Galata’nın ‘Müzik Sokağı’ Değişiyor

Tünel Meydanı’ndan Galata’ya uzanan Galipdede Caddesi’ndeki müzik sektörü Beyoğlu’ndaki dönüşümden payını aldı. Yıllardır caddenin sakini olan müzik dükkânları kira bedellerine dayanamayıp kepenk kapatıyor.

Tünel Meydanı’ndan Galata Kulesi’ne inen Galipdede Caddesi, bir zamanlar İstanbul’un en büyük müzik marketiyken şimdi geçirdiği dönüşümle müziğe sessizce veda ediyor. Caddede sağlı sollu yer alan müzik dükkânları, stüdyolar ve enstrüman yapım atölyeleri Beyoğlu’nda son yıllarda yaşanan dönüşümden payını aldı. İstiklâl Caddesi’nde peşi sıra açılan mağaza zincirleri ve Galataport projesiyle bölgedeki gayrimenkul değerleri yükselirken, caddenin eski sakinleri olan müzik dükkanları teker teker kepenk kapatıyor. Kimi dükkanlar Tünel Meydanı civarında artan kira bedellerine dayanamayıp Kuledibi’ne taşınıyor, kimileri ise şansını Unkapanı’nda deniyor. Kapanan dükkânların yerini ise cafeler, kokoreççiler, hamburgerciler, hediyelik eşya ve tekstil mağazaları aldı. Caddenin müdavimleri olan müzik grupları ve dükkân sahiplerinin deyimiyle ‘enstrümana meraklı gençler’ ise artık pek ortalıkta görünmüyor.

MÜZİK PİYASASININ KALBİ

Mustafa Türkyaşar, Türk müziği enstrümanları satılan İstanbul Müzik’in sahibi.”Eskiden burası müzik piyasasının kalbiydi, ancak şimdi yok oldu” diyor. Galipdede Caddesi’nin 25 yılı aşkın sakiniyken geçen yıl kirada olduğu dükkân satılınca mağazasını caddenin aşağısına taşımak zorunda kalmış; çünkü caddenin Tünel Meydanı’na bakan bölümünde kira bedelleri artık bir hayli yüksek. Eski dükkânının yerinde şu an bir kafe işletiliyor. Son bir buçuk yıldır yaşadığı ekonomik zorluktan dolayı dükkânını kapatma eşiğine geldiğini söyleyen Türkyaşar’a göre zor durumda kalan yalnızca dükkân sahipleri de değil: “Bizden onlarca esnaf ekmek yiyor. Ud, def, davul, ney, mey, kanun yapan insanlar… Onlar da bize bakıyor.”

GALATAPORT KRİZE SOKTU

Caddenin aşağısındaki Galata Müzik Aletleri Çarşısı’nın geçmişi eskiye dayanmıyor. Biraz da bu dönüşümle birlikte kurulmuş. Tünel Meydanı civarında kapanan dükkânların bir kısmı buraya taşınmış. Barok Müzik’in sahibi Taner Yurtsever de Galipdede Caddesi’ndeki 20 yıllık dükkânını çarşıya taşımak zorunda kalanlardan. Galataport projesinin caddedeki müzik piyasasının yavaş yavaş silinmesinde etkili olduğunu söyleyen Yurtsever, kendisinden örnek vererek kiracı olduğu dükkânı 300 bin TL’ye almaya niyetlenirken dükkânın 1 milyon TL’ye satıldığını anlatıyor. Dükkânın el değiştirmesiyle yeni mülk sahibi kirasını 7 bin TL artırınca mağazasını taşımak zorunda kalmış. Şu an eski dükkânında hediyelik eşya satılıyor. Yurtsever, ” Burası bana yüzde 80 iş kaybına neden oldu, krizdeyiz” diyor.

MÜŞTERİ PROFİLİ DEĞİŞTİ

Galipdede Caddesi’ndeki dükkan sahiplerinin anlattığına göre son yıllarda yaklaşık 10-15 müzik dükkânı ya kapandı, ya yer değiştirmek zorunda kaldı. Müzik sektöründen çıkıp kokoreççiliği deneyen dükkân sahipleri bile var. 1990’da açılan La La Mi yer değiştirmese bile ekonomik zorluk yaşayan dükkânlardan. Dükkân sahibi Gülay Erdoğan, dönüşümle birlikte caddedeki müşteri profilinin de değiştiğine dikkat çekiyor. Erdoğan, “Müzik piyasası azaldıkça insanlar internetten sipariş vermeye başladılar. Gelen insanlar da AVM gezeyim diye bakıyor. Eskiden geldiğinizde burası bir müzik fuarı gibiydi, artık öyle değil” diyor.

Tarihi bina otel olunca

Beyoğlu’ndaki dönüşüm nedeniyle yükselen kira bedeline dayanamayıp kepenk kapatan asırlık kitapçı Libraire de Pera’nın hemen yanı başındaki tarihi bina otel olacağı için boşaltıldı. Gitar yapımı ve tamirinde ünlü Luthier Yüksel Ustaoğlu, 17 yıldır kiracı olduğu atölyesini taşımak zorunda kaldı. Şimdi Yörük Çıkmazı’nda satın aldığı dükkânı için “Artık buradan çıkmayız diye umuyorum. Bu işin piyasası burası ancak kiracı olmak; buradaki potansiyel yüzünden kiraları karşılamak çok zor” diyor. Ustaoğlu, Beyoğlu’ndaki dönüşümle birlikte caddedeki luthierlerin de taşınmak zorunda kaldığını söylüyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın