Geçici Evler, Hollanda’daki Kentlerin Konut Sorununa Çözüm Öneriyor

Rotterdam'da inşa edilecek küçük ev birimleri, kentteki sosyal konut ihtiyacı için kaliteli ve geçici bir çözüm olacak.

Hollanda, büyüyen konut ihtiyacına karşı çözüm yolları aramaya çalışırken, Rotterdam gibi birçok şehirde geçici küçük mahalleler filizleniyor. Şehrin sosyal konut inşa etme planı, yeni konut birimlerinin çoğunun geçici olması yönünde.

Hollanda’nın en büyük ikinci şehri Rotterdam’da 3.000 taşınabilir konut biriminin kurulumuna başlanması ile konut sorunun çözümüne yönelik büyük bir adım atılıyor. Geçici evler, bir yandan kentteki kalıcı sosyal konutların yapımına devam edilirken, acil durum ihtiyaçlarına yetişmek için tasarlandı.

Hollanda’da halen 200.000 adet kiralık konut açığı bulunuyor. Ülke bu birimlerin tamamlanmasını beklerken, gelecek kiracılarının yaşayacakları bir yere ihtiyaçları var. Ülkede yeni konutların teslimat hızı, ihtiyaçlara yetişemediği için düşük gelirli kişilerin bu geçici evlere yerleştirilmesi fikri ülke genelinde benimseniyor. Birçok Hollanda kentinin çeperlerinde terk edilmiş endüstriyel alanlara geçici küçük mahalleler kuruluyor.

İhtiyacı karşılaması için, Hollanda’da 2030 yılına kadar yaklaşık bir milyon konut inşa edilmesi gerekiyor. Gelecekteki sosyal konut birimlerinin boyut gereksinimleri azaltılacak ve kullanılmayan birimler konut piyasasında geri dönüştürülecek. Böylece Hollanda kentlerindeki konut sorunu azaltılacak.

Kısa vadeli olarak kabul edilen çözüm, yerel olarak “küçük evler” olarak adlandırılıyor. Üretimi ve kurulumu düşük maliyetli olan ön üretimli birimler, bir veya iki kişilik kullanım için tasarlanıyor. Birimler, henüz inşaat için altyapısı hazır olmayan arazilere kısa süreli kullanım için yerleştirilebiliyor. Geçici evler, sade biçimli kabinler şeklinde dizilişleri ve iç mekandaki özenli yerleşim düzeni ile kabul görüyor.

Amsterdam’dan bir saat uzaklıkta küçük bir kent olan Nijkerk’te 28 konuttan oluşan proje, bu geçici mahallelerin bir örneği olarak Eylül ayında tamamlandı.  

Tamamen fabrikada üretilen konut birimlerinde çelik çerçeveyi saran kalın ahşap kaplama yalıtım için kullanılıyor. Temele gerek duymadan bir gün içerisinde araziye yerleştirilebilen birimler, kolayca sökülüp takılabilen iki bölüm halinde getiriliyor. Aylık 417 € kira bedeli olan birimler, 23 € daha verilerek eşyalı olarak kiralanabiliyor.

Heijmans şirketi tarafından tasarlanan ve üretilen evlerin satın alma ve kurulum maliyetleri yaklaşık 71.000€’dan başlıyor. 39 m2lik birimlerin zemin katında mutfak, banyo, yemek alanı, çift kat yüksekliğindeki tavanı ile oturma odası yer alıyor. Asma katta yatak odası, çalışma masası ve depolama alanı bulunuyor.

Birimler yeterince zevkli görünmekle birlikte, birimler arasındaki tesisat bağlantılarına da dikkat edilerek işlevsel konutlar inşa ediliyor. Birimler, bir depolama birimi ve bitişikteki terasları paylaşan dört komşulu gruplara ayrılıyor. Her grupta, bir birim düşük gelirli genç bir kişiye,bir birim sığınmacı statüsünde ve diğer iki birim de acil konut ihtiyacı olan iki kiracıya tahsis ediliyor. Bu birimlerde kiracı olma süresi değişkenlik gösterse de, bu süre ortalama iki yıl olarak belirlendi.

Bu birimler, başka bir topluluğun iskan alanı olarak seçmediği yerlerde, kişiler için kentin geri kalanıyla sağlıklı bir bağlantı kurabileceği bir başlangıç yeri olarak mantıklı bir çözüm sunuyor.

II. Dünya Savaşı’ndan sonra yapılan prefabrik evler hem Hollanda’da hem de İngiltere’de çoğunlukla kalıcı evlere dönüşmüştü. Yüksek kaliteli geçici konutların ilerleyen zamanlarda düşük kaliteli olarak teslim edilen kalıcı konutlara dönüşmesi, istenmeyen bir sonuç. Hollanda, bu evlerin geçici olması planına sadık kalırsa, bu birimler acil durumlarda ve kentliler rahat bir konut bulmakta zorlandıkları zaman geçici çözüm olabilecekler.

Hollanda, yeni konut ihtiyacına çözüm yolları aramaya çalışırken, Rotterdam gibi birçok şehirde geçici mikro mahalleler filizleniyor.

Daha fazla sosyal konut inşa etme konusunda Rotterdam’ın planı inşa edilen birimlerin çoğunun geçici olması yönünde.

Hollanda’nın en büyük ikinci şehri Rotterdam, 3.000 mobil konut ünitesinin kurulumuna başlanması ile konut soruna yönelik büyük bir adım atmaya hazırlanıyor. Geçici evler, bir yandan kentteki kalıcı toplu konutların inşasına devam edilirken, acil durum ihtiyaçlarına yetişmek için tasarlandı.

Düşük gelirli ev sakinlerinin on yıla kadar dayanım ömrü olan geçici evlere yerleştirilmesi, Hollanda’da ülke genelinde benimsenen bir fikir. Ülkede yeni konutların teslimat hızı,ihtiyaç duyulan miktara yetişemiyor. Birçok şehirde genellikle şehrin çeperlerinde terk edilmiş endüstriyel alanlara mobil prefabrik konutlar yerleştirilerek geçici küçük mahalleler filizleniyor.

İhtiyacı karşılaması için, Hollanda’nın 2030 yılına kadar tahmini bir milyon konut inşa etmesi gerekiyor. Gelecekteki sosyal konut birimlerinin boyut gereksinimleri azaltılacak ve kullanılmayan birimler konut piyasasında geri dönüştürülecek. Böylece Hollanda kentlerindeki konut sorunu azaltılacak.

Hollanda’da halen 200.000 kiralık konut açığı bulunuyor. Ülke bu birimlerin tamamlanmasını beklerken, gelecek kiracılarının yaşayacakları bir yere ihtiyaçları var.

Kısa vadeli olarak kabul edilen çözüm, yerel olarak “küçük evler” olarak adlandırılıyor. Üretimi ve kurulumu düşük maliyetli olan ön üretimli birimler, bir veya iki kişilik kullanım için tasarlanıyor. Birimler, henüz inşaat için altyapısı hazır olmayan arazilere kısa süreli kullanım için yerleştirilebiliyor. Geçici evler, sade biçimli kabinler şeklinde dizilişleri ve iç mekandaki özenli yerleşim düzeni ile kabul görüyor.

Rotterdam’ın yeni geçici topluluklarının bir örneği olarak Amsterdam’dan bir saat uzaklıkta doğuda küçük bir şehir olan Nijkerk’te bir proje inşa edildi. Bu Eylül ayında Nijkerk’te 28 konuttan oluşan bir küçük evler topluluğu tamamladı.

Satın alma ve kurulum maliyetleri yaklaşık 81.000 $ ‘dan başlayan 39 m2lik bu evler büyük olmayabilir, ancak Avrupa’nın en büyük şehirlerinin standartlarına göre aslında küçük olarak kabul edilmiyorlar. Heijmans şirketi tarafından tasarlanan ve üretilen her birimin zemin katında mutfak, banyo, yemek alanı, çift kat yüksekliğindeki tavanı ile oturma odası yer alıyor. Asma katta yatak odası, çalışma masası ve depolama alanı bulunuyor.

Tamamen fabrikada üretilen konut birimlerinde çelik çerçeveyi saran kalın ahşap kaplama yalıtım için kullanılıyor. Temel inşasına gerek duymadan bir gün içerisinde araziye yerleştirilebilen birimler, kolayca söküp takılabilen iki bölüm halinde getiriliyorlar. Aylık 417 € kira bedeli olan birimler için 23 € daha verilerek eşyalı olarak kiralanabiliyor.

 

Birimler yeterince zevkli görünmekle birlikte, tesisat en verimli şekilde birimler arasında bağlanarak işlevsel konutlar inşa ediliyor. Birimler, birlikte bir depolama birimini ve bitişikteki teraslarını paylaşan dört komşulu gruplara ayrılıyor. Her grupta, bir birim düşük gelirli genç bir kişiye,bir birim sığınmacı statüsünde ve diğer iki birim de acil konut ihtiyacı olan iki kiracıya tahsis ediliyor. Bu birimlerde kiracı olma süresi değişkenlik göstermekle beraber genel olarak iki yıl olarak belirlendi.

Bu birimler, başka bir topluluğun iskan alanı olarak seçmediği yerlerde, kişiler için kentin geri kalanıyla sağlıklı bir bağlantı kurabileceği bir başlangıç yeri olarak mantıklı bir çözüm sunuyor.

II. Dünya Savaşı’ndan sonra yapılan prefabrik evler hem Hollanda’da hem de İngiltere’de çoğunlukla kalıcı evlere dönüşmüştü. Yüksek kaliteli geçici konutların, ilerleyen zamanlarda düşük kaliteli olarak teslim edilen kalıcı konutlara dönüşmesi istenmeyen bir sonuç. Hollanda, bu evlerin geçici olması planına sadık kalırsa, bu birimler acil durumlarda ve rahat bir konut bulmakta zorlandıkları zamanlarda kentlilere geçici çözüm olabilecekler.

Etiketler

Bir yanıt yazın