Geleneksel Malzemeleri Modern Şekillerde Kullanan Sauna Konsepti

Saunalarıyla tanınan Finlandiya'da, Studio Puisto tarafından tasarlanan Saunaravintola Kiulu, hem sauna hem restoran hem de şehirdeki doğaçlama etkinlikler için bir sahne işlevi görüyor.

Restoran, resmi ve gündelik arasında değişen yemek deneyimleri sunarken, iki sauna, topluluk odaklı bir banyo deneyiminden daha samimi, daha yakın bir deneyime kadar çeşitli deneyimler sağlıyor.

Saunaravintola Kiulu’daki özel ve samimi alanlar, bitişikteki göle ve doğaya yakın olan ortak bir teras aracılığıyla birleştirilmiş. Yapının dışı siyah ahşap levhalarla kaplanırken, tüm yapının kendisi çevresine uyum sağlayacak şekilde manzaraya yerleştirilmiş ve kısmen gizlenmiş gibi bir izlenim yaratmış.

İç mekanlardaki stratejik olarak düşünülmüş manzaralar göle ve doğal peyzaja karşı farklı anlar ve bakış açıları sunmuş. İç mekan görünümlerine vurgunun yanı sıra, karanlık ve aydınlık atmosferler arasında da bir etkileşim yaratılmış.

Restoran girişi sıcak ahşap tonları ve büyük pencerelerden gelen ışık seliyle havadar, sauna alanları ise tamamen karanlık ve diğerlerinden uzak konumlanmış. Bu güçlü mekansal geçişler, uyarıcı ve duyusal açıdan zengin bir deneyimle sonuçlanmış.

Benzer şekilde karanlık olmasına rağmen, iki sauna çok farklı mekansal deneyimler sunmuş. Ana yapıya bağlı daha büyük olan sauna, üstte dar bir yatay panoramik pencere ile yükseltilmiş oturma alanına sahip ve daha büyük gruplar için uygun.  Daha küçük olan sauna, doğrudan aşağıdaki suya daha derin bir bağlantı sağlamak için neredeyse tavan yüksekliğinde bir pencere ile ana yapıdan tamamen çıkarılmış.

Geleneksel malzemeleri modern, alışılmamış şekillerde kullanan konsept, aile saunasının ritüelist mirasını korurken, konsepti daha geniş ve daha çeşitli bir topluluğa hitap edecek şekilde yeniden yorumlamış.

Etiketler

Bir yanıt yazın