Geleceğin Kenti: Masdar City

Geleceğin kenti olarak tasarlanan Masdar City dünyanın en prestijli projesi olarak nitelendiriliyor.

Masdar City’de yüzde 75 elektrik ve yüzde 80 su tasarrufu sağlanırken, sıfır karbon salınımlı yenilikçi ürünler de geliştirilecek. Sadece güneş enerjisi kullanılacak olan şehir, 25 yılda 2 milyar dolarlık petrol eşdeğerinde enerji tasarrufu sağlayacak. Otomobillerin sokulmayacağı kentte ulaşım, güneş enerjisiyle çalışan araçlarla sağlanacak.50 bin kişinin yerleşik olarak yaşayacağı, “sıfır karbon, sıfır atık şehri” olan Masdar City, kendi kendine yetebilecek enerji üretimi ve çevreye karbon ayak izi bırakmama hayali ile başlamış.

Tamamıyla bütünleşmiş enerji, su, atık ve ulaşım sistemleri çözümünün yer aldığı şehir atıklarını geri dönüştürüyor ve kendi enerji ihtiyacını karşılıyor.

Şubat 2008’de inşa edilmeye başlanan şehir, CH2M Hill adlı Amerika menşeli firmanın yönetimi altında ve altyapı çalışmaları Arap Al Jaber Grup tarafından yürütülmektedir. Şehir 2020 yılında kurulduğunda 50.000 kişilik konut yer alacak ve 1.500 işletme için teklif bekliyor.

Enerji

Masdar Şehri, enerji verimliliğini maksimize etmek için enerji tüketimini azaltmayı hedefliyor. Bu; yalıtım teknikleri, düşük enerjili aydınlatma, doğal ışığın en uygun şekilde uygulanması, akıllı sayaç ve cihazların kullanımı ve kentin genel bütün akıllı şebekesiyle etkileşen yönetim sistemleriyle yapılacak. Solar, termal ve jeotermal soğutma teknikleri elektrikli klima ihtiyacını azaltmak için tüm şehre uygulanıyor.

Halihazırda yüzde ellisi ince film, yüzde ellisi polikristal olmak üzere 10 MW’lık güneş paneli sistemi, şehre bitişik 22 hektarlık bir alanda, Abu Dabi’nin sahibi Enviromena adlı bir şirket tarafından kurulmuş. Solar güç sistemi Orta Doğu’nun en büyük fotovoltaik panel sistemi. Ayrıca Masdar şehrinin genel merkez binası ve Masdar Enstitü binalarının üstüne merkezdeki binaların enerji ihtiyaçlarını karşılamak üzere solar paneller yerleştirilmiş.

Su

İlk aşamada kişi başına düşen günlük su ihtiyacının 180 litreye, sonraki aşamada ise 105 litreye düşürülmesi hedefleniyor. Bu, Abu Dhabi’de şu andaki ortalama, 550 litrenin altında. Su verimliliği; verimli armatürler, beyaz eşyalar, akıllı sayaçlar, su tarifeleri ve şehir boyunca bitki örtüsünü sulamak için yüksek verimli mikro sulama ile sağlanacak.

Kısa vadede şehrin suyu Abu Dhabi’nin mevcut su altyapısı ile sağlanacak, fakat uzun vadede hedef, yağmur suyunu kurtarmak ve tuzdan arındırma teknolojisini kullanarak İran Körfezi’nin yanındaki su kaynağına bağlantı yapmak.

Ulaşım

Yolculuk için yürüme ve bisikletin tercih edilmesinin beklenmesine karşın, Masdar şehrinde bazı yenilikçi ulaşım yöntemleri de şehrin fütüristik görünümüne dahil ediliyor. Elektrikli otobüsler ve elektrikli raylı sistem tüm şehirde ulaşım seçeneği olarak kullanılacak. Araçların şehrin içerisine girmesine izin verilmeyecek ve şehrin dışında park edilecek.

Fakat belki de şehirdeki en dikkat çekici özellik, geniş ölçekli Kişisel Hızlı Taşıma ve Navlun Hızlı Taşıma uygulamaları olacak. Sistem tamamıyla elektrikli kişisel taşıma sistemi “pods” yani koza ile sağlanacak. Koza; tek kişilik kabin taksi olarak kişisel taşımacılık ve posta taşımacılığını tek bir buton ile yapacak. Sadece kabinin içene oturup sisteme nereye gideceğinizi söylemeniz yeterli olacak. Direksiyon olmadan otomatik olarak istediğiniz yere gidebileceksiniz.

Atık Yönetimi

Atıkları azaltmak için, şehrin genelinde uygulanan olabildiğince kolay kullanımlı geri dönüşüm programı planlanıyor. Atıklar dört kısma ayrılacak Bunlar; kuru geri dönüştürülebilen atıklar (şişe, kâğıt, teneke), ıslak geri dönüştürülebilen atıklar (yiyecek, organik atıklar) ve diğer artıklar (ik iki kategoriye girmeyen herhangi bütün atıklar). Bu atıklar, şehrin bütün evlerinde var olan bütünleşmiş sistemle birbirine bağlanacak. Dördüncü kısım ise pil ve tıbbi atıkların toplandığı tehlikeli geri dönüştürülebilen atıklar olacak. Atıklar toplanıp geri dönüşüm tesislerine gönderilecek, ıslak atıklar peyzaj ve tarım için gübre olacak.

Kısacası Masdar Şehri, geleceğin şehri olacak. Dünyanın en yeşil şehri olarak yaşamı evrimin bir parçası olacak.

Yenilenebilir enerji ve temiz teknolojinin küresel merkezi olması için kurulan ve insanlara ve işletmelere daha önce görülmemiş bir yaşa-eğlen ortamı sunan şehirde, benzinli araba kullanılamayacak. Şehir içinde sabitlenen raylı sistem ile taşımacılık sağlanacak podcar ve bu sistem oturtulana kadar belli bir süre elektrikli araba kullanılabilecek.

Yapımına 2008 yılında başlanılan ve halen devam eden projede, Masdar Enstitüsü’nü oluşturan 6 binada şimdiden fakülte ve öğrenciler tarafından kullanılmakta.Foster + Partners’ın gerçekleştirdiği imar planı geleneksel Arap mimarisinin yüzyıllardır evrim geçiren derslerini içeriyor. Masdar Enstitisü tamamen yenilenebilir güneş enerjisi kullanan ilk bina. Bu bina sürdürülebilir teknolojiler için deneme ortamı olarak kullanılacak. Doktora öğrencileri Masdar City’nin ilk sakinleri.

Enstitü bütün imar planını destekleyen sürdürülebilirlik prensiplerini açıkladı. Binada kendini gölgeleyen cepheler bulunuyor ve bina maksimum gölge sağlayacak şekilde konumlandırıldı. 5000 m² boyutlarında çatıya monteli fotovoltaik sistemler sokak düzeyinde ek gölgeleme sağlıyor. Binalardaki pencereler kum ile renklendirilmiş cam destekli beton ile oluşturulan cumbalarla korumaya alındı. Işıklandırma ve gölgeleme için oluşturulan delikler geleneksel İslam mimarisinin motiflerine dayanıyor.

Laboratuarlar disiplinler arası araştırmalarını teşvik edecek donanıma sahip. Yatay ve dikey kanatlar laboratuarlara gölge sağlıyor. Bu kanatlar, çöl güneşine karşı koruma sağlayacak biçimde şişirilebilir tamponlu cepheler ile izole edilmiş durumda. Bölgenin geleneksel rüzgar kulelerinin çağdaş bir yorumu kullanılarak kamusal alanlar aracılığıyla soğuk hava akımını sağlayacak kanal oluşturuldu. Kamusal alanlar yeşil peyzaj ve su öğeleri kullanılarak serinletildi. Foster’ın araştırma grubu tarafından alanda ısı testleri yapıldı ve Abu Dabi merkezindeki uygulama ile kampüste hissedilen sıcaklık karşılaştırıldı.

Laboratuarlar ve yerleşim düzeni içinde kafe, bilgi merkezi, spor merkezi, toplatı merkezleri ve park alanları bulunan çeşitli sosyal tesisle desteklendi Bir, iki ve üç odalı daireler alçak katlı, yüksek yoğunluklu bloklarda bulunuyor.

600-800 öğrenci kapasiteli bina, planlanan 4 aşamadan ilki. Dört konut bloğu bir merkezi laboratuar ve ek kampüs binalarından ilki olan ve içinde bir cami, konferans salonu ve spor kompleksi bulunduran bilgi merkezi etrafında konumlanıyor. İkinci aşamada alanda daha fazla laboratuvar ve daire yapılacak. Masdar Enstitüsü’ne ulaşım, kent çeperinden binanın altındaki yer altı kemerlerine kadar olan bir pilot proje şeklinde yürütülen özel hızlı transit araçlar ile sağlanıyor.

Schneider Electric ve Abu Dabi’nin çok yönlü yenilenebilir enerji şirketi ve Mubadala Development Company’ nin tamamen sahip olduğu yan kuruluşu olan Masdar, iki kuruluş arasında geniş ortaklık girişimlerini içeren bir stratejik ortaklık anlaşmasının imzalandı.Schneider Electric, Birleşik Arap Emirlikleri’nin başkenti Abu Dhabi’deki 6 kilometrekarelik temiz teknoloji bölgesi olan Masdar City’ye enerji verimliliği ve yenilenebilir enerji çözümleri temin edecek.

Masdar ve Schneider Electric arasında gerçekleşen anlaşma, Masdar City’de hem bir ‘araştırma ve geliştirme tesisi’ hem de bir ‘teknik mükemmellik merkezi’ içerecek olan ‘Canlı Laboratuar Yenilik Merkezi’nin oluşturulması konularını kapsıyor. Canlı Laboratuar Yenilik Merkezi’ndeki Ar-Ge tesisi, yeşil binalar, akıllı şebekeler, bölgesel soğutma, arıtma tesisleri, veri merkezleri ve akıllı binalar alanlarında uzun vadeli sürdürülebilir teknoloji araştırmalarına yoğunlaşacak. Mükemmellik Merkezi ise, optimum verim ve entegrasyon sağlama açısından Masdar City’de uygulanan geçerli tasarım uygulamalarını hedefleyen bir laboratuar olacak.

Güneş ve rüzgar enerjisiyle beslenecek, atık suyu dönüştürecek, biyolojik atıkları toprak ve gübreye çevirecek olan ve 2020’de tamamlanması planlanan Masdar City 21. Yüzyılın en temiz şehri olarak kabul ediliyor. Böylece Masdar City, sıfır karbondioksit içeren ve çöl ortasında kurulan ilk ekolojik şehir olma özelliğini taşıyor ve dünyanın yenilenebilir enerji lideri olmaya hazırlanıyor.

Etiketler

1 Yorum

  • azmi-acikdil says:

    Herhangi bir projeyi tartışırken Sayın Ömer Yılmaz yapıyı projeyi görmeniz gerekir diye tenkidlere cevap verirdi.Geleceğin kenti(Masdar City)ni gelecek hafta yerinde göreceğim.Gördüklerimi paylaşırım.Şimdi bir demiyeceğim.

Bir yanıt yazın