Geleceğin Kentleri Nasıl Tasarlanmalı?

ArkiPARC 2013 kapsamında yer alan “10 Kala Gelecek Tahayyülleri” oturumunun moderatörlüğünü Gökhan Avcıoğlu yaparken konuşmacılar Cem Kozar, Murat Şahin ve Reha Yurdakul oldu.

Gökhan Avcıoğlu’nun keyifli sunumuyla süren oturumun ilk konuşmacısı Cem Kozar’dı. Geleceğinn kentlerini düşünmeden önce bugünün kentlerini anlamamız gerektiğini söyleyerek sunumuna başlayan Kozar, konuşmasında kentlerin bugünkü sorunlarını ele alarak gelecek öngörülerini paylaştı. Kentlerin şekillenmesinde öne çıkan aktörlerden başlayan Kozar yerel yönetimleri, TOKİ’yi ve GYO’ları değerlendirdi. İstanbul’daki Taksim, Kanal İstanbul gibi projelerden yola çıkarak yerel yönetimlerin tepeden inme bir şekilde proje geliştirdiğini söyleyen Kozar, TOKİ yapılaşmalarında ise mimarların görüşüne başvurulmaması sonucunda anonim işlerin ortaya çıktığını belirtti. Bütün bunlar sonucunda kent olamama (non-city) halinin yaratıldığını vurguladı. Geleceğin kentleri üzerine akıllı kent uygulamalarını değerlendiren Kozar, bugünkü akıllı kent uygulamalarının kentliyi pasifize ettiğini, kentliyi kentten uzaklaştırdığının altını çizdi. Konuşmasını tamalarken “akıllı kentler için akıllı kentlilere ve akıllı yönetimlere ihtiyaç var.” diyen Kozar, abcak bu şekilde daha yaşanılabilir kentlerin inşa edileceğini söyledi.

Kozar’dan sonra sözü alan Fütüristler Derneği Başkanı Murat Şahin, son 20 yılda ortaya çıkan teknolojik değişimlerin insan hayatına etkisini aktarırken izleyicilere izlettiği kısa videoda ise gelecek kentlerinde insanların yaşayış biçimini gözler önüne serdi.

Şahin’den sonra konuşmsına başlayan Bilişim Teknolojisi Mimarı Reha Yurdakul konuşmasında, teknolojik gelişmenin ve geliştirilen birçok informasyonun kentlere etkisine değindi. İnsan hayatını kolaylaştıran teknolojik gelişmeler sonucunda kent sorunlarının giderek çözüme kavuşturulacağını belirten Yurdakul, bu sorunlardan en önemlilerini trafik ve güvenlik olarak değerlendirdi. Her şeyin dört dörtlük olmaması gerektiğini de konuşmasına ekleyen Yurdakul konuşmasını sonlandırırken “arada bir trafikte sıkılmalıyım, tamamen teknolojik çözümler geliştirilmiş bir fütüristik bir kent tahayyül edemiyorum.” dedi.

Etiketler

Bir yanıt yazın