Fransa’da Spor ve Kültür Kompleksi: Espace Jean-Lucien Vazeille

Fransa’da Vélizy-Villacoublay’ın Louvois semtinde yer alan spor ve kültür kompleksi Espace Jean-Lucien Vazeille, Jean-Pierre Lott Architecte tarafından tasarlandı. Yapı, çevredeki ızgara planlı kulelerin arasında kıvrımlı formları ile kamu tesisi statüsünü açıkça ortaya koyuyor ve mahallenin yenilenme sürecine katkıda bulunuyor.

Pek çok şehir dışı bölgesine benzer şekilde, acil konut ihtiyaçlarını karşılamak için aceleyle inşa edilen Louvois mahallesi, 1970’lerin kentsel politika başarısızlığı sonucu açığa çıkan birçok mimari sorunları ile birlikte bir kenara bırakıldı. Günümüzde bölge, kentin başlattığı geniş bir kentsel yeniden yapılanma planından faydalanıyor.

Kentsel bir perspektiften bakıldığında proje iki farklı cephe tipi sunuyor: çoğunlukla camla çevrelenen ve ön avluya doğru bir görünüm sunan davetkâr zemin kat ile yapının kalanını çevreleyen kıvrımlı beton. Kişinin bakış açısına bağlı olarak sürekli değişen ve dinamik bir görünüm sunan büyük eğriler, hareketi ve özgürlüğü simgelerken projede yer alan spor aktivitelerinin bir yansımasını oluşturuyor.

Kompleksteki mekanlar, tüm seviyeleri birbirine bağlamak için eliptik bir sirkülasyon rampasının yukarı doğru kıvrıldığı büyük bir atriyum etrafında düzenlenmiş. Büyük merkezi alana bakan pencerelere sahip çoklu spor salonları, dans stüdyoları, masa tenisi odaları, kültür ve dernek odaları olmak üzere tüm mekânlar, ziyaretçilerine tüm bu aktivitelerin manzarasını sunuyor. Tüm bina boyunca uzanan rampa, iç hareket kolaylığını büyük ölçüde artırıyor.

Projenin kalbindeki spor odası, sosyalleşme için uygun bir alan haline geliyor; konsollu üst kat ise ön avluyu kötü hava koşullarından ve doğrudan gelen güneş ışığından koruyor. Az sayıda açıklığa sahip güney cephede, ışık kuyuları aracılığıyla dans stüdyosu gibi mekânlara eşit olarak dağılmış doğal ışık sağlanıyor.

1970’lerde maliyet tasarrufu ve mümkün kıldığı inşaat hızı için kullanılan beton, günümüzde teknik performansı nedeni ile tercih edilmiş. Ayrıca beton, son derece kalıplanabilir olmasıyla çeşitli tasarımlar ve soyutlamalar oluşturmaya imkân veriyor, tasarım ekibine estetik deneyleri için ideal bir araç sunuyor. Üstelik, Louvois’la bütünleşmeye hizmet eden bir unsur konumuna geliyor.

Kompleksin tek hamlede tasarlanan cephesi ile binaya sade bir görünüm kazandıran, ancak aslında çok karmaşık olan planın kompozisyonu arasında bir süreklilik sağlanıyor. Escape Jean-Lucien Vazeille, kendine özgü imajı ile mahallenin yeniden yapılandırılmasına yanıt veriyor.

Etiketler

Bir cevap yazın