynak israfı en aza indiriliyor. Döngüsel model, işlenmemiş malzemelerin kullandığımız ve attığımız yeni ürünlere dönüştürüldüğü mevcut doğrusal ekonomimize göre çevreye daha duyarlı bir alternatif olarak öne çıkıyor.

Döngüsel ekonomi kavramı, 19. ve 20. yüzyıllarda, savaş sonrası Japonya’da olduğu gibi, önemli teknolojik değişim ve kaynak baskıları sırasında ortaya çıkmış. Bazılarının döngüsel ekonominin babası olarak adlandırdığı İsviçreli mimar Walter Stahel, 1982 tarihli ödüllü makalesi “The Product-Life Factor”de “kendi kendini yenileyen ekonomi” olarak adlandırdığı kavramın ana hatlarını çizmiş.

Son derece mantıklı olmasına rağmen maddi döngüselliğe ulaşmak zor olmuş. Washington merkezli kar amacı gütmeyen bir kuruluş olan World Resources Institute’a göre, döngüsel ekonominin önünde kısıtlayıcı hükümet düzenlemeleri, yetersiz atık işleme süreçleri ve yetersiz geri dönüşüm teknolojileri dahil olmak üzere beş engel sayılıyor.

Particle firması kurucuları Krissy Harbert ve Amanda Rawlings, ileri dönüşüm hikayesini canlı yeni ürünlerle aktarırken, kaynak yoğun giyim endüstrisinin bir bölümündeki döngüyü kapatmak için Homewares Capsule Collection’ı geliştirmiş.

Harbert ve Rawlings’e göre yeniden öğütme tipik olarak 20’den fazla malzemenin bir karışımından oluşurken Particle, EVA veya EPDM gibi yalnızca birkaç öğeye odaklanmış. Bunun yararı, birkaç seçilmiş maddenin birçok kez daha kolay geri dönüştürülebilmesi olmuş.

İşbirliği yapılan ayakkabı üreticileri trend tabanlı ürünler oluşturduğundan, çok çeşitli canlı renkleri keşfetme fırsatı da doğmuş. Firma mevcut renk paletini inceleyerek, hem estetik açıdan hoş hem de uyumlu olan kendi büyüleyici renk kombinasyonlarını oluşturmuş.

Firmanın hedeflerinden biri, üretim yeteneklerinin genişletilmesi olarak belirtiliyor. Particle firması şu anda 3 metreye 3 metre kadar malzeme tabakaları üretebiliyor, ancak gelecekte daha büyük boyutlarda ve daha fazla ürün çeşidi için daha özel kalıplarla çalışılabilmesi hedefleniyor.

Tanımlanabilir ileri dönüşüm hikayesiyle Particle, tüketicilere ayakkabıdan mobilyaya olan döngüyü ölçülebilir bir şekilde büyütme konusunda  ilham veriyor. Çok sektörlü malzeme uzmanlığı arasında köprü kuran ve yeniden kullanılan malzemeleri bir sınırlamadan ziyade bir tasarım fırsatı olarak ele alan döngüsel ekonomi, aşılmaz gibi görünen kültürel engelin üstesinden gelme konusunda da oldukça fazla şansa sahip görünüyor.

 

Etiketler

Bir yanıt yazın