Geleneksel Eğimli Çatı Formunun Ölçülü Geometrik Açıklıklarla Yeniden Yorumlandığı Bir Pavyon

Geleneksel Eğimli Çatı Formunun Ölçülü Geometrik Açıklıklarla Yeniden Yorumlandığı Bir Pavyon

Pekin merkezli tasarım stüdyosu PLAT Asia, Çin'in Shaanxi kentindeki Weihe Nehri kıyısına bitişik, insanların dinlenebileceği ve manzaranın tadını çıkarabilecekleri iki katlı bir pavyon tasarladı.

Manzara boyunca kuzeyden güneye uzanan nehir, tarım arazisi, otoyol ve kent silueti, tasarım konseptinin temelini oluşturuyor.

Yapı, kesintisiz ufuk manzarası sağlayan ve dışarısı ile içerisi arasındaki çizgileri bulanıklaştıran, ölçülü geometrik açıklıklarla araya giren geleneksel eğimli bir çatı olarak ortaya çıkıyor. Üçgen form, çağdaş bir tasarım ifadesine yansıyan ilkelliği açığa vuruyor.

Alanın bağlamına ve peyzajına yanıt olarak, dış cephe, sıkıştırılmış toprak dokusunda panellere sahipken, iç kısım, yapının sınırlarını daha da azaltan sonsuz manzarayı yansıtan bakır levhalarla kaplanmış.

Tasarım yalnızca dokusal deneyimi en üst düzeye çıkarmayı amaçlamakla kalmayıp, aynı zamanda katı yüzeyi delen çok sayıda açıklık sayesinde minimum uzun süreli bakım için termal, havalandırma ve aydınlatma sürdürülebilirlik ilkelerine de uyum sağlıyor.

Bu sayede üçgen hacim, arazinin ekolojisini ve güzelliğini destekleyen fiziksel bir tezahür haline geliyor.

Etiketler

Bir cevap yazın