Gelecekte Daha Çok mu Kaykay Olacak

Time dergisinin “gelecek neslin liderleri” listesinde yer alan Janne Saario, kaykaya olan tutkusunu mesleğine dönüştürmüş ve tüm tasarım pratiğini kaykay parkı tasarlamaya adamış bir peyzaj mimarı.

Time dergisinin “gelecek neslin liderleri” listesinde, aralarında bir youtube ünlüsünün, su aktivistinin, caz piyanistinin ve programlamacının da olduğu, gelecek kuşakları etkileyeceği düşünülen isimler yer alıyor. Bu heyecan verici isimlerden biri de eski kaykaycı yeni peyzaj mimari Saario.

Saarino’nun peyzaj mimarlığına ilgisi 18 yaşında Barselona’ya gitmesiyle başlamış. “Kaykayın Mekkesi” olarak anılan şehrin meydanlarının kaymaya uygun yüzeylerinden ve mimari detaylarından etkilenen genç kaykaycı, döndüğünde Finlaniya’da peyzaj mimarlığına dair ders almaya başlamış. Saarino ilerleyen yıllarda Sami Rintala ve Marco Casangrande gibi mimarlığı, yerleştirme ve sanatla birlikte ele alan isimlerle çalışmış. “Do-it-yourself” kültürünün içinde yetişen Saario 23 yaşında kendi ofisini açmış.

Saario, gençler için tasarladığı parklarda, basmakalıp ağır beton yüzeylerden ve piramitlerden uzak duruyor ve alanın olanaklarından yararlanan, yere özgü işler üretiyor. Peyzaj mimarının tasarladığı parklar kuzey Avrupa’da yer alıyor. Helsinki’deki, 2000 m²’den biraz daha büyük olan Micropolis kaykay parkında, dar çim koridorlar ve ağaçlar, inşa edilen yeni geometrik engelleri parkı çevreleyen yeşil alanla harmanlamak için kullanılıyor.


Micropolis kaykay parkı


Micropolis kaykay parkı


Micropolis kaykay parkı

İsveç’teki Lulea parkında ise Saario, çelik endüstrisiyle ünlenmiş kasabanın, atık bisiklet sahası haline gelmiş bir çayırlığı kaykay parkına dönüştürüyor. Proje, mimara, kasabanın yerel kaykay topluluğu tarafından verilmiş. Park; kaykay topluluğunun ve mimarın, çelik fabrikasının hurdalığından topladıkları eski parçalarla kurulmuş.


Lulea kaykay parkı

Gri beton, sarı pigmentli beton, gri granit, çelik kirişler ve eski fabrika parçaları kullanılarak, kaykay yapmaya ve diğer rekreatif kullanımlara uygun bir park inşa edilmiş.


Lulea kaykay parkı

Mimar, Järvenpää’teki Tuusula Gölü’nün kıyısındaki kent parkının içinde yapılan kaykay pistlerinde ise, Amerikalı heykel sanatçısı Rolf Westphal’ın parka yerleştirdiği heykellere gönderme yapan bir tasarım geliştirmiş.


Järvenpää kaykay parkı


Järvenpää kaykay parkı


Järvenpää kaykay parkı

Peyzaj mimarını kaykay parkı tasarlamaya iten, kamusal alanları, kendilerini yaygın sporlarla değil kaykayla ifade eden gençlere açma isteği. Saario, gençlere, yetişmeleri için güzel ve anlamlı çevreler sunmanın gerekliliğine inanıyor ve bu kaykay parkları sayesinde gençlerin dünyaya bakışını ve gelecekteki davranışlarını iyi yönde etkileyebileceğini düşünüyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın