Gazi Mimarlık’ta Neler Oluyor?

Fakülte binasının dış cephesinde 'havra işareti'ne benzetilen süslemeler alçıyla dolduruldu. Koridordaki kilise maketleri, öğretim görevlisi tarafından parçalandı.

Rektörü hakkında Yükseköğretim Kurulu ( YÖK ) tarafından inceleme başlatılan Gazi Üniversitesi şimdi de Mimarlık Fakültesi’nde yaşanan olaylarla gündemde. Fakülte yönetimi fakülte binasının dış cephesindeki süslemeleri, iddiaya göre ‘havra figürlerini çağrıştırdığı gerekçesiyle alçıyla doldururken’ öğrencilerine kilise maketi yaptıran öğretim görevlisi, daha sonra ‘baskıya’ uğradığı gerekçesiyle maketleri parçaladı.

Gazi Üniversitesi Mimarlık Fakültesi, son iki ay içinde yaşanan iki olayla dikkatleri üstüne çekti. İlk olay fakülte binasının dış cephesindeki süslemelerin içinin doldurulmasına ilişkin yaşandı.

Dış cephede yer verilen 6 köşeli yıldız süslemesi, okulda Yahudi inanışındaki 6 köşeli ‘Davut Yıldızı’ işaretini çağrıştırdığı tartışmalarına neden oldu.

Yaklaşık 2 ay önce de tartışmalara neden olan bu süslemelerin içi ilginç bir şekilde dolduruldu. Yıldızların içi, tam ortasından yukarıdaki köşeden aşağıdaki köşeye kadar dikey alçıyla kapatıldı.

‘Maketleri kaldıracağıma ben yıkarım’

Fakültede yaşanan ikinci olay da yine dini içerikli bir tepki üzerinden gerçekleştirildi. Mimarlık Fakültesi 1’inci sınıf öğrencilerinin ürettiği 1/10 maketler sergilendikleri alanda parçalandı.

1. sınıf öğrencilerine öğretim görevlisi Aktan Acar tarafından Tadao Ando kiliselerinin maket çalışması yaptırılmıştı. Maketler fakültenin üçüncü katındaki koridorda sergilenmeye başlandı. Ancak bazı hocaların bu durumdan rahatsız olduğu, fakülte yönetiminin de maketlerin kaldırılması yönünde baskı kurduğu iddia edildi. Bunun üzerine maketleri yaptıran öğretim görevlisi Acar’ın tepki göstererek “Bunları kaldıracağıma ben yıkarım” dediği ve maketleri parçaladığı ifade edildi.

Mimarlar Odası: Kaldırın baskısı yapıldı

Yaşananlara ilişkin Radikal’e açıklama yapan Mimarlar Odası Ankara Şubesi Başkanı Ali Hakkan, kendisinin de yarı-zamanlı olarak ders verdiği Mimarlık Fakültesi’nde maketlerden rahatsız olan bir kesimin çıktığını ve kaldırılması yönünde baskılar oluştuğunu söyledi.

Kilise maketleri yaptıran öğretim görevlisi Aktan Acar’ın baskı gördüğünü söyleyen Mimarlar Odası Ankara Şubesi Başkanı Hakkan, “Hocamız yanlış olmakla birlikte dayanamamış, maketleri yıkmış. Ama yaşananlar da gösteriyor ki Mimarlık Fakültesi’nde bu tarz yorumlarla müdahaleler yapılması çağdışı zihniyetin göstergesidir” diye konuştu.

Radikal’in konuyla ilgili görüşlerini almak için aradığı Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mahmut Özbay’dan ise herhangi bir yanıt alınamadı.

Etiketler

1 Yorum

Bir yanıt yazın