Fulbright Türkiye Doktora Tezi Araştırma Bursu

2023-2024 akademik yılına yönelik düzenlenen Fulbright Türkiye Doktora Tezi Araştırma Bursu programı için başvurular açıldı. Son başvuru tarihi 4 Ekim 2022.

BURS DETAYLARI

Burs Adı

Visiting Student Researcher

Burs Başlangıç Dönemi

2023-2024 Akademik Yılı Güz Dönemi

Burs Süresi

Bir akademik yıl (9 ay)

Burs Tutarı

  • Bir akademik yıl için 50,000 ABD Doları’na kadar burs imkanı:
    ° Eğitim ücreti ve masrafları
    ° Aylık yaşam masrafı ödemesi (gidilecek şehre bağlı olarak hazırlanan bir çizelge üzerinden belirlenmektedir)
    ° 1000 ABD Doları kitap masrafı ve 350 ABD Doları yerleşme masrafı
  • ASPE sağlık sigortası
  • Gidiş-dönüş uçak bileti

İklim Değişikliği Uzmanlığı

Türkiye Fulbright Eğitim Komisyonu, iklim değişikliğinin olumsuz etkileri ile mücadele kapsamında, aşağıda listelenen alanlarda çalışan adayların bursa başvurusunu özellikle teşvik etmektedir:

  1. Biyoloji
  2. Coğrafya
  3. Çevre Mühendisliği
  4. Deniz Bilimleri
  5. Enerji
  6. Fizik
  7. İklim Bilimi
  8. Jeoloji / Jeoloji Mühendisliği
  9. Kimya / Kimya Mühendisliği
  10. Meteoroloji Mühendisliği
  11. Ziraat / Ziraat Mühendisliği

Doktora Tezi Araştırma Bursu / İklim Değişikliği Uzmanlığı’na başvuruda bulunmayı düşünen adayların, Fulbright Doktora Tezi Araştırma Bursu’nun başvuru şartlarını karşılaması ve tüm başvuru gerekliliklerini yerine getirmesi gerekmektedir.

Akademik Dürüstlük

Adaylar, olgunluk, güvenilirlik, dürüstlük ve profesyonellik sergilemekle yükümlüdür. Başvuru ya da burs süresince tespit edilen intihal (“aşırma”) vakaları, adaylıktan çıkarılma ya da bursun sonlandırılması ile sonuçlanacaktır.

BAŞVURU KOŞULLARI

Kimler Başvurabilir?

Eğitim

  • Türkiye’de bir doktora programına kayıtlı olup son başvuru tarihinde ders aşamasını tamamlamış veya tamamlamak üzere olan ve tez konusunu belirlemiş doktora öğrencileri
  • Doktora yeterliğinin alınması değerlendirme kriteri olmayıp, çalışılacak tez ana konusunun belirlenmiş olması, ABD’ye gidinceye kadar zorunlu derslerin hepsinin alınacak olması ve bursiyerlerin ABD’ye giderken mevcut doktora programlarına halen kayıtlı olmaları gerekmektedir.

İngilizce Bilgisi

Akademik düzeyde ileri derecede İngilizce bilgisi olanlar

  • İngilizce düzeyini belgelemek için gerekli minimum skorlar TOEFL iBT (veya TOEFL iBT Special Home Edition) için 75, IELTS Akademik için 6, Pearson Test of English (PTE) Akademik için 60,  ODTÜ İngilizce Yeterlilik Sınavı (İYS) için 75 ve Boğaziçi Üniversitesi İngilizce Yeterlilik Sınavı (BÜYES) için C’dir.

Sınav sonuç belgenizin orijinalini ya da resmi onaylı bir kopyasını başvuru paketinize eklemeniz gerekmektedir. Fotokopi olan sonuç belgeleri kabul edilmemektedir. ODTÜ İYS ve BÜYES sınav sonuç belgelerinin, sınavı yapan üniversitenin yetkili birimi tarafından resmi onaylı olması gerekmektedir.

Eğer TOEFL veya IELTS sınavlarına yeni kayıt yaptıracaksanız;

  • TOEFL iBT sınavı için B126 kurum kodumuzu kullanarak,
  • IELTS sınavı için “IELTS Recognising Organisations” listesinden Komisyonumuzu seçerek,

resmi sınav sonucunuzu Komisyonumuza yönlendirebilirsiniz.

TOEFL, IELTS, PTE Akademik sınavları için hâlihazırda elinizde olan sonuç belgenizi taratarak Komisyonumuza e-posta ile iletmeniz halinde (advising@fulbright.org.tr), belgenizin geçerliliğini kontrol ettirip “aslı gibidir” onayı alabilirsiniz. Bu onay, ODTÜ İYS ve BÜYES sınavları için verilememektedir. Bu sınavlar için resmi onaylı sonuç belgenizi göndermeniz gerekmektedir.

Daha önce girilen sınavlar için sınav sonuç belgenizin son başvuru tarihine kadar geçerli olması gerekmektedir (TOEFL, IELTS, PTE Akademik, ODTÜ İYS ve BÜYES sınavlarının 2 sene geçerliliği bulunmaktadır).

  • PTE Akademik, ODTÜ İYS ve BÜYES sınavlarından geçerli bir sınav sonucuna sahip olmak sadece Fulbright Doktora Tezi Araştırma Bursu’na başvuru için yeterlidir. Bursa aday gösterilmeniz halinde ABD’deki yüksek öğrenim kurumlarına başvuruda kullanmak üzere TOEFL ya da IELTS sınavlarından birine girmeniz gerekebilir.

İklim Değişikliği Uzmanlığı

Fulbright Doktora Tezi Araştırma Bursu başvuru koşullarına ek olarak, İklim Değişikliği Uzmanlığı’na başvurmak isteyen adayların aşağıdaki belgeleri de başvurularında sunmaları gerekmektedir:

  • Doktora Tezi Araştırma Bursu / İklim Değişikliği Uzmanlığı Dilekçesi (Son başvuru tarihi öncesinde dilekçenizi trprog@fulbright.org.tr adresine e-posta yoluyla gönderiniz ve ıslak imzalı orijinal kopyasını Başvuru Paketi’ne ekleyiniz.)
  • Doktora Tezi Araştırma Bursu – İklim Değişikliği Uzmanlığı’na özel Niyet Mektubu (Slate başvuru formuna yüklenen kompozisyonlara ek olarak yazılmalı ve formun “Study Plan” bölümündeki “Personal Statement” kısmına yüklenmelidir.)

İklim değişikliği konusuna odaklanan bir eğitim/araştırma planı ile bursa başvuran adayların ABD’de başvuru yapacakları programların da bu alanda uzmanlaşması gerekmektedir.

Kimler Başvuramaz?

  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmayanlar
  • Amerikan vatandaşlığı olanlar, “Green Card” sahipleri veya “Green Card” başvurusu kabul edilmiş ve yasal süreçlerini başlatmış olanlar
  • Başvuru ve seçim sürecinde, ABD’de ikamet eden, çalışan veya yükseköğrenim görmekte olanlar
  • Başvuru tarihinden önceki son altı yıl içerisinde, beş yıl veya daha fazla süreyle ABD’de ikamet etmiş olanlar (Bir takvim yılı içinde 9 ay veya daha uzun süre ABD’de yaşayanlar, o yıl ABD’de ikamet etmiş sayılırlar.)
  • Tıp, Diş Hekimliği, Veterinerlik ve Psikoloji alanlarının hasta ile birebir teması gerektiren klinik alt dallarında eğitim görmek isteyenler (Bu alanların klinik olmayan diğer alt dallarından başvuru kabul edilmektedir.)

Dikkat Edilmesi Gereken Önemli Bilgiler

Online başvuru formunun “Country Information” kısmında “PhD Dissertation Research Grant”, “Study Plan” kısmında ise “Visiting Student Researcher”ı seçmeniz gerekmektedir.

Başvuru sırasında veya sonrasında GRE veya GMAT sınav sonuç belgeleri gerekmemektedir.

Bursa aday gösterilen kişiler, başvuru sırasında belirttikleri tez konularında sadece küçük değişiklikler yapabilirler ancak tez konusunu tamamen değiştiremezler.

Başvuru için bir ABD üniversitesine kabul almış olmak gerekli değildir. Ancak ABD üniversitelerine kendileri başvurup kabul almış adaylar, kabullerini 2023-2024 akademik yılına erteleterek Fulbright Bursuna başvurabilirler.

Bursa başvuru için üst yaş sınırlaması yoktur.

Engelli kişilerin burslarımızdan yararlanmalarının hem kendilerini hem de Komisyonumuzun programlarını geliştireceğine inanıyoruz. Engelli bir aday olarak ABD’de kendinize uygun bir üniversite bulamayacağınızı düşünüyorsanız, “The Americans with Disabilities Act (ADA)” yasasının ABD’de okuyan Amerikalı ve uluslararası öğrencilerin yasal haklarını koruduğunu belirtmek isteriz. Bu yüzden, Fulbright bursu başvurularınız engellilik durumunuza yönelik herhangi bir önyargı olmadan değerlendirilecektir.

Başvuru için ne yapmalıyım?

2023-2024 Akademik Yılı Doktora Tezi Araştırma Bursu’na başvuru için bir “Başvuru Paketi” oluşturmanız ve Komisyonumuz’un Ankara Ofisine ulaştırmanız gerekmektedir.

Başvuru için hem online başvuru formunun doldurup gönderilmesi (submit edilmesi) hem de başvuru paketinin Komisyonumuz’a ulaşması gerekmektedir. Sadece birinin yapılması değerlendirme için yeterli değildir.

Son başvuru tarihi nedir?

4 Ekim 2022

Başvuru dönemi olarak mutlaka “2023-2024” akademik yılını seçiniz.

Başvuru paketinde yer alması gereken belgeler nelerdir?

Aşağıdaki belgelerden herhangi biri eksik olan başvurular değerlendirmeye alınmayacaktır:

  1. Başvuru Paketi Kontrol Listesi (Bu belgeye bu sayfanın alt bölümünde ulaşabilirsiniz.)
  2. Ek Bilgi Formu (Bu belgeye bu sayfanın alt bölümünde ulaşabilirsiniz.)
  3. Online Başvuru Formu Çıktısı (Sayfanın üst bölümündeki “Başvuru” butonundan erişebilirsiniz.)
  4. Bitirilen tüm programlar için resmi onaylı Diploma kopyası veya resmi onaylı Geçici Mezuniyet Belgesi (Tercihen İngilizce olmalıdır. E-Devlet sistemi üzerinden alınabilecek barkodlu belgeler de kabul edilmektedir.)
  5. Devam edilen programlar için resmi onaylı Öğrenci Belgesi (Tercihen İngilizce olmalıdır. E-Devlet sistemi üzerinden alınabilecek barkodlu belgeler de kabul edilmektedir.)
  6. Bitirilen ve devam edilen tüm programlar için resmi onaylı Not Dökümü (Transkript) (Tercihen İngilizce olmalıdır. E-Devlet sistemi üzerinden alınabilecek barkodlu belgeler de kabul edilmektedir.)
  7. Başvuruda belirtilen tez konusunun onaylandığına dair bağlı olunan Enstitü’den veya tez danışmanından alınacak resmi onaylı belge
  8. Üç adet Referans Mektubu (Son başvuru tarihine kadar tamamlanmalıdır.)
  9. TOEFL iBT (veya TOEFL iBT Special Home Edition), Akademik IELTS, Pearson Test of English Academic, ODTÜ İngilizce Yeterlilik Sınavı veya Boğaziçi Üniversitesi İngilizce Yeterlilik Sınav Sonuç Belgesi (TOEFL, IELTS, PTE Akademik sınavları için eğer orijinal sonuç belgesi yerine kurum kodumuzu kullanarak bize sonucunuzu ilettiyseniz, başvuru paketine sınav tarihinizi belirten bir dilekçe ekleyiniz. ODTÜ İYS veya Boğaziçi Üniversitesi İYS sınav sonuçları ise mutlaka orijinal belge olmalıdır. Belirtilen sınavlardan birine, bursa son başvuru tarihinden önce girmiş olmanız gerekmektedir.)
  10. İngilizce Özgeçmiş (CV)
  11. Nüfus Cüzdanı Fotokopisi
  12. Fotoğraf

Nereye göndereceğim?

Türkiye Fulbright Eğitim Komisyonu
Tepe Prime İş Merkezi B Blok No: 124
Dumlupınar Bulvarı 266
06800 Çankaya / Ankara

Ne zaman ulaştırmalıyım?

Elden ulaştıracaklar: En geç 4 Ekim 2022 Salı günü Komisyonumuz’un Ankara Ofisine saat 17:00’e kadar elden iletmeniz gerekmektedir.

Kargo ile ulaştıracaklar: En geç 4 Ekim 2022 tarihinde kargoya vererek 6 Ekim Perşembe gününe kadar Komisyonumuz’un Ankara Ofisine ulaştırılması gerekmektedir.

Başvuru Paketinizi göndermek için özel kargo şirketi tercih etmenizi ve posta sürecinizi takip etmek için takip numaranızı saklamanızı tavsiye ederiz. 4 Ekim 2022 tarihinden sonra postaya verilen veya 6 Ekim 2022 tarihinden sonra elimize ulaşan başvurular kabul edilmeyecektir.

Detaylı bilgiye buradan ulaşılabilir >>

Etiketler

Bir yanıt yazın