Gaya-Talep Ölçer Anadolu Yakası Doğu Bölgesi AVM’lerini Değerlendirdi

Her ay farklı bir konu veya bölgeyle deneyimlerini paylaşan Gaya Group’un hazırladığı "Talep Ölçer", İstanbul’daki Alışveriş Merkezi yatırımlarını, 5 bölgeye ayrılarak inceledi. Bu ayın bölgesi Anadolu Yakası Doğu Bölgesi.

Türkiye’nin toplam kiralanabilir alanın %40’ına sahip İstanbul, 5 bölgede incelenmiştir. Bu ayın bölgesi, Maltepe, Kartal, Pendik, Tuzla, Sultanbeyli, Sancaktepe ve Çekmeköy ilçelerini kapsayan Anadolu Yakası Doğu Bölgesi’dir. Bölge, yaklaşık 2 milyon kişiden oluşurken, mevcut AVM sayısı 10 ve toplam kiralanabilir alan büyüklüğü İstanbul’un kiralanabilir alan büyüklüğünün %9’udur (260.000 metrekare).

Bölgenin doygunluğa ulaşmış alt bölgesi Tuzla-Pendik’te biri bölgesel olmak üzere toplam 6 AVM bulunmakta iken, bu AVM’lerden biri geçtiğimiz yıl kapanmıştır. Konsept, lokasyon ve büyüklük faktörlerinin günümüz rekabet koşullarında ne denli önemli olduğu söz konusu örnekte de açıkça görülmektedir.

Kartal-Maltepe sahil yolu boyunca birkaç noktada toplanan outlet, yeme-,çme, hipermarket ve yapı-market nitelikli perakende alanları nedeni ile söz konusu alt bölgede de büyük ölçekli yeni bir yatırımın gerekliliği şüphelidir. Küçükyalı’da planlanan 70.000 metrekare kiralanabilir alana sahip AVM-Otel kompleksinin yapılması halinde bölge doygunluğa ulaşacaktır.

Çekmeköy-Sancaktepe alt bölgesinde üst gelir grubu ve alt gelir grubu bir arada yaşamaktadır. Üst gelir grubu, AVM ihtiyacını çevre ilçelerden karşılamakta iken, bölgede yer alan küçük ölçekli AVM’ler ise alt gelir grubuna hizmet etmektedir.

İstanbul’un Doğu Bölgesi’nde inşaat halinde ve planlanan AVM’ler 123.000 metrekare kiralanabilir alan büyüklüğüne sahiptir. Mevcut stok da hesaba katıldığında bölgede 100.000 metrekare daha kiralanabilir alan talebi olduğu sonucuna varılmaktadır. Sancaktepe-Sultanbeyli ve Kartal-Maltepe bölgelerine yapılacak 50.000 metrekare büyüklüğünde orta ölçekli birer AVM ile dengeli bir dağılıma ulaşılacağı tahmin edilmektedir.

Etiketler

Bir yanıt yazın