Gelecekte Tüm Ülke Kentlere Doluşacak

Türkiye'de kentlerde yaşayan nüfus oranı yüzde 78'e ulaşmış durumda. Gelecekte bu oran yüzde 90'a ulaşacak. Bu da demek oluyor ki gelecekte hiç kır nüfusu kalmayacak ve robotik teknolojilerle yönetilen kentlere tıkışıp kalacağız.

Şehirlerde Sürdürülebilir Yaşam Kampanyası’nın bir parçası olarak, Türkiye Kurumsal Sosyal Sorumluluk Derneği (KSS Türkiye) tarafından geçtiğimiz hafta Kadir Has Üniversitesi’nde “Sorumlu Şehirler Konferansı” adıyla önemli bir etkinlik gerçekleştirildi.

Yerel yönetimlerin Kurumsal Sosyal Sorumluluk ekseninde gerçekleştirdiği projelerin mercek altına alındığı konferansta, geleceğin teknolojilerine de dikkat çekildi.

Gerçekleşen paneller Periskope’dan da canlı yayınlanırken, Twitter üzerinden alınan çok sayıda soru, konuşmacı belediye başkanları tarafından yanıtlandı.

Konferansın ana amacı; yerel yönetimlerin, şirketlerin ve toplumların el ele verip, gelecek için daha sorumlu davranılması gerekliliğine dikkat çekilmesi olarak özetleniyor.

Konferansın açılışında konuşan KSS Türkiye Başkanı Serdar Dinler, Türkiye’de kentlerde yaşayan nüfus oranının yüzde 78’e ulaştığına dikkat çekerek, 2050 yılına gelindiğinde bu oranın yüzde 90’a ulaşması beklendiğini söyledi.

Dinler’e göre gelecekte neredeyse hiç tarım ve kır nüfusu kalmayacak.

Ne kadar ürkütücü değil mi?

Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetim Ortadoğu ve Batı Asya Bölge Teşkilatı Yönetim Kurulu Başkanı, Dünya Yerel Yönetimler ve Demokrasi Akademisi Genel Sekreteri Mehmet Duman konuşmasında, gelecekte kentlerin akıllı ve robotik teknolojilerle yönetileceğine vurgu yaptı. Duman, Fransa’da Toyota işbirliği ile gerçekleşen, hibrid teknolojiye sahip araçların, toplu taşımada kullanılmasını da buna örnek gösterdi.

Konferansta söz alan IBM Akıllı Şehirler ve Endüstri Çözümleri’nden Sorumlu İş Geliştirme Yöneticisi Bülent Ekuklu, akıllı şehirler kapsamında yapılan kamu çalışmalarına vurgu yaparken, İETT Genel Müdürü Mümin Kahveci ise konferansta, şehirler için ürettikleri ulaşım projelerine değindi. Böylece İstanbul’da şehir ulaşım sistemlerinin gelişimine hep beraber şahit olduk. Bu arada da yeni metro ve metrobüs ağlarının ekleneceğinin de müjdesini aldık.

“Gelecek kuşakların gereksinimlerine cevap verme yollarını, geleceği tehlikeye atmadan, günlük ihtiyaçların temin edilebilmesi” olarak sürdürülebilirliğin tanımını yapan Altensis Kurucu Ortağı Emre Ilıcalı, sürdürülebilir her şeyin kalıcı ama kalıcı olan her şeyin sürdürülebilir olmadığına dikkat çekti.

Yine ISBAK Akıllı Şehirler Etüt ve Planlama Müdürü Dr. Fatih Gündoğan da, 2050 yılında şehir nüfusunun yüzde 90’lara ulaşmasıyla ulaşımdaki yoğunluğun korkutucu olacağını, bu yüzden teknolojik olarak fiber optik altyapı geliştirilmesinin önemine dikkat çekerken, trafik mühendisliği ve sinyalizasyon konusunda yürütülen çalışmalara örnekler verdi.

UPS’in geleceğe ulaşmak için uyguladığı sosyal sorumluluk çalışmasını da Genel Müdür Ufuk Akaltan aktardı. Akaltan, elektrikli araçlar ile faaliyetlerini gerçekleştirdiklerini, böylece karbon salınımının azaltılmasına katkıda bulunduklarını belirtti.

Konferansın ikinci bölümü olan ‘Şehirler ve Kalkınma Paneli’ne ise Beylikdüzü Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar, GAP Bölge Kalkınma İdaresi Muhammed Adak, Pendik Belediye Başkanı Danışmanı Oğuz Çelik ve Beyoğlu Belediye Başkanı Yardımcısı Ali Çelik konuşmacı olarak katıldılar.

Belediyelerin sosyal sorumluluk uygulamalarına değinilen panelde, Beylikdüzü Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, günümüzde çok önemli bir yapı taşı olan kadınların gelecekte de toplum yaşamında daha aktif olarak yer alması için yaptıkları çalışmalardan söz etti.

Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar, gelecekte kent yaşamında iyi eğitimli kitlelere daha çok gereksinim duyulacağına dikkat çekerek ilçeleri için uyguladıkları ‘Her Apartman Bir Öğrenci Okutuyor’ projesine değindi. Akpınar, proje kapsamında 150 apartman yöneticisi ile birlikte ihtiyacı olan üniversite öğrencilerine burs sağladıklarını söyledi.

Pendik Belediyesi, toplumda bir başka ihtiyaç olan, engelli gençlerin toplumsal hayata katılmalarını ele alan projelerini duyurdu. Başkan Danışmanı Oğuz Çelik ise uyguladıkları ‘Aktifim, Hayatın İçindeyim’ projesi kapsamında Gedik Üniversitesi, Pendik Kaymakamlığı ve İstanbul Kalkınma Ajansı işbirliği sayesinde 200 zihinsel engelli çocuğa spor yapma imkanı sağladıklarını, bunun yanı sıra psikolojik konularda ve beslenme konusunda da destek sağladıklarını belirtti.

Son olarak Beyoğlu Belediye Başkanı Yardımcısı Ali Çelik’in söz aldığı konferansta, ihtiyaç sahibi insanların gönüllerine dokundukları ‘Sosyal Market’ uygulamasından bahsedilerek, elektronik karta yüklenen kredi sayesinde ihtiyacı olan vatandaşın Sosyal Marketlerden alışveriş yapmalarına imkan tanındığını belirtti.

Sosyal sorumluluk uygulamalarını canı gönülden destekliyorum.

Çünkü, kurumsal vatandaşlığının bilincinde olan her şirket, gelecek için kazanılan güzel yaşamın bir parçası demek.

Etiketler

Bir yanıt yazın