Gelenekselin Dışına Çıkan Bir Ağaç Ev

Ağaç ev denildiğinde akla gelen tasarımların oldukça dışında bir tasarıma sahip "Treewow O", insanlara spiral planlı birbiri içine akan mekanları deneyimleme fırsatı sunuyor.

Proje, Çin’in doğusundaki Zhejiang Eyaleti’nde Siming Dağı’nın eteklerinde, küçük bir nehirin ikiye böldüğü nadiren ziyaret edilen bir dağ köyünde konumlanıyor.

Monoarchi tarafından tasarlanan ağaç ev, neredeyse yetişkin bir bambu yüksekliğinde yani 8 metre. 2 parça halinde tasarlanan yapının alt kısmı çelik kolonlar, üst kısmı ise çoğunlukla ahşaptan tasarlanmış.

Ağaç evin alt kısmı arazide birkaç noktada toplanan taşıyıcı çelik kolonlar ile taşınıyor ve bu sayede aktiviteler için daha geniş bir alan elde ediliyor.

Eş merkezli olmayan üç daireden formunu alan spiral planlı ağaç evin üst ahşap kısmı; oturma alanı, yatak odası, banyo, dereyi saran bir teras ve bunların üstünü örten, dalgalı formuyla yapıya etkileyicilik ve farklılık kazandıran bir, çatıdan oluşuyor.

Hayal edilen tasarımın inşa edilen yapı ile ayrı düşmemesi için yapım süreci boyunca mimar, tasarlanan form ile yerel ustaların geleneksel olana alışık inşaat becerileri arasında bir denge kurmak amacıyla onlar ile yakın iletişimde kaldı.

Çatı formuna bakıldığında çatı eteklerinin eğiminin yer yer değiştiği görülüyor. Mimar bu formu tasarlarken mekanların mahremiyetini düşünerek hareket etmiş.

Ağaç eve girildiğinde ilk olarak büyük bir penceresi olan oturma alanı insanları karşılıyor. Burada çatı eteğinin pencereyi kapatmadığı ve maximum düzeyde manzaradan yararlanıldığı bir durum söz konusu.

Spiral planın yönlendirdiği akışta oturma alanından sonra küçük bir pencereye sahip bir yatak odası insanları karşılıyor. Burada çatı saçağının eğiminin, pencereyi biraz daha kapattığı ve oturma alanına göre daha fazla mahremiyet sağlandığı görülüyor.

Yatak odasının devamında ise banyo bulunuyor. Burada duş teknesinin önünde konumlanan pencerede maximum mahremiyet düşünülerek saçağın pencereyi örtücü bir eğimde olması söz konusu.

Mekana giren konuk, spiral planın akışında ilerlediğinde en son iç kısma gizlenmiş merdivenlerden, çatıda tasarlanan boşluk sayesinde doğa ile birebir iletişimde olunan bir teras ile karşılaşıyor.

 

 

 

Etiketler

Bir cevap yazın