Geçmiş ve Günümüz Arasında Bağ Kuran Konut

Atelier Pedra Líquida tarafından tasarlanan São Bento Residences projesi, Porto'nun tarihi merkezinin dikkate değer bir köşesinde, São Bento İstasyonu'nun yanında, Porto Katedrali'ne ve şehrin merkezi caddesine sadece birkaç metre uzaklıkta yer alıyor.

Fotoğraflar: João Morgado

Konutun bulunduğu köşe, Avenida D. Afonso Henriques aksının geliştirilmesi için Rua do Loureiro’nun bir tarafının 1930’larda yıkılması sonucu oluşmuş. Bu eksen, şehir merkezinde açık bir “yara” yaratmış: bir granit kayayı (yıkımdan kaynaklanan) açığa çıkaran, şu anda belediye tarafından bir peyzaj parçası olarak korunan kentsel bir boşluk.

Proje, tüm bu farklı tarihsel katmanlar arasında bir süreklilik yaratmanın yanı sıra eski istasyonun cephesi ile granit taş kütlesi arasında dengeli bir ilişki kurmayı amaçlıyor. Önerilen çözüm,  “anıtsal” ve “konut” ölçeğindeki yapılar ile “yapay” ve “doğal” malzemeleri birbirine bağlıyor. Brüt betondan inşa edilmiş yekpare bir blok, daha önceden var olan, 18. yüzyıldan kalma binaya da uyuyor.

São Bento Residences, çevredeki binalar, doğal taşlarla bütünleşen çağdaş bir yapı tasarımı ile 18. ve 21. yüzyıllar arasında kavramsal bir bağlantı kurmayı amaçlıyor.

Müşterinin talep ettiği programa cevap veren iki konut bloğundan birisi, Rua do Loureiro’daki taş cephenin içine yerleşiyor ve onu tamamlıyor; diğeri Avenida D. Afonso Henriques’te yeni bir cephe açıyor. İki blok arasındaki “boşluk”, farklı dairelere girişi, resepsiyonu ve dikey erişimi tanımlıyor. Bu dairelerin dördü 18. yüzyıldan kalma cepheyi içeren hacmi dolduruyor; geri kalan 12 daire iç mekanların beton nişlerle işaretlendiği yeni hacimde bulunuyor. Zemin katta, bir restoran bulunuyor.

Avenida D. Afonso Henriques’e bakan cephesinin ritmik kompozisyonu, Porto’nun geleneksel mimarisinin dikey oranları ile bir bağ kurmayı amaçlıyor.

Etiketler

Bir cevap yazın