Geleceğin Şehri Sempozyumu Başladı

Geleceğin Şehri Sempozyumu'nun açılış töreninde konuşan Esenler Belediye Başkanı M. Tevfik Göksu, "Şehrin sosyal ve kültürel hayatını, mekansal tasavvurunu bütüncül pencereyle ele aldığımızda, şehir kendini dönüştürmeye başladı" dedi.

Şehre dair kalıcı fikirler üretmek amacıyla kurulan Esenler Belediyesi Şehir Düşünce Merkezi’nin Yıldız Teknik Üniversitesi ile birlikte düzenlediği Geleceğin Şehri Sempozyum’nun açılış töreni gerçekleşti. 2 gün sürecek sempozyumun açılış töreni YTÜ Davutpaşa Kampüsü 2010 Avrupa Kültür Başkenti Kongre ve Kültür Merkezi’nde yapılıyor.

Programa AK Parti İstanbul Milletvekili Osman Aşkın Bak, YTÜ Rektörü Prof.Dr. İsmail Yüksek, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Rektörü Yalçın Karayağız, Esenler Kaymakamı Yüksel Ünal, Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu, Esenler Belediyesi Şehir Düşünce Merkezi Bilim Kurulu Başkanı Prof.Dr. Mazhar Bağlı, AK Parti Esenler İlçe Başkanı Gökhan Taran, Belediye Başkan Yardımcıları, bazı Belediye Meclis üyeleri, akademisyenler, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

MODERN DÜNYANIN HADİKAPI

Esenler Belediyesi Şehir Düşünce Merkezi’ni ve merkezde yapılan faaliyetleri anlatan sinevizyon gösteriminin ardından başlayan programda ilk konuşmayı Esenler Belediyesi Şehir Düşünce Merkezi Bilim Kurulu Başkanı Prof.Dr. Mazhar Bağlı yaptı. Mimarinin önemine dikkat çeken Bağlı, “Eğer insan – mekân ilişkilerini doğru kurmak istiyorsak ilk okumamız gereken, mimaridir. Soyut olanı somutlaştırma konusunda mimari, bütün alanların üstünde bulunuyor” dedi. “Modern dünyanın en büyük handikapı tektipleşmedir. İnsanlar da bunu bir tehdit olarak görüyor ve buna direniyorlar” diyen Bağlı, bu direnmenin özgün kimlik ve duruşla başarılı sonuç vereceğini söyledi.

ŞEHİR KENDİNİ DÖNÜŞTÜRÜYOR

Programda konuşan Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu, sözlerine “Bugün Türkiye, geleceğin şehrini konuşma zamanın geldiği bir ülke” diyerek başladı. Şehir Düşünce Merkezi’nin önemine değinen Başkan Göksu, “Özellikle Türkiye’nin girmiş olduğu kentsel dönüşüm sürecinde, bu şansı nasıl yakalayabilirize yoğunlaştığımız nokta; Şehir Düşünce Merkezi’dir” dedi.

2009 yılında Esenler’in İstanbul’da suç işleme oranında ilk üçte bulunduğunu, bugün ise son sıralarda yer aldığını belirten Göksu, “Eğer biz o şehre bakarken, şehre sadece sokaklardaki betonlara bakarak görmüş olsaydık, aynı mekanizma devam ediyor olacaktı ama şehri bütüncül pencereyle ele aldığımızda; şehrin sosyal ve kültürel hayatını, mekansal tasavvurunu ona göre dizayn etmeye başladığımızda, şehir kendini dönüştürmeye başladı” diye konuştu.

ŞEHRİN EMANETİNİ ÜSTLENDİK

Göksu, konuşmasının sonunda “Biliyoruz ki her gün yeni şeyler söylenebilir ve biz bir şeylerle uğraşırken, Şehir Düşünce Merkezimiz’de şehrin insani yönünü ortaya çıkaran önemli çalışmalar yapıyorlar. Hiç olmazsa o çalışmaları değerlendirmek ve o çalışmalardan öğrenebileceklerimizi alıp şehre uygulamak istiyoruz. Biz bu şehirde bir emaneti üstlenmişiz. Üslendiğimiz bu emanet, insanın hayatı, çocukları ve bu toplumun geleceğidir” ifadelerine yer verdi.

Etiketler

Bir yanıt yazın