Fuller ve Kelly’nin Materials Park’ı Restore Edildi

Ohio'daki Russell Township çok da mimarlığı çağrıştıran bir bölge değil.

Ancak Cleveland’ın yaklaşık 40 kilometre doğusundaki bu yarı kırsal bölge, mimar ve fütürist Buckminster Fuller’in en büyük geodezik kubbesine ev sahipliği yapıyor. 1959 senesinde inşa edilen büyük ölçekli kubbe, John Terence Kelly tarafından tasarlanan yarım daire şeklindeki, alçak ofis pavyonunu örtüyor. Altı köşeli kafes aynı zamanda yemyeşil, dairesel bahçenin üzerinde yer alıyor.

Metropolis Magazine’in belirttiğine göre, bu muhteşem, fütüristik, “bir uzay gemisi ya da dünya fuarı için havadan indirilmiş bir sergi alanı”na benzeyen yapı, ASM International’ın malzeme araştırması genel merkezi olarak Ohio’nun simgelerinden biri oldu. Bugün ise kompleks yüzyıl ortasında inşa edilmiş modern binaların korunmasına dair bir başarı öyküsü.

Fuller ve Kelly’nin ortaklığıyla 1959’da inşa edilen kompleks, Ağustos itibariyle tamamen restore edildi. Materials Park olarak da bilinen, bina, kubbe ve bahçeden oluşan merkez, National Register of Historic Places listesine girerek 7 milyon Dolar’lık restorasyon planının 2,5 milyon Dolar’ını vergi olarak geri almaya hak kazandı.

Etiketler

Bir yanıt yazın