“Fukuşima’nın bedeli ağırlaşıyor”

Japonya'da yaşanan nükleer felaketin ardından, Türkiye'nin Tepco ile anlaşma olasılığı tepki topluyor...

Greenpeace Akdeniz, Türkiye’nin Japonya’da nükleer kazanın yaşandığı santrali kuran şirket ile anlaşması olasılığı konusunda bir açıklama yaptı. Açıklamada şunlara dikkat çekildi:

“Fukuşima felaketi sonrasında Japonya’da sadece nükleer teknoloji, nükleer santralleri işleten şirketler tartışmaya açılmadı, Japon hükümeti ile nükleer santralleri işleten şirketler arasındaki çarpık ilişkiler de tartışıldı. Fukuşima nükleer santralinin işletmecisi olan Tepco şirketi ile Japon politikacıların sıkı ilişkiler içindeolması felakete zemin hazırlamıştı.

Fukuşima felaketinden sonra Japonya kendi topraklarında nükleer santral kurmaktan vazgeçti. Nükleer felaketin ekonomik ve insani boyutları gün geçtikçe daha net olarak ortaya çıkıyor. Yapılan en olumlu tahminlere göre Fukuşima nükleer santralindeki felaketi kontrol etmek 40 yıl sürecek. Fukuşima nükleer santrali bugün bile hala doğal felaketlere karşı korumasız. Fukuşima felaketinin Japon ekonomisine etkisi ise gün geçtikçe ağırlaşıyor. Felaket, Japon ekonomisine en az 300 milyar dolara mal olacak. Devasa ekonomik yükün yanı sıra 100 binden fazla Japon da yaşadığı evi terk etmek zorunda kalmıştı. Radyasyon toprağa, okyanusa, havaya ve oradan da besin zincirine ve insanlara bulaşmaya devam ediyor.

Japonya’da hiçbir politikacı, ülkesinde nükleer santralleri savunmazken, başka ülkelere yaşadıkları felaketin sebebi olan nükleer santralleri ithal edebilecek kadar sorumsuzca davranıyor.”

Etiketler

Bir yanıt yazın