Fulbright Doktora Sonrası Araştırma Bursu

2023-2024 akademik yılına yönelik düzenlenen Fulbright Türkiye Doktora Sonrası Araştırma Bursu programı için başvurular açıldı. Son başvuru tarihi 4 Ekim 2022.

Burs programı Amerika Birleşik Devletleri’deki üniversitelerde alanları ile ilgili araştırma yapmak isteyen ve doktora derecesini son 5 yıl içerisinde almış genç akademisyenlere yönelik.

BURS DETAYLARI

Burs Başlangıç Dönemi

2023-2024 Akademik Yılı Güz Dönemi

Burs Süresi

Bir akademik yıl (9 ay)

İklim Değişikliği Uzmanlığı

Türkiye Fulbright Eğitim Komisyonu, iklim değişikliğinin olumsuz etkileri ile mücadele kapsamında, aşağıda listelenen alanlarda çalışan adayların bursa başvurusunu özellikle teşvik etmektedir:

  1. Biyoloji
  2. Coğrafya
  3. Çevre Mühendisliği
  4. Deniz Bilimleri
  5. Enerji
  6. Fizik
  7. İklim Bilimi
  8. Jeoloji / Jeoloji Mühendisliği
  9. Kimya / Kimya Mühendisliği
  10. Meteoroloji Mühendisliği
  11. Ziraat / Ziraat Mühendisliği

Doktora Sonrası Araştırma Bursu – İklim Değişikliği Uzmanlığı’na başvuruda bulunmayı düşünen adayların, Fulbright Doktora Sonrası Araştırma Bursu’nun başvuru şartlarını karşılaması ve tüm başvuru gerekliliklerini yerine getirmesi gerekmektedir.

Akademik Dürüstlük     

Adaylar, olgunluk, güvenilirlik, dürüstlük ve profesyonellik sergilemekle yükümlüdür. Başvuru ya da burs süresince tespit edilen intihal (“aşırma”) vakaları, adaylıktan çıkarılma ya da bursun sonlandırılması ile sonuçlanacaktır.

BAŞVURU KOŞULLARI

Kimler Başvurabilir?

  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak şarttır. Amerikan vatandaşlığı olanlar, “Green Card” sahipleri veya “Green Card” başvurusu kabul edilmiş ve yasal süreçlerini başlatmış olan adaylar bursa başvuramaz.
  • Başvuru tarihinde kişilerin doktora tez savunmalarını başarı ile tamamlamış olmaları ve bunu belgeleyebilmeleri gerekmektedir.
  • Doktora eğitimini son 5 yıl içerisinde tamamlamış kişiler bursa başvurabilirler. (Son 5 yıldan daha önce doktora derecesi almış kişiler Fulbright Akademik Araştırma Bursu’na başvurabilirler.)
  • ABD’deki üniversitelerde bilimsel araştırma yapmaya ve diğer eğitim ve kültür faaliyetlerine katılmaya yetecek derecede İngilizce bilmek ve bunu belgelendirmek gereklidir. İngilizce dil sınavı puanı şartı için lütfen “Nasıl Başvurabilirim?” sekmesinde yer alan 8. maddeye bakınız.
  • Adayların bir araştırma önerisi tasarlamaları gerekmektedir. Projenin Fulbright Doktora Sonrası Araştırma Bursu ile desteklenebilmesi için; Türkiye’ye katkıda bulunacak akademik bir çalışma olması, araştırma tamamlandığında elde edilecek sonuçların alana katkıda bulunacak nitelikte görülmesi ve projenin tamamlanması için uygun araştırma ortamının ancak ABD’de bulunduğunun belirlenmesi gereklidir.
  • Başvuru döneminde, ABD’de ikamet eden ya da başvuru sonrasında ABD’de ikamet etmek/araştırma yapmak üzere gidecek olan kişiler bursa başvuramazlar.
  • Bursa başvuru tarihine kadar son 5 sene içerisinde, öğrenim, araştırma ve çalışma amacıyla ABD’de bir akademik yıl (9 ay) veya daha fazla süreyle kalanların başvuruları öncelikli olarak değerlendirilmez
  • Bursa başvuru tarihinden önceki son altı yıl içerisinde, beş yıl veya daha fazla süreyle ABD’de ikamet etmiş olanlar (Bir takvim yılı içinde 9 ay veya daha uzun süre ABD’de yaşayanlar, o yıl ABD’de ikamet etmiş sayılırlar) bursa başvuramaz.
  • Fulbright Doktora Sonrası Araştırma Bursu için her alandan başvuru kabul edilmektedir. Yalnız; Tıp, Diş Hekimliği, Veterinerlik ve Psikoloji alanlarının hasta ile birebir teması gerektiren klinik alt dallarında araştırma yapmak isteyenler bursa başvuramazlar. Bu alanların klinik olmayan diğer alt dallarından başvuru kabul edilmektedir.
  • Tıp doktorları, uzmanlıklarını bitirdikten sonraki 5 yıl içerisinde bursa başvurabilirler.

İklim Değişikliği Uzmanlığı

Fulbright Doktora Sonrası Araştırma Bursu başvuru koşullarına ek olarak, İklim Değişikliği Uzmanlığı’na başvurmak isteyen adayların aşağıdaki belgeleri de başvurularında sunmaları gerekmektedir:

  • Doktora Sonrası Araştırma Bursu / İklim Değişikliği Uzmanlığı Dilekçesi (Son başvuru tarihi öncesinde dilekçenizi trprog@fulbright.org.tr adresine e-posta yoluyla gönderiniz ve ıslak imzalı orijinal kopyasını Başvuru Paketi’ne ekleyiniz.)
  • Doktora Sonrası Araştırma Bursu / İklim Değişikliği Uzmanlığı’na özel Niyet Mektubu (Slate başvuru formuna yüklenen proje önerisine ek olarak yazılmalı ve formun “Project Proposal” bölümündeki “Project Statement” kısmına yüklenmelidir.)

İklim değişikliği konusuna odaklanan bir eğitim/araştırma planı ile bursa başvuran adayların ABD’de başvuru yapacakları programların da bu alanda uzmanlaşması gerekmektedir.

Son Başvuru Tarihi:

2023-2024 akademik yılı Fulbright Doktora Sonrası Araştırma Burs Programı için adayların “Başvuru Paketi” oluşturmaları ve bu paketi Komisyonumuzun Ankara Merkez Ofisi’ne ulaştırmaları gerekmektedir.

Elden ulaştıracaklarEn geç 4 Ekim 2022 Salı günü Komisyonumuz’un Ankara Ofisine saat 17:00’ye kadar elden teslim edilmesi gerekmektedir.

Posta ile ulaştıracaklar: En geç 6 Ekim 2022 Perşembe günü Komisyonumuz’un Ankara Ofisine ulaşacak şekilde 4 Ekim 2022 tarihinde kargoya verilmiş olması gerekmektedir.

Başvuru paketinize eklemeniz gereken belgeler aşağıda belirtilmiştir: Öncelikle Slate sisteminde bir hesap oluşturmanız ve online başvuru formunu doldurmanız gerekmektedir.

Başvuru paketinde yer alması gereken belgeler nelerdir?

Başvuru Paketinizi göndermek için özel kargo şirketi tercih etmenizi tavsiye ederiz. 6 Ekim 2022 tarihinden sonra elimize ulaşan başvurular kabul edilmeyecektir.

  1. Başvuru formu
  2. Araştırma Projesi (Project Statement)
  3. İngilizce Özgeçmiş (CV)
  4. Davet Mektubu (Letter of Invitation)
  5. Kaynakça (Bibliography)
  6. Diploma
  7. Doktora Tez Araştırması
  8. TOEFL veya IELTS Sınav Sonuç Belgesi
  9. Nüfus Cüzdanı Fotokopisi
  10. Referans Mektupları
  11. Fotoğraf

ÖNEMLİ: Başvuru ile ilgili olarak Türkiye Fulbright Eğitim Komisyonu’na verilen hiçbir evrak iade edilmez.

Detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

 

 

Etiketler

Bir yanıt yazın