Gazi Üniversitesi’ndeki Mimar Kemaleddin Müzesi Kapatıldı

Gazi Üniversitesi’nde bulunan Mimar Kemaleddin müzesi kapatıldı. Müzede bulunan kişisel eşyaları ailesine teslim edilecek.

Gazi Üniversitesi, mimarlık kültürüne çok sayıda yapıt bırakan, Mimar Kemaleddin’e ait olan eşyaların bulunduğu müzeyi kaldırdı. Mimar Kemaleddin imzasını taşıyan Gazi Üniversitesi Rektörlük binası olarak kullanılan yapıda Mimar Kemaleddin Müzesi Gazi Üniversitesi’nin kuruluşunun 85. yıl dönümü etkinlikleri kapsamında 12 Mayıs 2011 tarihinde binanın bodrum katında bir törenle açıldı. Prof.Dr. Alev Çakmakoğlu Kuru’nun koordinatörlüğünde Mimarlar Odası’nın desteğiyle açılan müzeye Mimar Kemaleddin’in gelini Güngör Mimaroğlu’da sinevizyonla katılmıştı. Gazi Üniversitesi Rektörlüğü Mimar Kemaleddin müzesini önce Mimar Kemaleddin köşesine çevirdi, sonrasında da Mimar Kemaleddin’in kendi yaptığı şu anda Gazi Üniversitesi Rektörlük binası olarak kullanılan Gazi İlk ve Orta Muallim Mektebi binasında özel eşyalarının da sergilendiği müzeyi kapattı.

“Müzenin Kapatılması Çok Büyük Ayıptır”

Eserleri teslim almak için Türkiye’ye gelen Mimar Kemaleddin’in gelini Güngör Mimaroğlu ile görüşen Candan, Gazi Üniversitesi Mimar Kemaleddin’e, anısına ve mimarlık ortamına, Türkiye tarihine çok büyük saygısızlık yapmıştır dedi. Candan “Mimar Kemaleddin,  I.Ulusal Mimarlık Akımı’nın önemli temsilcilerindendir. Kendi yaptığı binada özel eşyaları, mimari projeleri, maketleri bulunan müzenin kapatılması Türkiye açısından çok büyük hatadır. Mimar Kemaleddin’e ait tüm özel eşyalar aynı zamanda çok değerli eserlerdir ve hepimize bırakılmıştır. Mimar Kemaleddin Müzesi’nin yeri, onun eseri olan Gazi Üniversitesi binasıdır. Bu bina Atatürk’ün çiftliğinden hibe edilen arazi üzerine yapılmıştır. Mimar Kemaleddin 57 yıllık yaşamına yüzlere varan eser sığdırmıştır. Osmanlı dönemine ait çok sayıda yapıyı ilk kez bilimsel bir yaklaşımla restore ederek ülkemizdeki restorasyon çalışmalarına katkı sağlamıştır. Osmanlıdan cumhuriyete uzanan mimarlık serüveni ile Mimar Kemaleddin ve ona ait eserlerin sergilendiği müzenin kapatılması çok büyük ayıptır. Bu hatanın ortadan kaldırılması için Kültür Bakanlığı’nı Gazi Üniversitesini göreve davet ediyoruz. Mimar Kemaleddin’in gelini Güngör Mimaroğlu eserleri ve Gazi Üniversitesi Rektörlüğü tarafından yazılan mektubu almak için 13 Haziran’da Ankara’da olacak. Umut ederiz Güngör Mimaroğlu Ankara’ya gelmeden bu sorun çözülür. Müzenin yeri Mimar Kemaleddin’in eseri olan Gazi Üniversitesi Binası’dır” dedi.

Gazi Üniversitesi bunu hep yapıyor diyen Candan, “Mimar Kemalleddin binası olan Gazi Üniversitesi Rektörlük Binası’nda bulunan Mimar Kemaleddin Salonu’nu da restorasyon adı altında mahvedildiğini ifade eden Candan “Kilitli kapılar arkasında restorasyon yapıldı. Ahşap kapılar yerine beyaz panel kapılar takıldı. Restorasyon kuralları dikkate alınmadı, ilave edilen süslemelerle orijinal halinden uzaklaştı, yapının sade ve yalın hali abartılı hale getirildi. Bu sürecin sorumluları çok büyük saygısızlık yapmışlardır. Buna izin veren koruma kurulu üyeleri ve üniversite yönetimi bizzat sorumludur. Üniversiteler bilim yuvalarıdır, hepimize ait olan eserleri koruyamayacaklarsa topluma örnek olmayacaklarsa üniversite olmaları tartışılır” dedi.

Mimar Kemaleddin Kimdir?

Mimar Kemalleddin Bey 1870 yılında İstanbul’da orta sınıf bir Osmanlı ailesinin tek çocuğu olarak doğdu. İlköğretimine İbrahim Ağa İbtidai Mektebi’nde başladı, ortaöğretimine 1881 yılında Girit’te devam etti. Yüksek eğitimini 1887-1891 yılları arasında Henedese-i Mülkiye’de tamamladı. Sanata yakınlığı ile resim ve mimarlık derslerine özen gösterdi. 1891 yılında okulu bitirince Prof. Jachmund’un asistanlığına atandı. Kemaleddin Bey, 1908’de kurulan Osmanlı Mimar ve Mühendis Cemiyeti’nin kurucuları arasındadır.1914 yılında Evkaf Nezaretindeki görevine ek olarak İstanbul Şehremaneti Heyet-i Fenniye Müşavirliği’ne atandı. Kudüs’te Mescidi Aksa Camii’nin onarımı için Müftü tarafından Kudüs’e çağrılmıştır. Mescidi Aksa Camii’nin onarımından kaynaklı İngiliz Kraliyet Mimarlar Akademisi’ne (RİBA) şeref üyesi olarak seçilmiştir.1925 yılında Evkaf Müdüriyeti Umumiyesi İnşaat ve Tamirat Müdürlüğü’ne atanan Kemaleddin Bey, Vedat Tek imzasını taşıyan Ankara Palas’ın tamamlanması için çalıştı. 1927 yılında Mimar Kemaleddin Maarif Vekaleti adına “Gazi İlk ve Orta Muallim Mektebini ” tasarlamıştır. 12 Temmuz 1927 yılında Ankara Palas şantiyesinde kaldığı odada geçirdiği beyin kanaması sonucu 57 yaşında vefat etmiştir. Eserleri arasında, İstanbul’da İbrahim Paşa Mekteb-i İbtidaisi, Sultan III.Mustafa Mekteb-i İbtidaisi, Fethiye Medresesi, Sultan Abdülhamid-i Evvel Medresesi, Gureba Hastanesi, Edirne Garı, Ankara’da Gazi Eğitim Enstitüsü, Mimar Kemal İlkokulu, Ankara Vakıf Evleri, Birinci Vakıf Apartmanı (Belvü Palas), İkinci Vakıf Apartmanı, Devlet Demiryolları Genel Müdürlüğü, Türk Ocağı Binası bulunmaktadır.

Etiketler

Bir yanıt yazın