“Galataport’taki Yıkımlara İzni Kim Verdi?”

Hürriyet gazetesi yazarı Sedat Ergin, Doğuş Grubu ile Bilgili Holding'in otaklığındaki Salıpazarı Liman İşletmelerş AŞ'nin, Yolcu Salonu ve Postane Binasını yıkmasını köşesine taşıdı.

Kamuoyunda tartışmalara neden olan yıkımları köşesine taşıyan Sedat Ergin, ”Galataport yıkımları çok baş ağrıtacak” başlıklı bir yazı kaleme aldı. Yıkımlara yapılan her eleştiri sonrası Salıpazarı Liman İşletmeleri’nin ”gerekli izinler alındı” şeklinde açıklama yaptığını anımsatan Ergin, yazısının devamında şu önemli noktaların altını çizdi:

(…)

”Salıpazarı Liman İşletmeciliği A.Ş., ikinci eleştiri dalgası üzerine 3 Mart tarihinde yaptığı yeni bir açıklamada, yine ‘gerekli izinlerin alındığını’ vurgulamış, ‘Galataport liman sahasında yer alan diğer tescilli yapıların restorasyon çalışmaları, İstanbul 2 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Müdürlüğü kararları ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin ruhsatları paralelinde, öncelikle kültür varlığı yapıların yerinde korunarak güçlendirilmesi bakış açısıyla planlanmaktadır.’ demişti.”

Salıpazarı Liman İşletmeleri’nin yaptığı açıklama ile bir yandan yıkımı koruma kurulu kararları ile meşru göstermeye çalışırken bir yandan da belediyeyi denkleme dahil etmeyi hedeflediğini yazan Sedat Ergin, daha sonra Hürriyet muhabiri Ömer Erbil’in haberiyle, 2 Numaralı Koruma Kurulu’nun, tarihi Karaköy Yolcu Salonu ile Paket Postanesi’ni yıkanlar hakkında Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulunduğunun ortaya çıktığını yazdı.

(…)

2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu’nun 65’inci maddesine atıfta bulunan Sedat Ergin, makalesini şu sözlerle bitiriyor:

”Şimdi buradaki meselenin özüne gelelim. Koruma kurulunun restorasyon için izin verdiği 9 Haziran 2016 tarihli 4459 sayılı kararı koşullu bir onay içeriyor. Örneğin karar, Yolcu Salonu’nun restorasyonunun ancak “düzeltmeler”le uygun olduğunu belirtiyor. Kurul, Paket Postanesi binası için düzeltmeye bile yeşil ışık yakmamış, yalnızca restorasyon izniyle yetinmiştir. Oysa bugün ön cephesi hariç Paket Postanesi’nin yerinde yeller esmektedir.

Kurulun yaptığı suç duyurusu, Galataport projesi çerçevesinde bu binalar için bir yıkım izninin verilmediğinin açık bir kanıtıdır. Bu durumda bana da İstanbul 2 Numaralı Koruma Kurulu’na yönelttiğim soruları geri almak düşüyor.”

Yazının tamamını buradan okuyabilirsiniz.

Etiketler

Bir yanıt yazın