Geçirgen Cephesi ile Unileão Veteriner Okulu Hastanesi

Lins Arquitetos Associados tarafından tasarlanan Unileão Veteriner Okulu Hastanesi, Brezilya'nın Cariri bölgesinde yer alan Juazeiro do Norte şehrinde bulunuyor.

Yapı, öğrencilerin öğretmen gözetiminde veterinerlik pratiğini gerçekleştirdiği bir okul hastanesi. Hastane, küçük ve büyük hayvanlara hizmet verecek şekilde tasarlanmış olup küçük hayvanların (köpek ve kedi barınağı) istirahat alanları, büyük hayvanların bakım alanları için ahırlar, padoklar, muayene odaları, laboratuvarlar, cerrahi merkez, sınıflar ve bir idari bölüm içeriyor.

Proje tasarımı, temel olarak yapıdan kopmuş geniş bir saçak kavramına dayanıyor ve yapının altında bol miktarda gölgelik alanlar sağlıyor.

Saçak fikri termal konfor için ana strateji olarak belirlenmiş. Bu devasa saçak metal kirişler tarafından destekleniyor. Altındaki kütle boyunca sıcak havanıın kaçmasına izin vermeyecek ölçüde yer yer boşluklara sahip. Saçağın bazı yerlerinde ise doğal ışık alabilmek için yarı saydam polikarbonat kaplamalar kullanılmış.

Ayrıca, eğimli arazi kullanılarak aralarında dört metrelik yükseklik farkı bulunan iki platform tasarlanmış. Hastane faaliyetleri, birbirinden uzak altı bloğa ayrılmış. Bloklar arasındaki bu boşluk, çapraz havalandırmaya olanak tanıyor ve mevcut çeşitli bahçelerle birlikte hoş bir mikro iklim oluşturmaya yardımcı oluyor. Yapıların açıklıkları ise bazen üstten bazen de tabandan başlayarak cephelere dinamizm kazandırmış.

Bu devasa saçak, yedi metre yüksekliğinde ve seramik tuğlalardan yapılmış, örgü şeklinde oluşturularak bölgedeki yoğun güneş ışığını süzüyor ve binanın iç mekanlarını koruyor.

Bu örgü şeklindeki duvar, bir yılanın kıvrımlarının biçimine sahip olup ve aynı zamanda binanın kamusal ve özel alanlarını ayıran bir unsur olmuş.

Son olarak yapı yarı kurak iklimin sıcak etkilerini en aza indiren pasif bioklimatik stratejilere sahip, önerilen faaliyetler için cömert ve hoş alanlar sunan bir çöl ortasındaki bir vaha olmayı amaçlıyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın