Fransa’da Yerel Ahşap Kullanılarak İnşa Edilen Çok Amaçlı Yapı

Studiolada tarafından tasarlanan çadır birden çok işleve olanak sağlıyor. Fransa'nın Ancy-Dornot bölhesinde yer alan yapının inşasında yerel ahşap malzemeler kullanılmış.

Binanın strüktürü 4 metrede bir yerleştirilmiş 9 açıklıktan oluşuyor ve bu açıklıklar 1.5 metre derinliğindeki 20 beton tekil temele bağlanıyor. Zemin, çeşitli aktivitelere olanak sağlayan devasa bir beton döşemeden oluşuyor.

Yapı, voleybol, basketbol, hentbol, kaykay gibi spor faaliyetleri için kullanılabilirken müzikaller, tiyatro, dans gösterileri ve özellikle bu kasabada düzenlenen gelenekselleşmiş yıllık “ördek festivali” için de kullanılabiliyor. Organik marketler, şarap ürünlerinin satışı ve hatta garaj satışı da olası yapıda hayata geçirilecek ticari faaliyetler arasında.

Ana yapı lamine Douglas köknarından yapılmış. Kaplama malzemesi ve ahşap kabuk, kamuya açık bir ormandan temin edilen karaçamdan yapılmış. Son olarak, çatı polikarbonat levhalarla kaplanmış ve bu levhalar 3 metre yüksekliğe kadar kapatacak şekilde yan cephelerde de devam ediyor.

Takılıp çıkarılabilen özel boyutlu tenteler, cepheyi 3 metre yüksekliğe kadar örtebiliyor. Bu şekilde açık ahşap salon bir yarı kapalı çadır haline geliyor. Çıkma pencereler ve güvenlik aydınlatması, bu binanın kapalı bir performans salonu olmasına olanak sağlıyor.

İnşaat malzemelerinin teminiyle ilgilenen Acy-Dornot belediyesi, ahşap çıtalar için gereken ahşabı 1 km uzakta bulunan belediye ormanından temin etmiş. Kullanılan karaçam cinsi ahşap, projelerde nadiren kullanılıyor ama kolay ulaşılabiliyor. Proje, yerel ahşapla inşa edilmiş ve bu ahşap ürünlerin görünür olmasını sağlıyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın