Gehry Binası Marketler Zincirine Dönüştü

Gehry'nin ilk dönem yapısı Whole Foods Market için yenileniyor.

Frank Gehry’nin ilk dönem yapılarından Kolombiya’daki Rouse Company Genel Müdürlüğü binası ünlü marketler zinciri Whole Foods Market tarafından market ve toplum sağlığı merkezine dönüşüyor.

Gehry’nin 1974 yılında yaklaşık 45.000 m²’lik alanda tasarladığı 4 katlı bina, beyaz alçı kaplaması ve 10mx10m boyutundaki çelik çerçeveli grid sistemiyle -özgün bir yapıya sahipti. Mimarın “zarif bir antrepo” olarak tanımladığı bina şimdilerde yenilenerek karma bir yapıya dönüştürüldü.

Yapının renovasyon projesini Rouse Company tarafından kurulan büyük ölçekli geliştiricilerden biri olan The Howard Hughes Corporation üstlendi. Başlangıçta tekrar yönetim binası olarak kullanılması üzere çağrıda bulunan firma, binanın talibi çıkmayınca, dış cephesiyi mümkün olduğunca koruyacak şekilde yapının bölümlere ayrılarak karma biçimde kullanılması üzerine bir plan hazırladı.

Yapının giriş katı bir sağlık merkezine dönüştürülecek. Ana otoparktan giriş yapılabilecek ikinci katı Whole Foods Market’ın kullanımında olacak. Yapının üçüncü katında ise geliştirici firmaya ait sergi mekanı ve ofis alanı yer alacak.

Yenileme projesinde işlev değişikliğinin yanında biçimsel değişiklikler oldukça göze çarpıyor. Yapıya özgün karakterini kazandıran beyaz cephede Whole Foods imzasının yer alması ve ahşap sundurmalı girişin yeniden yapılandırılması Gehry’nin orijinal tasarımına sadık kalınamadığını da ortaya koyuyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın