Fransa’da Yerel Mirası Yansıtan Sosyal Konutlar: La Nerthe

Fotoğrafçı: Florence Vesval

Fotoğrafçı: Florence Vesval

Fotoğrafçı: Florence Vesval

Fotoğrafçı: Florence Vesval

Fotoğrafçı: Florence Vesval

Fotoğrafçı: Florence Vesval

Fransa’da Yerel Mirası Yansıtan Sosyal Konutlar: La Nerthe

Atelier Régis Roudil Architectes tarafından tasarlanan proje, izole ve gruplaşmış evlerden oluşan kentsel bölge ile uyum sağlamayı amaçlayan iki hacimden oluşuyor ve sekiz konuta ev sahipliği yapıyor.

Masif taştan inşa edilen bina, köyün yerel yapılarıyla uyum sağlıyor. Ahşap strüktür kullanılan açık mekanlar ise, La Nerthe dağ manzarasını izlemeye olanak sağlayarak konaklama birimlerini tamamlıyor. Çevredeki taş ocaklarından elde edilen taşlar binanın cephesine özel bir dokunuşta bulunuyor ve işlenmemiş malzemenin gücünü ifade ediyor.

Proje, alanın kalbinde yer alıyor ve etrafındaki bitki örtüsüyle bir diyalog kurarak güçlü ve sıcak bir atmosfer yaratmayı amaçlıyor. Plan düzenlemesi, manzara için geniş alanlar sağlayacak şekilde tasarlanmış. Yapının kalınlığı sayesinde, Méditerranée Caddesi’nden gelecek gürültülerin azaltılması amaçlanmış. Projeyi oluşturan iki ayrı bloktan oluşan hacimler, iki temiz kütle meydana getiriyor. Basit ve radikal bir konumlandırma, genel kompozisyonda kare bir yerleşim yaratıyor. Küçük birimin giriş katında teknik mekanlar ve kiler yer alıyor. Diğer katlara ise toplamda 8 daire bölüştürülmüş durumda.

Tüm konut birimleri geniş dış mekanlara sahip olarak tasarlanmış. Yaya ulaşımı, iki güzergaha ayrılan ilçe yolundan önerilmiş. İlki, düşey sirkülasyonu sağlayan merdivene hızlı bir erişim sağlarken, diğeri daha yumuşak bir rampa şeklinde, küçük hacmin etrafını sarıyor. Proje, kullanıcıları kendisini deneyimlemeye çağıran, davetkar ve geçirgen bir mekan olmayı amaçlıyor. Konut sakinlerine evlerine kadar eşlik eden sayısız buluşma alanına hizmet eden dış yollar yapılar arasındaki bağlantıyı sağlıyor.

Proje genelinde ilki iç mekandaki yaşam alanları için, diğeri ise yapıların uzantısı niteliğindeki dış mekanlar için olmak üzere iki strüktürel sistem kullanılmış. Ana hacimler ise beton ve masif taştan oluşan karma bir strüktüre sahip. Temeller ve kaideler, taşı zemin neminden korumak ve binanın araziyle ilişkisini vurgulamak için koyu sarı renkli betondan yapılmış.

Masif taş, beton ve ahşap malzemelerin bir arada kullanılmasıyla, projenin çevreden ilham alarak kendi kimliğini yaratması amaçlanmış. Binanın beton temeli, alanın topoğrafyasını kucaklayarak zeminle olan ilişkiyi ele alıyor. Ahşap dikme ve kirişlerin basit kompozisyonu, özel açık alanların ve yürüyüş yollarının strüktürünü oluşturuyor. Çatı, teknik ekipmanları gizleyecek bir teras şeklinde tasarlanmış.

Açık renkli ahşap yavaş yavaş yerini taş cephelerin koyu sarı rengiyle tezat oluşturacak doğal bir griye bırakıyor. Dikmeler ve kirişlerden oluşan basit bir çerçeve şeklindeki ahşap strüktür yanında doğramalar için de ahşap malzeme tercih edilmiş. Arsanın geri kalanı ise peyzaj çalışmalarına alan ayırmak için boş bırakılmış.

Etiketler

Bir yanıt yazın