Geleceğin mimarları Archiprix-TR ile belirlendi!

Türkiye'de mimarlık alanındaki en iyi diploma projelerini seçmek üzere 18 yıldan bu yana düzenlenen Archiprix-TR ödül töreni 6 Aralık 2013 tarihinde Ankara'da Türk Serbest Mimarlar Derneği (TSMD) Mimarlık Merkezi'nde düzenlendi.

Ödül töreni kapsamında, Türkiye yapı sektörünün de yakından takip ettiği dünyaca ünlü tasarımcı Victoria Meyers de bir konferans verdi.

Serra sponsorluğunda, Sevki Vanlı Mimarlık Vakfı ve Yapı-Endüstri Merkezi işbirliğiyle 1996 yılına bu yana düzenlenen yarışmaya bu yıl 30 üniversiteden toplam 124 proje katıldı. Archiprix-TR, mimarlık okullarını ortak bir platformda buluşturarak, yapıcı bir rekabet ortamı yaratmayı ve mimar adaylarının da ufkunu genişletmeyi hedefliyor. Yarışma kapsamında bu yıl Serra Özel Ödülü ve Tasarım Kültürü Deneyimleri ödülünü İzmir Üniversitesi’nden Nebahat Mine Tunca kazandı. Özel ödülün sahibi, Archiprix yarışmalarını ilk düzenleyen ülke olan Hollanda’ya gerçekleştirilecek bir mimari geziye katılma şansı elde etti.

Yarışmanın birincisi ODTÜ’den Murat Aydınoğlu 5 bin TL’lik para ödülünün sahibi olurken, ikinciliği alan İTÜ’den Pınar Erpınar 3 bin 500 TL, üçüncülüğü alan Bahçeşehir Üniversitesi’nden Ferruh Barış Türe de 2 bin 500 TL para ödülünün sahibi oldu.

Her biri 2 bin TL değerinde üç ayrı mansiyonun verildiği yarışmada; İTÜ’den Tuğçe Alkaş, Selçuk Üniversitesi’nden Toprak Yasin Ertaş ve ODTÜ’den Samer Mor mansiyon ödülüne hak kazandılar. Birinci mansiyon ödülünü alan Tuğçe Alkaş ayrıca 2 bin 500 TL değerindeki ‘Sürdürülebilirlik Ödülü’nün de sahibi oldu.

Archiprix-Türkiye’ye özel jüri

Sektörde de beklenen ve takip edilen yarışmanın jüri üyeleri de alanının önde gelen isimlerinden oluşuyor. Bu özel jüride; Seranit Grubu İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Ece Ceylan Baba, Doç. Dr. Esin Boyacıoğlu, Y. Mimar Hatice Üsküdar Özer, Y. Mimar Ekin Çoban Turhan, Sürdürülebilirlik Danışmanı Y. Mimar Mert Ayaroğlu ve (hMa) Mimarlık Ofisi’nin kurucu ortağı Victoria Meyers yer alıyor. Meyers jüri üyeliğinin yanı sıra; ödül töreninden önce; “Architecture and the Natural Reserch Lab: Light/Sound/Wind: Biogenesis” başlıklı bir konferans verdi.

Pek çok ödüllü projenin tasarımcısı Victoria Meyers’den ufuk açacak konferans 

hanrahanMeyers mimarlar (hMa) şirketinin kurucu ortağı olan Victoria Meyer; pek çok ödüllü projenin temel tasarımcısı olarak tanınıyor. Meyers’in öne çıkan projelerinde kamu kuruluşu binaları, kentsel planlamalar ve yerleşim projeleri yer alıyor. Yüksek Mimarlık diplomasını Harvard Üniversitesi’nden alan ve Lafayette Koleji tarafından verilen Sanat Tarihin / İnşaat Mühendisliği dalında edebiyat fakültesi diplomasının sahipi Meyers, 2009 yılında Buildblok’un ‘Etki Yaratan Kadınlar’ sıralamasındaki on kadın mimardan bir tanesi olmuştur. Kentsel Arazi Enstitüsü Kültürel Miras Ödülü, hMa gerçekleştirdiği çalışmaların tasarım ödülleri ve onur ödülleri imza attığı başarılardan bazıları. Meyers, şu an Artifice Book tarafından 2014 bahar aylarında yayınlanması planlanan ‘Sesin Biçimi’ adlı kitabı üzerinde çalışıyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın