Geç Gelen Kolokyum: Şehitkamil Yarışması

Geç Gelen Kolokyum: Şehitkamil Yarışması

23 Haziran'da sonuçlanan Şehitkamil Belediyesi Sanat Merkezi Yarışması'nın kolokyumu 26 Kasım 2016 Cumartesi günü saat 13:00'te Şehitkamil Kültür ve Kongre Merkezi'nde yapıldı.

Kolokyum, Mimarlar Odası Gaziantep Şubesi Başkanı Özgür Girişken’in konuşmasıyla başladı. Yarışmaların proje üretimi için en eski yöntemlerden biri olduğunu belirten Girişken, idarelerin yarışma açma fikrine mesafeli yaklaştıklarını belirtti. Şehitkamil Yarışması’nda doğru jüri yapılanmasıyla bu konuda idarenin güveninin kazanıldığını söyleyen Girişken, idare ve jüri arasındaki iletişimin şeffaf ve güçlü oluşunun sağlıklı bir yarışma süreci ortaya çıkardığını ekledi.

Asli Jüri üyelerinden Ercan Çoban, yarışmanın, mevcut zeminaltı otopark muhafaza edilmeden kurgulanmasının daha doğru olacağına inandıysa da yarışma açılmış olmasının bile yeterli olduğunu ve bundan sonraki süreçte de yarışmaların devam edeceğini umduğunu söyledi.

Mesleğine yarışmalar ile başladığını ifade eden asli jüri üyesi Faruk Eşim, jürinin uyum içinde çalıştığını ve iyi bir sonuç çıktığına inandığını belirtti. Buna ek olarak Özgür Girişken yarışmalarda idare ve jüri arasında güven probleminin olduğunu ve idareleri yarışmadan uzaklaştıran nedenlerden birinin de bu olduğunu belirtti. Bu yarışmada iletişimin sorunsuz ve uyum içerisinde ilerlediğini ekledi.

Yarışma asli jüri üyelerinden Muhtar Küçükkömürcü bugüne kadar Gaziantep’de yapılmış 3-4 yarışmaya katıldığını ve sonuçta projelerin uygulanmadığını ya da eksik uygulandığını belirterek bu sorunun Şehitkamil Yarışması’nda yaşanmayacağını, jüri heyeti ve idarenin güçlü iletişimine güvendiğini söyledi. Gaziantep’te üç adet mimarlık fakültesi olduğunu belirten Küçükkömürcü, katılımın az olmasını kolokyumun cumartesi günü gerçekleşmiş olmasına bağladı.

Danışman jüri üyelerinden Bekir Sıtkı Severoğlu, Gaziantep Mimarlar Odası olarak sergi yapmak istenildiğinde yer bulamadıklarını, kentte sanat ile ilgili bir mekâna ihtiyaçları olduğunu belirtti.

Katılımın az oluşuna dikkat çeken Girişken katılım azlığını Gaziantep’te yarışma kavramına karşı oluşmuş olan güvensizlik duygusuna bağladı ve güvenin yeniden oluşması adına Şehitkamil Yarışması’nın önemli olduğunu belirtti.

Yarışmada birincilik ödülünü alan ekipte yer alan Orkun Özüer amacının projeyi anlatmak değil jüriye teşekkür etmek olduğunu söyledi ve bundan sonraki süreçte uyum içerisinde çalışacaklarını düşündüğünü belirtti.

1. mansiyon ödülünü alan ekipten Raşit Dedeoğlu yarışmaya Şanlıurfa’dan katıldığını ve bu bölgede yarışmalara pek rastlanmadığını söyledi. Yarışmaya katılan projeleri incelediğinde programda istenen metrekarenin altına düşen pek çok proje olduğunu belirten Dedeoğlu jürinin bu konudaki tavrını sordu. Sözü alan Ercan Çoban, yarışmaların bir risk olduğunu ve mekânlar işin özünü bozmuyorsa bu durumun jüri tarafından telafi edilebilir olarak nitelendirilebileceğini söyledi.

Etiketler

Bir yanıt yazın