“Geleceğe Yadigâr” Değerlendirme Süreci Sonuçlandı

Malzeme ve işçiliğin değerine dikkat çekmek ve aile yadigârı olarak gelecek nesillere aktarılmak üzere hayata geçirilecek 7 tasarım önerisinden oluşan "Geleceğe Yadigâr" değerlendirme süreci sonuçlandı. Seçki, bahar 2023 döneminde bir sergi ile izleyiciyle buluşacak.

Amerikan Sertağaç İhracat Konseyi (AHEC), The Circle ve Yonga Mobilya’nın iş birliğiyle  hayata geçen, Türkiye’nin yeni nesil tasarımcılarını teşvik etmeyi ve Amerikan sertağaçlarıyla tasarlanan ve mevcut kullan-at kültürünün aksine gelecek nesillere “yadigâr” olarak aktarılabilecek tasarımların ekolojik faydalarını göstermeyi hedefleyen “Geleceğe Yadigâr” Açık Çağrı Sonuçları Açıklandı. Seçkide İstanbul, İzmir,  Milano ve Hong Kong gibi farklı şehirlerden mimarlık, iç mimarlık ve tasarım alanlarında üretimler yapan 5’i bireysel, 1’i ekip, 1’i stüdyo olmak üzere 7 tasarım pratiği ve 9 tasarımcı yer alıyor.

Geleceğe Yadigâr seçkisi aşağıdaki isimler ve ekiplerden oluşuyor ve alfabetik olarak şu şekilde sıralanıyor:

Aslı Eylem Kolbaş / Sanatçı & Mimar / Proje Adı: (Speculating) Dom Hans van der Laan’s (Irrational) Bench

Ayça Yılmaz / Endüstriyel Tasarımcı /  Proje Adı: The Empath Door

Deniz Koldaş & Nazlı Mutlu / İç Mimar / Proje Adı: Blocked

Deniz Yenidoğan / Tasarımcı / Proje Adı: Pruva

Gürcan Bulut / Tasarımcı / Proje Adı: Teeter Board

Öykü Üner / Mimar / Proje Adı: Ogata

Yellowdot // Dilara Kan & Bodin Hon /  Tasarımcı / Proje Adı: Bench & Games

7 Haziran – 31 Temmuz tarihleri arasında açık olan çağrı, 3 farklı ülke ve 11 şehirden 28’i bireysel, en az bir Türk katılımcı ile 9’u ekip ve 7’si stüdyo olmak üzere toplam 44 başvuru aldı. Gelen 44 nitelikli başvuru arasından seçilen 7 tasarım pratiği, tasarım önerileri geliştirilip üretilmek ve sergide temsil edilmek üzere seçkide yer almaya hak kazandı. “Geleceğe Yadigâr” seçkisi, tasarım kültürüne katkıda bulunmuş  tasarım, iç mimarlık, mimarlık ve sanat alanları temsilcilerinden oluşan çok disiplinli ve dünyaca ünlü isimlerden oluşan jüri tarafından belirlendi. Tom Dixon, Melkan Gürsel, Defne Koz, Seyhan Özdemir, Mehmet Ali Uysal’dan oluşan jüri, değerlendirmelerinde temel olarak orjinallik, temaya uygunluk ve yadigâr olma niteliğini taşıma, tasarımda Amerikan sertağaç kullanım oranı, verilen brifing ve ahşap özelliklerine uygunluk gibi kriterler doğrultusunda değerlendirme yaptı. Ayrıca her bir jüri üyesinin  gözettiği diğer kriterler arasında; tasarım önerisinde sertağaç kullanımının işlevsel gerekliliği, farklı ölçek ve çeşitlilikteki  eserlerin temsili, önerilen tasarım çözümleri, üretilebilirlik, yüksek kalitede sergilenme nitelikleri gibi özellikler yer aldı.

“Geleceğe Yadigâr”, Açık Çağrı Sürecinin ardından tasarım geliştirme,  üretim ve sergi süreci ile devam edecek. Seçilen tasarımcılar bir sonraki safhada Açık Çağrı başvurusunda gönderdikleri, gelecek nesillere ‘yadigâr’ olarak aktarılabilecek ve sürdürülebilirlik, uzun ömürlülük ve kalite ölçütleri ekseninde Amerikan sertağaçlarından üretilecek tasarım önerilerini Yonga Mobilya ile birlikte geliştirecekler ve bu eserler 2023 bahar döneminde İstanbul’da sergilenecek. “Geleceğe Yadigâr” Sergisi, Türkiye’nin yükselen tasarımcılarını ve kültür ortamını bir araya getirecek. Sergiye sektörün önemli paydaşlarının bir araya geldiği  paralel etkinlikler eşlik edecek.

Takvim

Açık Çağrı Süreci: : 7 Haziran 2022 – 31 Temmuz 2022

Seçim Süreci: 8 Ağustos 2022 – 12 Eylül 2022

Açık Çağrı Sonuçlarının İlanı: 23 Eylül 2022

Brifing ve Tasarım Süreci: 26 Eylül 2022 – 7 Kasım 2022

Üretime Hazırlık Süreci: 7 Kasım 2022 – 28 Kasım 2022

Üretim Süreci: 28 Kasım 2022 – 20 Şubat 2023

Sergi: Bahar 2023

Geleceğe Yadigâr projesi hakkında  ayrıntılı bilgi için https://thecircle-o.com/gelecegeyadigar web sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

Seçilen tasarımcıları detaylı incelemek için:https://thecircle-o.com/gelecege-yadigar-secilen-tasarimcilar

En güncel gelişmelerden haberdar olmak için The Circle’ın web sitesini ziyaret edebilir, e-bültenine kayıt olabilir, sosyal medya hesaplarını takip edebilirsiniz.

Etiketler

Bir yanıt yazın