Geleneksel Kent Yerleşim Planlarından Esinlenilmiş Bir Proje: 2019 Key Worker Housing

Stanton Williams'ın Cambridge'deki 2019 Key Worker Housing projesi, tekil ve kamusal alanlar geliştirmesi nedeniyle, hem 2021 RIBA Stirling Ödülü hem de 2021 RIBA Neave Brown Ödülü için kısa listeye alındı.

Parklarla serpiştirilmiş 10 tuğla cepheli konut bloğundan oluşan proje, üniversite personeli için 264 adet yaşam alanı sağlıyor. Cambridge Üniversitesi’nin 2013 yılında başlayan Eddington, North West Cambridge’in sürdürülebilirlik odaklı geliştirmesinde tamamlanan en son proje.

Stanton Williams’ın direktörü Gavin Henderson, “Tasarımlarımız, geleneksel şehre benzer ilgi çekici bir kamusal alan yaratan, ölçek ve karakter bakımından farklılaştırılmış bir ‘mekânlar ağı’ ilkesi üzerine kurulu,” diyor.

Alanın doğu ucunda, tekil yaşam birimleriyle çevrili, kentsel hissi veren bir meydan bulunuyor. Batı ucunda, dört büyük konut bloğu, merkezi, yarı kamusal peyzajlı bir avlunun etrafını sarıyor. Daha samimi bir merkezi bölüm, konut bloklarının bir dizi daha küçük dış alanı gevşek bir şekilde çevrelediğini, etkinleştirilen ve kısmen yukarıdaki bloklardaki konsollarla kapatılan kamu yollarıyla kesildiğini görüyor.

Belirgin çıkıntılı lentolar batı avlusuna bakıyor ve doğudaki daha küçük blokların alt katlarında zıt tonlarda tuğla dokusu bulunuyor. Bisiklet pavyonları, küçük bir yağmur bahçesinin etrafındaki çıtalı ahşap bir gölgelik ile kapatılmış bir bisiklet park yeri ve merkezlerinde oturma alanı bulunan minyatür avlular olarak tasarlanmış.

Tabandan tavana pencereler, gömme balkonlar, küçük bitki bahçeleri, beyaz duvarlar, ahşap zeminlerle sade bir şekilde tamamlanan iç mekanlarda ışığı ve havayı en üst düzeye çıkarıyor. Mümkün olduğunda, site genelinde manzaraya izin vermek ve etkili doğal havalandırma sağlamak için daireler çift yönlü olarak yapılmış.

Kuzey Batı Cambridge gelişiminin sürdürülebilirlik hedefleri doğrultusunda, plan, saha çapında yağmur suyu hasadı ve birleşik ısı ve enerji santrallerinin kullanımını içeriyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın