Galataport Sahibini Buluyor!

İsrailli işadamı Sami Ofer’in 3.5 milyar euroya kazanmasına rağmen ihalesi 2006’da iptal edilen Galataport, bugün yeni sahibini arıyor.

İsrailli işadamı Sami Ofer’e yar olmamıştı

İsrailli işadamı Sami Ofer’in 3.5 milyar euroya kazanmasına rağmen ihalesi 2006’da iptal edilen Galataport, bugün yeni sahibini arıyor. Karaköy’den Tophane’ye kadar uzanan 1.200 metrelik sahil şeridinin 30 yıllık işletme hakkı için 5 grup yarışacak.  İki yıl önce hayatını kaybeden İsrailli ünlü işadamı Sami Ofer ile Türk ortağı Global Yatırım Holding’in 2005’te 3.5 milyar euro ile kazandığı ancak daha sonra ihalesi iptal edilen Galataport, yeni sahibini buluyor. Galataport olarak bilinen Türkiye Denizcilik İşletmeleri’ne ait Karaköy’den Tophane’ye kadar uzanan Salıpazarı Kruvaziyer Limanı ihalesinde nihai pazarlık bugün yapılıyor. 30 yıl süreyle işletme hakkının devrini öngören ihaleye beş yatırımcı katılacak.

İhale saat 16.45’te, Ankara’da

Dev ihale için Doğuş Holding, Alsim Alarko Sanayi Tesisleri ve Ticaret, Polimeks-Folkart-Sembol Ortak Girişim Grubu, Torunlar Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı ve Global Yatırım Holding-Özak Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı-Delta Proje İnşaat Turizm ve Sanayi Ortak Girişim Grubu teklif vermişti. Galataport ihalesi Ankara’daki Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nın ihale salonunda saat 16.45’te gerçekleştirilecek. İhale pazarlık usülü ile yapılacak. İhale Komisyonu’nun gerekli görmesi halinde pazarlık görüşmesine devam edilen teklif sahiplerinin katlımı ile açık artırma suretiyle sonuçlandırılacak.

Otel, liman ve alışveriş merkezi yapılacak

İstanbul’un en değerli bölgelerinden biri olan Salı Pazarı Limanı’na inşaa edilecek projede 1.200 metrelik sahil şeridine 10 metre eninde dolgu alanı yapılacak. 100 bin metrekarelik alanda; alışveriş merkezleri, oteller ve limanlar yer alacak. Salıpazarı Rıhtımı’nda bulunan 4 adet antrepo, ihaleyi kazanan şirket tarafından yıkılabilecek. Yetkililer, Galataport projesi kapsamında İstanbul Modern ve Mimar Sinan Üniversitesi’nin yerini koruyacağını belirtiyor.

Mehmet Kutman’la 3.5 milyar euro verdi ama ihale iptal edildi

Galataport ihalesini 2005’te İsrailli işadamı Sami Ofer ile Global Yatırım Holding’in patronu Mehmet Kutman’ın ortaklığındaki Royal Caribbean Konsorsiyumu 3 milyar 538 milyon euroluk en yüksek teklifle kazandı. Ancak TMMOB İstanbul Şehir Plancıları Odası’nın itirazı üzerine Danıştay 6. Dairesi, Galataport’la ilgili imar planı değişikliğini onaylayan Kültür ve Turizm Bakanlığı işleminin yürütmesini, bakanlığın imar yetkisi bulunmadığı gerekçesiyle durdurdu. İhale, 2006 yılında iptal edildi.

Limanın isim hakkını alanlar: Girişimciyiz, satabiliriz

Özelleştirme İdaresi, Salı Pazarı Kruvaziyer Limanı ihalesine Galataport Limanı olarak çıkamıyor. Çünkü Mehmet Ferec Balcı ve Hayati Şanlı adlı girişimciler ‘Galataport’un tüm isim haklarını almış durumda. Hayati Şanlı, isim haklarının satabileceğinin sinyallerini vermişti. Şanlı, konuyla ilgili olarak bunun ticari bir girişim olduğunu, ihale aşamasında istenirse Galataport ismini ihaleyi alacak olan şirkete satabileceğini açıklamıştı.

Etiketler

Bir yanıt yazın