Fransa’da Okul Kompleksi

AAVP'nin tasarladığı belediyeler arası okul kompleksi Casares Doisneau, yerel mirasın sembolu olarak görülüyor.

Seine Saint Denis, Fransa’da inşa edilen Casares Doisneau, AAVP’nin bölgenin zengin mimari mirasını yaşattığı bir okul kompleksi.

Yapının karakteri, 20. yüzyılın çeşitli hareketlerinin, çok renkli tuğlalar ve tipik 19. yüzyıl kumtaşı yapılarının özellikleri ile birleştirilmesiyle oluşturulmuş.


Fotoğraflar: Luc Boegly

Okulun bulunduğu bölge ayrıca 12. yüzyıldan kalma bazilika gibi gotik anıtlara ve Stade de France gibi çarpıcı modern yapılara sahip. Başından beri AAVP’nin karşılaştığı zorluk, mimari mirasın ve sosyal hafızanın alegorik şekilde bir araya getirilerek, tüm hikayenin yeniden yorumlanması olmuş.

Seine Saint Denis’te endüstriyel yapı grubunun ve ortaya çıkardığı alanların zenginliği, kolektif hafızada kayboluyor. Dolayısıyla, mimarlar kentin ikonografisini onarmak için yola çıkmış ve jenerasyonlar boyunca sürecek moderniteye ayrıca önem vermiş.

Kompleks, her biri belirli programları barındıran dört adet yapınıdan oluşuyor: ECO School, HAL Gym + Catering, BAG Gym erişimi ve özel girişi bulunan bekçi konutu. Bu yapıların her biri, cepheleri çelik yapılardaki tuğla ve kabloları hatırlatan desenlerle süslenmiş köprülerle birbirine bağlanıyor.

ECO School, alanın kuzeyinde (Rue Cristiano-Garcia) bulunan, U formda, ahşap strüktüre sahip bir yapı. Anaokulu ve ilkokul bu yapıda bulunuyor.

Yapının ahşap gövdesi doğu yakasında, çevrede boğucu bir etki uyandırmamak amacıyla, Rue Henri Murger’deki tuğla bacayı görür şekilde bir kök gibi katlanmış.

Baca orijinal haline dönecek şekilde restore edilmiş ve düşey referans noktası olarak kasaba halkına açılmış.

ECO bölümünün terasında iki farklı mekan oluşturulmuş: erişimin olmadığı bir bahçe ve meşe kaplama yürüyüş yolu.

ECO’nun karşısında bulunan HAL isimli bölüm de ayrıca beton temelli ahşap strüktüre dair benzer prensiplerle tasarlanmış ve üst bölümde canlı desenlerle oluşturulan lamine, örgü yüzey bulunuyor.

HAL bölümü iki geniş birleştirilmiş alan sunuyor. Bunlardan zemin katta bulunan ilki, eski pazar alanlarında olduğu gibi dışarıdan korunaklı bir mekan ve diğeri yemek salonlarının bulunduğu tek katlı strüktürler.

Bu tek katlı hacimlerden oluşan gruba ECO bölümünü hatırlatan ahşap cepheler uygulanmış.

Etiketler

Bir yanıt yazın